Jaka kosiarka na mały trawnik?
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ekonomicznie - elektryczna, ale praktycznie - spalinowa.
Ten odwieczny problem kabla i koszenia po deszczu (możliwość porażenia) daje przewagę spalinowej.
To jest mój pogląd.
Ja mam elektryczną, bo mam b. mały trawniczek - ok. 20 m.kw.
Ale przy 300 metrach kw. nie wahałbym się na spalinową.
Ten odwieczny problem kabla i koszenia po deszczu (możliwość porażenia) daje przewagę spalinowej.
To jest mój pogląd.
Ja mam elektryczną, bo mam b. mały trawniczek - ok. 20 m.kw.
Ale przy 300 metrach kw. nie wahałbym się na spalinową.
Jakub . . . . .
Waleria. Większą trawę skosi kosiarka o większej mocy elektryczna lub spalinowa. Elektryczne w mocach od 1300 Watt a spalinowe tylko z silnikiem Brigs@Straton, Honda (nie kupuj z Tecumseh) już od 4KM. Nie ma kosiarek elektrycznych ze zwijanym kablem. Ten problem można rozwiązać stosując wieszak do kabla (powinna mieć go każda kosiarka elektryczna). Sprawdź kosiarkę akumulatorową Bosch. Ma dobre parametry, długi czas pracy i krótki czas ładowania akumulatora. POnadto jest cichutka i lekka. Niestety trawnik szybko rośnie, przy przekropnej i cieplej pogodzie trawę należy kosić nawet co tydzień, optymalnie co 2 tygodnie. Bębnówki mają to do siebie, że trochę większa trawa wymaga dużo większego wysiłku koszenia. Jak masz mały trawnik polecam tą akumulatorówkę. Poradzi sobie z trochę większą trawą. Do bardzo dużych traw to mamy już kosiarki bijakowe lub karczownice - to już sprzęt profesjonalny. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2007, o 12:49
Co wybrać - kosiarka spalinowa
Witam. Mam poważny problem. Nie bardzo wiem co byłoby lepsze do koszenia trawy na mojej działce- kosa spalinowa czy kosiarka? Moja działka ma około 250 m2- i jest położona na wzniesieniu. Trawa została posiana w kilku prostkątach. Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie dlatego pytam o Wasze zdanie
Z góry dziękuję za pomoc w wyborze
Małgorzata

Małgorzata
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- 0p - Nowonarodzony
Do koszenia zboczy i innych nachyleń powyżej 20 % można używać kosiarek spalinowych 2-suwowych, ale to bardzo duży koszt (znalazłam jedną za 7 tys.). Ja też mam nachylenie powierzchni i koszę spalinową 4-suwową. Jak na razie działa. A kosą nigdy nie będzie tak ładnie jak kosiarką. Nawet przy wielkim doświadczeniu koszącego.
A ja dopiero tworzę.....
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
Witam...
Do koszenia używam kosiarki spalinowej i kosy spalinowej. Faktycznie potwierdzam wcześniejsze opinie, trzeba mieć bardzo duże doświadczenie by powierzchnie płaskie, czy to pod kątem, czy równe kosić kosą spalinową tak by uzyskać równy dywanik. Moim zdaniem kosa spalinowa ma inne przeznaczenie np. do wykaszania wysokich już chwastów lub nieużytków, takich powiedzmy do 30 cm lub podkaszania trawy wokół płotów, cokolików lub krzewów ozdobnych. Do koszenia płaskich części trawnik używam kosiarki spalinowej. Trudno jest coś radzić skoro nie zna się pochyłości terenu. W końcu można stosować koszenie przemienne np. z góry do doły wzniesienia, a następnie w poprzek. Proponuje porozmawiać z użytkownikami kos spalinowych na pewno mają podobne opinie.
pozdrawiam...
Markwal

Do koszenia używam kosiarki spalinowej i kosy spalinowej. Faktycznie potwierdzam wcześniejsze opinie, trzeba mieć bardzo duże doświadczenie by powierzchnie płaskie, czy to pod kątem, czy równe kosić kosą spalinową tak by uzyskać równy dywanik. Moim zdaniem kosa spalinowa ma inne przeznaczenie np. do wykaszania wysokich już chwastów lub nieużytków, takich powiedzmy do 30 cm lub podkaszania trawy wokół płotów, cokolików lub krzewów ozdobnych. Do koszenia płaskich części trawnik używam kosiarki spalinowej. Trudno jest coś radzić skoro nie zna się pochyłości terenu. W końcu można stosować koszenie przemienne np. z góry do doły wzniesienia, a następnie w poprzek. Proponuje porozmawiać z użytkownikami kos spalinowych na pewno mają podobne opinie.
pozdrawiam...

Małgosiu. Brak prądu to problem. Bardzo ważne jest jakie nachylenie ma Twój trawnik. Max do 25 stopni. Jak zmierzyć.? Orientacyjne przy pomocy kątomierza - tylko w odniesieniu do poziomu!!!!
Na 250 m2 kosiarka spalinowa jest nieekonomiczna a na pochyłościach problemem jest jej pchanie. Kosiarka z napędem to większy wydatek i na pewno nie silnik 3,5 KM. Kosiarka dwusuwowa to dobry pomysł. Można nią śmiało kosić na zboczach. Wydatek rzędu (zależy od kosiarki) 1000 - 1500 zł. Kosa spalinowa chyba będzie najlepszym rozwiązaniem - tylko raczej mąż musi kosić. Jak napiszesz skąd jesteś postaram się podesłać Ciebie do kompetentnego punktu sprzedaży i tam udzielą dobrych porad. Tylko daj znać, teraz już wypychają sprzęt, którego mają za dużo. Trzeba uważać.
Pozdrawiam
Na 250 m2 kosiarka spalinowa jest nieekonomiczna a na pochyłościach problemem jest jej pchanie. Kosiarka z napędem to większy wydatek i na pewno nie silnik 3,5 KM. Kosiarka dwusuwowa to dobry pomysł. Można nią śmiało kosić na zboczach. Wydatek rzędu (zależy od kosiarki) 1000 - 1500 zł. Kosa spalinowa chyba będzie najlepszym rozwiązaniem - tylko raczej mąż musi kosić. Jak napiszesz skąd jesteś postaram się podesłać Ciebie do kompetentnego punktu sprzedaży i tam udzielą dobrych porad. Tylko daj znać, teraz już wypychają sprzęt, którego mają za dużo. Trzeba uważać.

Pozdrawiam
Na moich 300 metrach trawnika radzę sobię kosiarką elektryczną.
Zgadzam się, że zwijanie i rozwijanie przedłużacza może być nieco uciążliwe ale zdecydowanie wolę to niż chodzenie za głośniejszym silnikiem spalinowym.
Poza tym konieczność pilnowania oleju, filtra ...
Elektryczna jest gotowa do pracy natychmiast po podłączeniu.
Zgadzam się, że zwijanie i rozwijanie przedłużacza może być nieco uciążliwe ale zdecydowanie wolę to niż chodzenie za głośniejszym silnikiem spalinowym.
Poza tym konieczność pilnowania oleju, filtra ...
Elektryczna jest gotowa do pracy natychmiast po podłączeniu.
o trawnikach nie wiem nic
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W celu ustalenia spadku terenu kupujemy w sklepie budowlanym za 10-15 zł zwykłą aluminiową poziomicę o długości 100cm i kładziemy ją na zboczu terenu. W środkowej części poziomicy jest tzw "oczko" , przy pomocy tego oczka (ma być w środkowej części pomiędzy dwoma kreseczkami) ustawiamy poziom na poziomicy. Po ustawieniu jednego końca poziomicy na ziemi ustawiamy "poziom" i na końcu poziomicy metrówką mierzymy odległość od spodu poziomicy do poziomu gruntu. Odczytując wysokość w centymetrach ustalamy w procentach spadek terenu. Poziomicę warto mieć nie tylko do mierzenia spadku terenu. Co do koszenia kosiarką spalinową na pochyłym terenie ( do 20 cm na długości 1 metra) "fachowcy" zalecają koszenie kosiarką prowadząc ją bokiem( lewe koła wyżej niż prawe lub odwrotnie) a nie prowadząc kosiarki pod górkę lub z górki.