No i masz, czyli juz powinnam się uzbroic w cos na mszyce-hmmmmm myślałam że jak na balkonie na drugim piętrze to mszyce mnie ominą-nasturcja jest taka piękna
A czy ktos na forum miał nasturcję na balkonie właśnie i nie dopadły jej mszyce????Może jakoś uda się ich uniknąć???/ Mam w razie czego w domu Decis przeciwko mszycom m.in może da im radę:)
Nie pocieszę Cię, mam taras na 11 piętrze i mszyce dolatują i dobrze się mają, szczególnie na nasturcji. Z tego też powodu zaniechałam hodowli, ale posadzę w ogródku i będę pryskać naparem z pokrzywy,wrotyczu, krwawnika, mniszka i rumianku.Trochę roboty, ale..
Hej!!!! Na tym forum jestem całkiem nowa, ale z roślinami żyję w symbiozie od wielu lat.Nasturcje wysiałam w ogrodzie kilka lat temu no i mam je do dzisiaj .Wysiewają się same , pięknie zimują i wiosną rosną nowe. Dodam że mam spory ogród i mogę sobie pozwolić na luksus pozostawienia ich w spokoju.Nie ukrywam też że moje nasturcje traktuję trochę po macoszemu . Są one wabikiem na mszyce, te paskudy wolą nasturcje od róż więc krzaczki róż są zdrowe i ładne, niestety kosztem nasturcji Pozdrawiam
Witam forumowicze!!!
Czy nasturcja jest trudna w uprawie? Zasadziłam ją w kwietniu i zaczęła już rosnąć, kiedy (około w jakim miesiącu) urośnie zupełnie?
A jaką masz ?Większą,kanaryjską,pnącą,karłową,bulwiastą...
Jest łatwa w uprawie ,dobrze rośnie na stanowisku słonecznym w ziemi jałowej.
Zbyt żyzna ziemia powoduje,że wyrasta silnie w liście a nie kwitnie.
Kwitnie od czerwca/lipca w zależności kiedy ją się wysieje do ogrodu więc siłą rzeczy wtedy właśnie osiąga szczyt swojej dojrzałości...
wejdź w wyszukiwarkę, wpisz słowo "nasturcja" i przeczytaj wszystko co jest na ten temat na forum ...
A jeśli nie znajdziesz odpowiedzi na tak banalne pytanie- to wpisz "nasturcja" w gogle
Staraj się nie zaśmiecać forum - bo wkurzenie moderatorów może zaowocować warnem.
Oto moja nasturcja-te białe kropki na niej to resztki pyłu po szlifowaniu płytek na balkonie dziwna ta roślina, zaczyna pięknie kwitnąć mszyce jej jeszcze nie dopadły, ale miała się piąć a ona nijak się nie pnie, jak tylko przez chwilę brakuje jej wody zaraz liście żółkną-ale i tak jest piękna-trochę za gęsto ją posiałam a potem żal mi było poprzerywać bo tak pięknie rosły te roślinki-ale widzę że trzeba było to zrobić i zostawić góra dwa okazy. Zobaczymy co dalej:)
Tak, też doszłam do wniosku, że nasturcja wysoka pnie się tylko na obrazku na opakowaniu ;) Rośnie ślicznie, ale siatki ogrodzeniowej chwytać się nie chce - musiałam ją popodpierać.
Ja swoją nasturcje świadomie posiałem przy kompostowniku ale po to aby go okrywała kwitnie pięknie. Trochę upały dają jej się we znaki. Jednak problem jest większy od półtora tygodnia zauważyłem na liściach szare przesuszone plamy. Podejrzewam że to jakaś choroba. Nie w necie nie znalazłem na ten temat. Wrzucę fotkę może ktoś rozpozna co to za problem.