Barbara2000 pisze:Jeśli jeszcze nie znalazłeś firmy to odezwij się.Polecę Ci firmę i to spod Niedzicy , która w ubiegłym roku budowała nam dom z płazów. (...)
A mi możesz podać? zbieram wszystkie informacje i namiary w temacie budowy z drewna. Byłbym wdzięczny
Polecam firme MISONI z Łomianek-solidni, konkurencyjne ceny, piekne projekty. Znam kilka osób które już mieszkają w domku wybudowanym przez tą firmę i nie mają zastrzeżeń. Zresztą postawili sporo domów w samym mazowieckim. Działają w Polsce już 15lat - ich siedziba znajduje się w Łomiankach i tam można obejrzeć 3 domy, w wiosce budowlanej koło Warszawy też stoji ich chałupka.
Misoni swietna firma ale nie najtańsza...nam dom stawiali prawdziwi górale chętnym podam nr te... drzewo również z gór...bal max gruby do uzyskania...uwinęli się tak szybko i robią REWELACYJNIE dokładnie i są świetni jakościowo projekt był mój własny zaadoptowany z zagranicy i jest z pewnością jedyny w Polsce
może ktoś podpowie mi - temat dot. budowy domu, z bali bądź drewna.
Mam ogromny mętlik w głowie po przeczytaniu kilkunastu artykułów, ustaw, stron, komentarzy, opinii... Moja działka ma teoretycznie status zabudowy zagrodowej.
Mam Plan Zagospodarowania, jest oznacza jako nr 13RM i ustaleniach ogólnych stwierdzone, że to to tereny zabudowy zagrodowej.
Następnie napisane jest:
"Par 19 ust.1 dla terenów oznaczonych na mapie 11RM-15RM ustala się przeznaczenie: zabudowa zagrodowa.
Na terenach o których mowa w ust. 1 ustala się:
1) możliwość lokalizacji zabudowy zagrodowej;
2) możliwość lokalizacji zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej wolnostojącej;
3) możliwość realizacji usług nieuciążliwych, zlokalizowanych na parterach budynków...
4) możliwość realizacji usług agroturystycznych...."
Rozumiem, że status zabudowy zagrodowej nie wyklucza postawienia zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej wolnostojącej- czyli domu drewnianego lub z bala?
Podobno zmieniły się przepisy, wyczytałam, że zabudowa zagrodowa - tylko dla rolnika tj. że rolnik może się budować...
Wyczytałam, że teraz nie trzeba się starać o zgodę z gminy na budowę domu, tylko milczącą zgodę po złożeniu zgłoszenia o budowie...
Doczytałam, że bez żadnych zgłoszeń/pozwoleń na budowę mogę sobie postawić domek do 35m2.
Jednak wchodzi tutaj też kwestia "Stale związany z gruntem..." -są różne opinie, i że bloczki betonowe i fundament...
czy ktoś mógłby wyjaśnić jak to jest z tą budową, zgłoszeniami, statusami itp?
Bardzo dziękuję.
Domek do 35 m2 licząc po zewnętrznych ścianach budujemy na zgłoszenie tzn informujemy że rozpoczynamy budowę i jak nikt nie wnosi zastrzeżeń jest ok. Taka Budowa nie wymaga projektu ale musi być zachowana wysokość budowli. To przestałam.
Ok, czyli jeśli chce postawić dom - 45m2 muszę uzyskać pozwolenie na budowę. Jaki jest czas oczekiwania i co muszę spełnić, żeby uzyskać takie pozwolenie?
Tak. Wprawdzie prawo budowlane zostało coś tam zmienione, ale generalnie to może trochę skróciło czas oczekiwania na papiery bo nie trzeba mieć zgody zakładu eneretycznego i czegoś tam jeszcze ale i tak te wszystkie papiery trzeba uzupełnić. W poprzednim poście miało być "przerabiałam"
potrzeba:
-wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzja o warunkach zabudowy (decyzja do 3 miesięcy).- to załatwisz w gminie
- Projekt domu - to załatwisz u projektanta (projektanta zapewnić może sprzedawca domu)
- pozwolenie na budowę (załączając ww. dokumenty tj wypis i wyrys lub WZ oraz projekt (do 30 dni, czyli tyle samo co zgłoszenie) - składa się w Starostwie Powiatowym.
Między czasie, zorganizować trzeba media - prąd, wodę, kanalizację. Dawniej do wniosku o WZ trzeba było przedstawiać umowy na dostarczenie prądu czy wody, dziś nie ma tego wymogu.