Skręcony staw skokowy - ćwiczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skręcony staw skokowy - ćwiczenia

Post »

Od nastolatki miałam skręcane naprzemiennie oba stawy skokowe. Za każdym razem pękała torebka stawowa, ogromny krwiak i 2 tygodnie gipsu. Po zdjęciu gipsu żadnych zaleceń ćwiczeniowych, wiele tygodni kłopotów z chodzeniem po schodach.

W 1999 roku kolejny raz skręciłam staw, pękła torebka, gips na nogę. Z powodu operacji syna i konieczności wyjazdu, zdjęłam gips po tygodniu, zabezpieczyłam opaską elastyczną i chodziłam. Pobyt w szpitalu w Zakopanem przeciągnął się do miesiąca więc "spacerowałam" po górach. Efekt - 6 lat bez skręcenia nogi!!! A moje spacerki ro nie była tylko asfaltówka do Morskiego Oka, tylko trasy dalekie np na Szpiglasową Przełęcz przez Dolinę Pięciu Stawów i zejście do Morskiego Oka.
Kolejny raz skręciłam staw (z pęknięciem torebki) w 2005 roku na wyjeździe wakacyjnym, grając w kometkę na trawie ;:124 (to nie był strzyżony równy trawniczek). Pobyt za granicą brak dostępu do lekarza, więc rozgnieciona cebula nałożona na kostkę w celu zmniejszenia opuchlizny i nazajutrz wyprawa na plażę. Najgorzej było przejść szerokość plaży bo piasek zapadał się głęboko - szłam po śladach męża aby mniej wykręcało stopę. Jak poszłam pływać to 2 godziny nie wychodziłam z wody - strach przed bólem związanym z chodzeniem.

Po 5 dniach chodziłam już całkiem nieźle.
2012 rok to 7 lat przerwy w skręcaniu!

Nikogo nie namawiam na ignorowania zaleceń lekarzy odnośnie usztywniania gipsem nogi. Ja wiem z doświadczenia, że unieruchamianie nie jest jedynym i najlepszym rozwiązaniem. A pływanie czyni cuda - jest niewymuszony ruch nogi i naturalny zimny okład.

Ćwiczenia są niezbędne, tak wiec również proszę o taki zestaw ćwiczeń.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
annaa
50p
50p
Od: 27 lis 2012, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam , jestem tu nowa ale jeśli chodzi o skręcenia , bóle stawów, łękotki ,biodra ,barku , pleców części lędźwiowej polecam balsam z sadła ze świstaka 20 zł w aptece male op . 16 na all duże. Wieloletnie pourazowe bóle mijają , nawet na zmianę pogody.Trzeba jednak stosować 2 a najlepiej 3 razy dziennie przez 3 do 8 tygodni. Nie jest to zwykła maść rozgrzewająca ale leczy przez zwiększone dotlenienie miejsca urazu 10 razy mocniejsza niż sadło z borsuka. ;:333 podobno tez dla dyskopatow .Ja wyleczyłam zapalenie stawu barkowego po 4 latach bólu i staw biodrowy który bolał i samo jakoś nie chciało przejść. Maz miał takie bóle lędźwi ze do toalety chodził na czworakach kapsi plastry nie wchodziły w grę bo go parzyły a świstak łagodnie działa i skutecznie, teraz sam sie smaruje jak go coś zakuje. ;:306 pozdrawiam wszystkich :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też miałam skręcone oba stawy skokowe. Miałam sporo tych zabiegów, i to w różnych latach, bo czasami te bóle odnawiały się. Ostatnio po jonoforezie dostałam uczulenia, przy kolejnej serii było nawet bez żadnego leku i też było uczulenie. Obecnie przy bólach stosuje Końską maść. Głupio brzmi, ale jest na moje stawy skuteczna. Kupuje się w normalnej aptece, jest tania. Chyba jeszcze tańsza jest w niektórych supermarketach.
Z ćwiczeń bardzo skuteczne jest turlanie tu wspomnianej butelki lub twardej piłeczki.
(Stańczyk bodajże wysmiewał domorosłych lekarzy, ale ja piszę tylko o moich osobistych doświadczeniach, może komuś przydadzą się.)
Waleria
annaa
50p
50p
Od: 27 lis 2012, o 11:23

Post »

ja niestety po końskiej maści mam skórę poparzoną , więc trzeba testować ,nie jest dla wszystkich. :shock:
Gosia11
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lis 2012, o 11:06

Post »

dodam coś od siebie . . . grając wyczynowo w latach młodości w siatkówkę, nie omijały mnie kontuzję . . .
Ale do rzeczy, staw skokowy miałam skręcony 3 razy, u prawej nogi, za każdym razem namawiano mnie do gipsu, mimo wszystko zawsze odmawiałam.
Staw usztywniałam stabilizatorem i wiadomo, na treningi nie chodziłam, ale spacerowałam . . .
Powiem szczerze że moja kostka zawsze dochodziła szybciej do siebie niż u koleżanek które po skręceniu miały nogę w gipsie.
Nie znam się na tym, ale coś w tym musi być ;)
Mutu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2013, o 19:26

Post »

Witajcie,
3 tygodnie temu skręciłem kostkę, wsadzili mi an dwa tygodnie w gips i już jestem po zdjęciu. U lekarza na kontrolę dostałem skierowanie na rehabilitację. Jednak nie ma wolnych terminów w pobliżu i czy są ćwiczenia mogące zastąpić mi ją. Nie było to najpoważniejsza kontuzja, ponieważ na rentgenie nie miałem uszkodzeń urazowych, a USG teraz wykazało ponaciągane więzadła i niewielkie ilości płynu koło stawu skokowego. Trenuję siatkówkę, więc nie chciałbym nie długo znów w gipsie wylądować. Chodzę już w miarę normalnie, tylko schodzenie po schodach ( czasem ) i przekręcenie kostki sprawia mi ból. Chodzenie na palcach sprawia mi ból jeszcze nie wielki, a na piętach mogę chodzić. Czekam na waszą opinię :).
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazwyczaj nie ma wolnych terminów z Funduszu, czyli bezpłatnych. Jeśli zapytasz o płatne, to będziesz miał natychmiast. Co masz przepisane? Mi początkowo rewelacyjnie pomagała jonoforeza, po 10 zabiegach nóżka była jak nowa,teraz niestety mam na nią uczulenie.
Waleria
Mutu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2013, o 19:26

Post »

Na skietowaniu tylko mam zapisane przeciwbolowo i przeciw zapalnie. Orintuje sie ktos jakie srednie stawki sa tych rehabilitachi prywatnie ? Nie obeszlo by sie bez tej rehabilitacji :) ?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W środę zaczynam, to się zorientuję. Rzecz wiadoma: każdy organizm reaguje inaczej. Może Tobie minąć ból i bez rehabilitacji, a ktos inny może potrzebować długotrwałej rehabilitacji.
Waleria
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Za krio i magnetocoś,płaciłem 18 zet za zabieg,parę lat temu.
socjusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 11:15

Post »

witam, 6 tygodni temu skręciłem staw skokowy (z naderwaniem torebki stawowej) od dwóch dni jestem wolny od gipsu, lekarz kazał uczyć się chodzić o kulach i obciążać po lekku nogę, powiedział ze na rehabilitację za wcześnie że porozmawiamy za 2 tygodnie, noga boli przy chodzeniu nawet o kulach, moczę tylko w szarym mydle i smaruję maścią. Co radzicie dodatkowo by usprawniać nogę w domu?
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39

Post »

socjusz pisze:witam, 6 tygodni temu skręciłem staw skokowy (z naderwaniem torebki stawowej) od dwóch dni jestem wolny od gipsu, lekarz kazał uczyć się chodzić o kulach i obciążać po lekku nogę, powiedział ze na rehabilitację za wcześnie że porozmawiamy za 2 tygodnie, noga boli przy chodzeniu nawet o kulach, moczę tylko w szarym mydle i smaruję maścią. Co radzicie dodatkowo by usprawniać nogę w domu?
Polski NFZ .. za wcześnie na rehabilitacje ;:oj
W prywatnych klinikach nie zakłada się już nawet gipsu...

-Masaż
-Ciepło -zimno: na zmianę, np. zimny okład, ciepły okład.
-Delikatnie ruchy bierne (rozciąganie mieśnie kkd do granicy bólu)
-Pozostałych zabiegów nie wykjonasz w domu niestety ;/ (TENS, laser, Solux, Ultradźwięki, Pole magnetyczne, Terapia Manualna)
Kacper25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 paź 2015, o 19:32

Post »

moniaw pisze:Witam :) Nie wiem czy to dobre miejsce na ten temat...

Dwa tygodnie temu mocno skręciłam staw skokowy. Dzisiaj wydostałam się z gipsu :) Lekarz nic nie mówił o żadnych ćwiczeniach, a ja z radości, że nie mam już gipsu zupełnie zapomniała go o to zapytać (wiem, roztrzepana jestem :oops: ) Kazał smarować Aescin'em w żelu, nosić bandaż elastyczny i za dwa tygodnie stawić się do kontroli. Bardzo mi zależy na tym, aby noga była sprawna, ponieważ tańczę. Jakie ćwiczenia powinnam wykonywać, aby przywrócić nodze sprawność? Kiedy zacząć te ćwiczenia?
Poczytaj tutaj http://fizjoplaner.pl/a16/Skrecenie-stawu-skokowego.html i będziesz wiedziała co i jak robić:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kitowska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2015, o 20:05

Post »

Może warto zapytać o możliwość wykorzystania tapingu. Moja siostra ma też problemy z kostką i używała takich plastrów mówi, że pomagają więc może warto spróbować
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”