Morela japońska, ozdobna ( Prunus mume ?Matsurabara Red?)
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Drzewo - kwitnie na czerwono
Prunus mume ?Matsurabara Red? 

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Re: Drzewo - kwitnie na czerwono ( Prunus mume ?Matsurabara Red? ? )
Adam - na moje oko faktycznie może być ona
Ewentualnie może jeszcze "Beni Chidori"? Myślisz, że jest szansa ukorzenienia patyczka?
Kupiłabym sobie, ale widzę, że w szkółkach w sieci próżno jej szukać 

- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Re: Drzewo - kwitnie na czerwono ( Prunus mume ?Matsurabara Red? ? )
Szansa ukorzenienia patyczka mniej niż niewielka
Można próbować ukorzeniać w inspekcie: sadzonki zielne około 15 czerwca lub pół zdrewniałe pod koniec lipca.

Można próbować ukorzeniać w inspekcie: sadzonki zielne około 15 czerwca lub pół zdrewniałe pod koniec lipca.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Morela japońska, ozdobna ( Prunus mume ?Matsurabara Red?)
Witam zgłaszam się do nagrody złotego szpadla ale odkopuje wątek? Czy posiada ktoś owocującą odmianę albo inną i wie na czym jest zaszczepiona?
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sty 2025, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Morela japońska, ozdobna ( Prunus mume ?Matsurabara Red?)
Dzień Dobry
Mam w ogrodzie morelę japońską Mume. Wyrosła w formie krzaczastej o krótkim pniu i wysokości ok 2,5m. Od kilku lat stara się zakwitnąć ale za każdym razem przymrozki skutecznie wybijają temat z głowy. Co prawda niektóre kwiaty pomimo przymrozków czy nawet mrozu osiągają pełnię wzrostu ale niestety nie miały szansy na skuteczne zapylenie. Myślę że w tym roku w końcu postawię nad morelką tunel foliowy i w końcu uzyskam owoce z których zrobię ume-boshi. powodzenia wszystkim nawiedzonym ogrodnikom
Mam w ogrodzie morelę japońską Mume. Wyrosła w formie krzaczastej o krótkim pniu i wysokości ok 2,5m. Od kilku lat stara się zakwitnąć ale za każdym razem przymrozki skutecznie wybijają temat z głowy. Co prawda niektóre kwiaty pomimo przymrozków czy nawet mrozu osiągają pełnię wzrostu ale niestety nie miały szansy na skuteczne zapylenie. Myślę że w tym roku w końcu postawię nad morelką tunel foliowy i w końcu uzyskam owoce z których zrobię ume-boshi. powodzenia wszystkim nawiedzonym ogrodnikom