Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
Z moja czereśnią też coś takie było, zaraz po owocowaniu liscie zaczęły opadać, w moim przypadku podejrzenie padło na Turkućia Podjatka, więc na następny rok wybrałem rowek w koło czereśni jakieś pół metra od drzewka i zalałem rozrobionym obornikiem z wodą. Jeżeli to nie jest turkuć to zrobic orysk miedzianem. Moja czereśnia zieleni sie teraz do jesieni ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym wykluczył turkucia. Czereśnia ma za potężny system korzeniowy by jej mógł zaszkodzić. Jest to według mnie drobna plamistość liści. Przy dużym nasileniu choroby wszystkie zaatakowane liście opadają.milki pisze:Z moja czereśnią też coś takie było, zaraz po owocowaniu liscie zaczęły opadać, w moim przypadku podejrzenie padło na Turkućia Podjatka,
![kid ;:194](./images/smiles/kid.gif)
Pozdrawiam Andrzej.
Czereśnia choruje.
Na przyrostach młodej czereśni pojawiły się na gałązkach czerwone zgrubienia w formie brodawek( twarde) ,jaka to jest choroba? i czym to zlikwidować ?
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Spróbuj paznokciem oderwać jedną z "brodawek" ,jeśli wysypie się z niej biały proszek to misecznik.Czekam na odpowiedż i ewentualnie zdjęcie.
Pozdrawiam Adam![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pozdrawiam Adam
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
To są właśnie komory lęgowe misecznika.W nich samice składają jaja.Po złożeniu jaj zamierają.. Zwalczanie rozpoczynamy gdy larwy zaczynają wychodzić spod tarczek.
Szkodliwość pluskwiaka polega na tym,że wbijając kłujkę do drewna wprowadzają jednocześnie ślinę.Ślina zawiera substancje powodujące zamieranie komórek.W końcowym efekcie prowadzi to do zasychania pędów.
Oprysk na wiosnę w fazie białego pąka kwiatowego.Larwy wtedy jeszcze żerują.Następny termin zwalczania w czerwcu (larwy nowego pokolenia wychodzą spod tarczek).
cdn.brak zasilania APC dlugo nie pociągnie![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
Szkodliwość pluskwiaka polega na tym,że wbijając kłujkę do drewna wprowadzają jednocześnie ślinę.Ślina zawiera substancje powodujące zamieranie komórek.W końcowym efekcie prowadzi to do zasychania pędów.
Oprysk na wiosnę w fazie białego pąka kwiatowego.Larwy wtedy jeszcze żerują.Następny termin zwalczania w czerwcu (larwy nowego pokolenia wychodzą spod tarczek).
cdn.brak zasilania APC dlugo nie pociągnie
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
Z opryskiem należy poczekać aż larwy zaczną wychodzić spod tarczek.Zaleca się stosowanie preparatów na bazie oleju parafinowego, między innymi : Paroil 95 SC,Promanol 60 EC. W ostateczności środki chemiczne : Nurelle D 550 SC,Owadofos 540 EC i Sumithion Super 1000 EC.
Biały proszek to byłyby wylinki larw,mokra substancja(miąż) pod tarczką to larwy.
Biały proszek to byłyby wylinki larw,mokra substancja(miąż) pod tarczką to larwy.
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Ale jak się zorientować, ze już czas na oprysk - że larwy zaczynają wychodzić spod tarczek? Jak taka larwa wygląda i jakiej jest wielkości.adamza07 pisze:... Zwalczanie rozpoczynamy gdy larwy zaczynają wychodzić spod tarczek...
Dam za kilka dni zdjęcie swojej czereśni z tymi zgrubieniami oraz zgrubienia od spodu po oderwaniu z gałązki liścia.
Pozdrawiam Andrzej.
- adamza07
Larwy płaskie , ruchliwe , w pierwszym stadium rozwoju zielonkawe , potem brązowiejące.długość ok.2,5 mm. szer.1 mm. liczne.Jedna samica składa od 500 do 1000 jaj.
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin