Miseczniki
dziękuję - pomogło. Wrzuciłem w doniczkę bros - tarcznik br i tak jak napisał Maryann i Roślinaspryskałem Acetlic 500. raz po zakupie a drugi raz po około 7 dniach. Tarczniki wyglądały jakby nic się nie stało, ale po ręcznym obdłubaniu okazało się, że ususzyły się i trzba je tylko zrzucić. Do tego doszła wymiana górnej warstwy gleby. Teraz jest OK i bardzo chciałem podziękować za poradę, bo widzę, że oliwka odżyła. Dziękuję!
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cis - misecznik cisowiec, oprysk teraz ma sens?
Witam,
czy można zastosować teraz oprysk ( sierpien/wrzesień) na misecznika cisowca? Dopiero teraz dostrzegłam miseczki, larwy się już chyba wylęgły, prawda?
czy można zastosować teraz oprysk ( sierpien/wrzesień) na misecznika cisowca? Dopiero teraz dostrzegłam miseczki, larwy się już chyba wylęgły, prawda?
Re: Cis - misecznik cisowiec, oprysk teraz ma sens?
To chyba nie ten czas, ale ja też 2 lata temu we wrześniu ( przy usuwaniu pajęczyn) dostrzegłam na dolnych gałęziach czarną, kleistą maź i tarczki.Usunęłam je ręcznie, gałązki umyłam wodą z mydłem i opryskałam Mospilanem.Wilgotny krzew zawinęłam na noc folią.Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale szkodnika do tej pory nie widać.
Miseczniki -Puste brązowe bąble na storczyku.
Witam!
Ciocia wczoraj pokazała mi storczyka, którego zaatakowało coś dziwnego. Otóż, na całej jego powierzchni są rozsypane takie z wierzchu brązowe bąble, w środku puste ale od spodu z czymś takim białym. Są wszędzie - na pędach kwiatowych, na liściach, pod liśćmi. Ciocia trzyma go teraz w izolatce, żeby nie pozarażał innych storczyków.
Co to takiego, wiecie może? Podobno "strupków" było multum, ale cioci się zapomniało, że przychodzę i dzień wcześniej go trochę z tego wyczyściła. Proszę o rady, jak i czym go uratować.

Proszę o szybką odpowiedź, dzięki!
Ciocia wczoraj pokazała mi storczyka, którego zaatakowało coś dziwnego. Otóż, na całej jego powierzchni są rozsypane takie z wierzchu brązowe bąble, w środku puste ale od spodu z czymś takim białym. Są wszędzie - na pędach kwiatowych, na liściach, pod liśćmi. Ciocia trzyma go teraz w izolatce, żeby nie pozarażał innych storczyków.
Co to takiego, wiecie może? Podobno "strupków" było multum, ale cioci się zapomniało, że przychodzę i dzień wcześniej go trochę z tego wyczyściła. Proszę o rady, jak i czym go uratować.

Proszę o szybką odpowiedź, dzięki!
Pozdrawiam, Gosia:)
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Puste brązowe bąble na storczyku.
WOW to miseczniki - szkodnik należący do czerwców. Koniecznie usunąć, bo jak przejdą na inne rośliny to będziesz miała zabawę. Nie rób tego w domu. Za pomocą jakiejś wykałaczki usuń te miseczniki i porządnie przemyj wacikiem zmoczonym w wodzie z mydłem. Ja bym zamiast tego mydła najlepiej zastosował jakiś preparat owadobójczy np. Polysect, Decis. Zdaję sobie sprawę, ze możesz nie kupić dziś preparatu wiec zapobiegawczo nawet mydło będzie dobre.
Koniecznie obejrzyj inne rośliny, np: palmy, draceny, juki, kaktusy.
Koniecznie obejrzyj inne rośliny, np: palmy, draceny, juki, kaktusy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Polysect a dawka na misecznika cytrusowca
Proszę o pomoc
Mam na domowych roślinach, misecznika.
Zwalczałam już kiedyś wełnowca i inne potwory roślinne.
Nigdy nie miałam misecznika, nie miałam pojęcia,że jest aż tak ekspansywny.
Zakupiłam już chwilę temu Polysect długo działający 005 SL.
I tu trafiłam na problem, im bardziej wczytuję się w opis stosowania, tym jestem bardziej zielona...
Chodzi mi konkretnie o stężenie owego środka, oraz czy zastosować oprysk, czy podlewanie.
Jakie stężenie zastosować na 1 litr wody ?

Mam na domowych roślinach, misecznika.
Zwalczałam już kiedyś wełnowca i inne potwory roślinne.
Nigdy nie miałam misecznika, nie miałam pojęcia,że jest aż tak ekspansywny.
Zakupiłam już chwilę temu Polysect długo działający 005 SL.
I tu trafiłam na problem, im bardziej wczytuję się w opis stosowania, tym jestem bardziej zielona...
Chodzi mi konkretnie o stężenie owego środka, oraz czy zastosować oprysk, czy podlewanie.
Jakie stężenie zastosować na 1 litr wody ?

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Polysect a dawka na misecznika cytrusowca
Rośliny doniczkowe podlewamy 60ml środka na 1 litr wody.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny