![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Żywopłot wyciszajacy
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Żywopłot wyciszajacy
Ja podobnie ale z Ałyczą. Gęsty, obronny żywopłot. Chciałam w innych miejscach sadzić Tuje, ale jednak Ałycza gęsto posadzona (u mnie co 15-20 cm w dwóch rzędach) przechodzi samą siebie ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Super jutro poczytam o tych roślinach, chociaż niech mi spełnia funkcję osłaniającą ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście, że ściana z betonu wyciszy uliczny hałas, jest jednak dość kosztowna a w założeniu miała nie być. Decydując się na koszty, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie izolatorów "hałasu" stosowanych w budownictwie drogowym czy mieszkalnym. Podobno całkiem niedrogo. Niech fachowcy od tego typu rozwiązań się jednak wypowiedzą. Pozdrawiam. JarkoLorrie pisze:Jarko uważasz że beton nie wyciszy odpowiednio hałasu? Ja mam w planie takie właśnie ogrodzenie bo mam za płotem mały tartak. A może lepsza będzie pleksa?
- Lorrie
- Kontakt:
Jarko a możesz napisać co to są konkretnie za izolatory hałasu?
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żywopłot o możliwej do przyjęcia szerokości słabo tłumi hałas. Skuteczne w miarę są tylko specjalne ekrany o znacznej wysokości ew.zwykły betonowy płot. Zasadniczym problemem jest ich zamaskowanie. Sądzę że najlepszy do zamaskowania jest pospolity Hedera helix.Trochę potrwa nim urośnie ale wygląda dobrze zimą i latem.
Pozdrawiam i życzę sukcesu .
Bolek
Pozdrawiam i życzę sukcesu .
Bolek
- Lorrie
- Kontakt:
Wiecie jak wysoki powinien być taki ekran?
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tych materiałów redukujących hałas jest dużo (izolacja ściany, stropu, poddasza). Proponuję zacznij od telefonu lub wizyty w dużej hurtowni budowlanej, możesz poczytać w necie na stronach budowlanych.Lorrie pisze:Jarko a możesz napisać co to są konkretnie za izolatory hałasu?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lip 2008, o 09:26
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Planuję zakup domu położonego przy dość ruchliwej trasie. Chciałabym posadzić wzdłuż ogrodzenia żywopłot lub jakieś szybko rosnące rośliny których zadaniem będzie wyciszenie odgłosów przejeżdżających samochodów. Dom stoi jakieś 50m od drogi, miejsce przy ogrodzeniu bardzo słoneczne... Jakie rośliny powinnam wybrać i jak je pielęgnować?
Powinny tworzyć bardzo gęstą, zwartą ścianę roślin i w miarę szybko rosnąć
Będę wdzięczna za wszystkie rady![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Planuję zakup domu położonego przy dość ruchliwej trasie. Chciałabym posadzić wzdłuż ogrodzenia żywopłot lub jakieś szybko rosnące rośliny których zadaniem będzie wyciszenie odgłosów przejeżdżających samochodów. Dom stoi jakieś 50m od drogi, miejsce przy ogrodzeniu bardzo słoneczne... Jakie rośliny powinnam wybrać i jak je pielęgnować?
Powinny tworzyć bardzo gęstą, zwartą ścianę roślin i w miarę szybko rosnąć
Będę wdzięczna za wszystkie rady
-
- 0p - Nowonarodzony
Re: żywopłot - wyciszenie odgłosów z ulicy
![Obrazek](http://img202.imageshack.us/img202/1369/ogrdw.png)
Oto plan mojego przyszłego ogrodu... Potrzebuję pomysłów i podpowiedzi w jaki sposób wyciszyć i odgrodzić się od ruchliwej trasy. Zależy mi przede wszystkim na zacisznym miejscu przy tarasie.
Jeżeli mam być szczery to nie da się aż tak bardzo wyciszyć ogrodu, aby uzyskać zaciszne miejsce na tarasie, auta będzie słychać... podam parę przykładów
-mieszkam przy ruchliwym skrzyżowaniu w odległości ok 45m, teren pokrytym drzewami mimo wszystko nie da się patrzyć na tv przy otwartym balkonie
- ogródek mam w raczej spokojnym miejscu odległość od drogi wynosi ok 300m, całość porośnięta drzewami i krzewami mimo wszystko słychać szybko pędzące samochody o tirach nie wspomnę...
- ogród botaniczny w zabrzu, położony obok drogi, auta słychać choć całość porośnięta drzewami i krzewami
jakiś efekt minimalny da się pewno uzyskać ale nie za dobry najlepszy efekt dają ekrany dźwiękochłonne, stojąc za takim to spokój nieporównywalny
-mieszkam przy ruchliwym skrzyżowaniu w odległości ok 45m, teren pokrytym drzewami mimo wszystko nie da się patrzyć na tv przy otwartym balkonie
- ogródek mam w raczej spokojnym miejscu odległość od drogi wynosi ok 300m, całość porośnięta drzewami i krzewami mimo wszystko słychać szybko pędzące samochody o tirach nie wspomnę...
- ogród botaniczny w zabrzu, położony obok drogi, auta słychać choć całość porośnięta drzewami i krzewami
jakiś efekt minimalny da się pewno uzyskać ale nie za dobry najlepszy efekt dają ekrany dźwiękochłonne, stojąc za takim to spokój nieporównywalny
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Może trochę pomogłoby posadzenie wzdłuż płotu jakichś szybko rosnących iglaków, potem coś gęstoliściastego, bo zimą i tak z tarasu nie korzysta się. Na to by należałoby przeznaczyć z 20 metrów. Tylko jedno ale.... Tak samo należałoby obsadzić drogę prowadzącą do garażu.
Waleria
-
- 0p - Nowonarodzony
Bardzo dziękuję ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Zdaję sobie sprawę że całkowicie nie wyeliminuję odgłosów przejeżdżających tirów, ale nawet jakiś minimalny efekt uważam że jest wart zachodu.
Myślałam o gęstym żywopłocie, jednogatunkowym, ale nie wiem jakie rośliny będą odpowiednie na stanowisko słoneczne. Zależy mi na szybkim wzroście i gęstym pokroju![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Nie bardzo rozumiem Walerio co miałaś na myśli pisząc że tak samo należałoby obsadzić drogę prowadzącą do garażu...
Zdaję sobie sprawę że całkowicie nie wyeliminuję odgłosów przejeżdżających tirów, ale nawet jakiś minimalny efekt uważam że jest wart zachodu.
Myślałam o gęstym żywopłocie, jednogatunkowym, ale nie wiem jakie rośliny będą odpowiednie na stanowisko słoneczne. Zależy mi na szybkim wzroście i gęstym pokroju
Nie bardzo rozumiem Walerio co miałaś na myśli pisząc że tak samo należałoby obsadzić drogę prowadzącą do garażu...
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tylko zasłona ekranowa plus rośliny mogą trochę zmniejszyć hałas.
Brama w takim układzie powinna być pełna, nie ażurowa.
Jeśli liczysz na cichy odpoczynek w takim miejscu to zapomnij o tym, chyba, że nie przeszkadza Ci ruch samochodowy.
Szybki wzrost- nic Ci nie urośnie w ciągu jednego roku z krzewów na wys, 1,5- 2 m,
chyba że kupisz duże rośliny co jest mega wydatkiem.
Brama w takim układzie powinna być pełna, nie ażurowa.
Jeśli liczysz na cichy odpoczynek w takim miejscu to zapomnij o tym, chyba, że nie przeszkadza Ci ruch samochodowy.
Szybki wzrost- nic Ci nie urośnie w ciągu jednego roku z krzewów na wys, 1,5- 2 m,
chyba że kupisz duże rośliny co jest mega wydatkiem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
... przesuwana... ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
No, jeśli brama będzie pełna, to w pewnym stopniu będzie pełnić rolę zasłony dźwiękochłonnej, to wówczas nie ma potrzeby sadzenia żywopłotu od strony ścieżki.
Waleria