Żywopłot wyciszajacy

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Żywopłot wyciszajacy

Post »

Ja podobnie ale z Ałyczą. Gęsty, obronny żywopłot. Chciałam w innych miejscach sadzić Tuje, ale jednak Ałycza gęsto posadzona (u mnie co 15-20 cm w dwóch rzędach) przechodzi samą siebie :)
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Super jutro poczytam o tych roślinach, chociaż niech mi spełnia funkcję osłaniającą :wink:
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lorrie pisze:Jarko uważasz że beton nie wyciszy odpowiednio hałasu? Ja mam w planie takie właśnie ogrodzenie bo mam za płotem mały tartak. A może lepsza będzie pleksa?
Oczywiście, że ściana z betonu wyciszy uliczny hałas, jest jednak dość kosztowna a w założeniu miała nie być. Decydując się na koszty, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie izolatorów "hałasu" stosowanych w budownictwie drogowym czy mieszkalnym. Podobno całkiem niedrogo. Niech fachowcy od tego typu rozwiązań się jednak wypowiedzą. Pozdrawiam. Jarko
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jarko a możesz napisać co to są konkretnie za izolatory hałasu?
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żywopłot o możliwej do przyjęcia szerokości słabo tłumi hałas. Skuteczne w miarę są tylko specjalne ekrany o znacznej wysokości ew.zwykły betonowy płot. Zasadniczym problemem jest ich zamaskowanie. Sądzę że najlepszy do zamaskowania jest pospolity Hedera helix.Trochę potrwa nim urośnie ale wygląda dobrze zimą i latem.
Pozdrawiam i życzę sukcesu .
Bolek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiecie jak wysoki powinien być taki ekran?
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Lorrie pisze:Jarko a możesz napisać co to są konkretnie za izolatory hałasu?
Tych materiałów redukujących hałas jest dużo (izolacja ściany, stropu, poddasza). Proponuję zacznij od telefonu lub wizyty w dużej hurtowni budowlanej, możesz poczytać w necie na stronach budowlanych.
jaskuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2008, o 09:26

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)
Planuję zakup domu położonego przy dość ruchliwej trasie. Chciałabym posadzić wzdłuż ogrodzenia żywopłot lub jakieś szybko rosnące rośliny których zadaniem będzie wyciszenie odgłosów przejeżdżających samochodów. Dom stoi jakieś 50m od drogi, miejsce przy ogrodzeniu bardzo słoneczne... Jakie rośliny powinnam wybrać i jak je pielęgnować?
Powinny tworzyć bardzo gęstą, zwartą ścianę roślin i w miarę szybko rosnąć :)
Będę wdzięczna za wszystkie rady :)
jaskuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: żywopłot - wyciszenie odgłosów z ulicy

Post »

Obrazek

Oto plan mojego przyszłego ogrodu... Potrzebuję pomysłów i podpowiedzi w jaki sposób wyciszyć i odgrodzić się od ruchliwej trasy. Zależy mi przede wszystkim na zacisznym miejscu przy tarasie.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Jeżeli mam być szczery to nie da się aż tak bardzo wyciszyć ogrodu, aby uzyskać zaciszne miejsce na tarasie, auta będzie słychać... podam parę przykładów
-mieszkam przy ruchliwym skrzyżowaniu w odległości ok 45m, teren pokrytym drzewami mimo wszystko nie da się patrzyć na tv przy otwartym balkonie

- ogródek mam w raczej spokojnym miejscu odległość od drogi wynosi ok 300m, całość porośnięta drzewami i krzewami mimo wszystko słychać szybko pędzące samochody o tirach nie wspomnę...

- ogród botaniczny w zabrzu, położony obok drogi, auta słychać choć całość porośnięta drzewami i krzewami

jakiś efekt minimalny da się pewno uzyskać ale nie za dobry najlepszy efekt dają ekrany dźwiękochłonne, stojąc za takim to spokój nieporównywalny
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Może trochę pomogłoby posadzenie wzdłuż płotu jakichś szybko rosnących iglaków, potem coś gęstoliściastego, bo zimą i tak z tarasu nie korzysta się. Na to by należałoby przeznaczyć z 20 metrów. Tylko jedno ale.... Tak samo należałoby obsadzić drogę prowadzącą do garażu.
Waleria
jaskuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję :)
Zdaję sobie sprawę że całkowicie nie wyeliminuję odgłosów przejeżdżających tirów, ale nawet jakiś minimalny efekt uważam że jest wart zachodu.
Myślałam o gęstym żywopłocie, jednogatunkowym, ale nie wiem jakie rośliny będą odpowiednie na stanowisko słoneczne. Zależy mi na szybkim wzroście i gęstym pokroju :)

Nie bardzo rozumiem Walerio co miałaś na myśli pisząc że tak samo należałoby obsadzić drogę prowadzącą do garażu...
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tylko zasłona ekranowa plus rośliny mogą trochę zmniejszyć hałas.
Brama w takim układzie powinna być pełna, nie ażurowa.

Jeśli liczysz na cichy odpoczynek w takim miejscu to zapomnij o tym, chyba, że nie przeszkadza Ci ruch samochodowy.

Szybki wzrost- nic Ci nie urośnie w ciągu jednego roku z krzewów na wys, 1,5- 2 m,
chyba że kupisz duże rośliny co jest mega wydatkiem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

... przesuwana... :roll:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

No, jeśli brama będzie pełna, to w pewnym stopniu będzie pełnić rolę zasłony dźwiękochłonnej, to wówczas nie ma potrzeby sadzenia żywopłotu od strony ścieżki.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”