Podłoże do warzyw idealne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże idealne :)
Witaj JOASIU, wydaje mi się że sposób Przekopać trawę do "góry nogami" jest najkorzystniejszy bo przecież trawa i jej korzenie to dobry materiał organiczny, który zostanie wykorzystany przez roślinę w czasie wzrostu.
Robimy to tak;
- łopatą tniemy murawę na szerokość sztycha łopaty wzdłuż miejsca gdzie będziemy zamieniać trawnika na ziemię uprawną ;
- tworzymy rowek w trawniku na szer, sztycha łopaty usuwając darń i przenosimy ją na koniec miejsca w którym zakończymy kopanie;
- w miejscu po usuniętej darninie trawnika kopiemy rowek szerokości i głębokości sztycha łopaty.
- wzdłuż wykopanego rowka tniemy i usuwamy na szerokość sztycha łopaty kolejną darninę i odwracając ją "do góry nogami" umieszczamy ją w wykopanym rowku;
- kopiąc następny rowek o szerokości i głębokości sztycha łopaty wzdłuż trawnika zamienianego na ziemię uprawną , ziemię sypiemy do rowka wcześniej wykopanego przykrywając wcześniej włożoną tam darninę z trawnika;
Kolejne czynności powtarzamy do czasu aż skopiemy cały trawnik przeznaczony na ziemię uprawną, mam nadzieję że złożona tam darń zmieści się w kopanych rowkach, jeżeli nie to przenieść ją do kompostownika.
Po takim przekopaniu trawnika nie powinno żadne ździebło trawy pojawić się na wierzchu ziemi i nie ma już potrzeby dodawać jakiegokolwiek obornika, czy kompostu.
Ponownego przekopania ziemi z obornikiem, czy kompostem dokonaj jesienią po zbiorach.
Robimy to tak;
- łopatą tniemy murawę na szerokość sztycha łopaty wzdłuż miejsca gdzie będziemy zamieniać trawnika na ziemię uprawną ;
- tworzymy rowek w trawniku na szer, sztycha łopaty usuwając darń i przenosimy ją na koniec miejsca w którym zakończymy kopanie;
- w miejscu po usuniętej darninie trawnika kopiemy rowek szerokości i głębokości sztycha łopaty.
- wzdłuż wykopanego rowka tniemy i usuwamy na szerokość sztycha łopaty kolejną darninę i odwracając ją "do góry nogami" umieszczamy ją w wykopanym rowku;
- kopiąc następny rowek o szerokości i głębokości sztycha łopaty wzdłuż trawnika zamienianego na ziemię uprawną , ziemię sypiemy do rowka wcześniej wykopanego przykrywając wcześniej włożoną tam darninę z trawnika;
Kolejne czynności powtarzamy do czasu aż skopiemy cały trawnik przeznaczony na ziemię uprawną, mam nadzieję że złożona tam darń zmieści się w kopanych rowkach, jeżeli nie to przenieść ją do kompostownika.
Po takim przekopaniu trawnika nie powinno żadne ździebło trawy pojawić się na wierzchu ziemi i nie ma już potrzeby dodawać jakiegokolwiek obornika, czy kompostu.
Ponownego przekopania ziemi z obornikiem, czy kompostem dokonaj jesienią po zbiorach.
Przyłączam się do pytania Pelasi, też mam ten problem, tylko do maja nie będę chyba czekać, bo część kwiatów muszę wysiać w kwietniu , właśnie tam gdzie jest trawnik, od 15 lat...
Położenie folii i czekanie na samoistne zniknięcie roślin niestety nie dla mnie.
Położenie folii i czekanie na samoistne zniknięcie roślin niestety nie dla mnie.

Tadeuszu a czy myślisz ,że ta trawa nie wybije ??? Jakoś się boję skubania potem spomiędzy kwiatków.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Tadeuszu
czytałam Twój patent chyba z 5 razy ,aż w końcu zrozumiałam
o co chodzi.
Dziękuje Ci bardzo za podpowiedź.W marcu przekopie tym sposobem kawałek trawnika.Mąż obiecał ,że pomoże
Analizując ten sposób, nie wydaje mi się,żeby trawa urosła między warzywami lub kwiatami,bo będzie odwrócona do góry nogami,a na dodatek będzie przysypana ziemią.
Pozdrawiam
Joanna

Dziękuje Ci bardzo za podpowiedź.W marcu przekopie tym sposobem kawałek trawnika.Mąż obiecał ,że pomoże

Analizując ten sposób, nie wydaje mi się,żeby trawa urosła między warzywami lub kwiatami,bo będzie odwrócona do góry nogami,a na dodatek będzie przysypana ziemią.

Pozdrawiam
Joanna
-
ANIU jeżeli tylko nie wystawać z ziemi źdźbła trawy, to nie mają prawa wyrastać z ziemi.
JOASIU mnie chodzi o to by zdjęta z trawnika darń znalazła się jak najniżej w ziemi i była dokładnie przykryta co najmniej pięciocentymetrową warstwą ziemi ( by wyrównując po kopaniu ziemię grabkami nie wydobywać darń na wierzch.
Można od razu przekopać ziemię z darnią trawnika, ale to można robić jesienią na zimę, wtedy robić to trzeba bardzo dokładnie by darni nie było widać na wierzchu, ale już wyrównując ziemię grabkami z pewnością byśmy wydobywali resztki darni na wierzch ziemi.
JOASIU mnie chodzi o to by zdjęta z trawnika darń znalazła się jak najniżej w ziemi i była dokładnie przykryta co najmniej pięciocentymetrową warstwą ziemi ( by wyrównując po kopaniu ziemię grabkami nie wydobywać darń na wierzch.
Można od razu przekopać ziemię z darnią trawnika, ale to można robić jesienią na zimę, wtedy robić to trzeba bardzo dokładnie by darni nie było widać na wierzchu, ale już wyrównując ziemię grabkami z pewnością byśmy wydobywali resztki darni na wierzch ziemi.
-
- Kontakt:

Czy obornik zdąży się przerobić przez dwa miesiące?
Jeżeli nie ,to co będę mogła o tej porze roku zrobić z tym gołębim obornikiem?
Może zostawić go do jesieni w workach?

Pozdrawiam
Joanna
- neil
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joasiu nie chcę Ci plątać bo Tadeusz z pewnością jest bardziej doświadczonym ogrodnikiem ale ja też likwidowałam trawnik i zrobiłam na dwa sposoby , część tak jak mówi Tadeusz a część wycinałam takie kwadraty i wytrzepywałam darń z ziemi.Potem dodałam obornik koński i przekopałam , zrobiłam to jesienią i chociaż jestem niedoświadczona warzywka były super
A tam gdzie przekopałam z trawą na wiosnę siejąc warzywka miałam więcej roboty bo kępy trawy pod spodem plątały mi się, może coś źle zrobiłam, może za płytko przekopałam....nie wiem ale ja wole oczyszczać , więcej pracy ale mi lepiej.
pozdrawiam

A tam gdzie przekopałam z trawą na wiosnę siejąc warzywka miałam więcej roboty bo kępy trawy pod spodem plątały mi się, może coś źle zrobiłam, może za płytko przekopałam....nie wiem ale ja wole oczyszczać , więcej pracy ale mi lepiej.
pozdrawiam
-
Witaj JOASIU, obornik gołębi to prawie sam azot, dorównuje mu z nawozów azotowych chyba tylko mocznik.
Przy jego zastosowaniu musisz być bardzo ostrożna, łatwo nim przenawozić, pół biedy gdy tylko liście u każdego z warzywa urosną Ci dość mocno ( ale z ziemi niewiele będzie co wykopywać), dość łatwo można takim nawozem popalić rośliny.
Ja osobiście doradził bym Ci część tego nawozu wiosną wsypać do beczki zalać wodą i po pewnym czasie jeszcze raz rozcieńczając( w jakiej proporcji znajdziesz na tym Forum, lub Ci podpowiedzą) podlewał posadzone rośliny.
Większość bym stopniowo dodawał do kompostownika a jesienią wszystko co by było w kompostowniku ( nawet jak nie byłby dobrze przerobiony) wyniósł na grządki rozrzucił i przekopał ziemię. Przed wyrzuceniem roślin na kompostownik dobrze by było rozdrobnić składowane resztki.
Kompost, nawet ten nierozłożony byłby rozcieńczalnikiem nawozu gołębiego i w następnym roku ziemia by nie miała nadmiaru azotu skutkującego piękne rośliny, ale brak owoców w ziemi i nad ziemią.
Przy jego zastosowaniu musisz być bardzo ostrożna, łatwo nim przenawozić, pół biedy gdy tylko liście u każdego z warzywa urosną Ci dość mocno ( ale z ziemi niewiele będzie co wykopywać), dość łatwo można takim nawozem popalić rośliny.
Ja osobiście doradził bym Ci część tego nawozu wiosną wsypać do beczki zalać wodą i po pewnym czasie jeszcze raz rozcieńczając( w jakiej proporcji znajdziesz na tym Forum, lub Ci podpowiedzą) podlewał posadzone rośliny.
Większość bym stopniowo dodawał do kompostownika a jesienią wszystko co by było w kompostowniku ( nawet jak nie byłby dobrze przerobiony) wyniósł na grządki rozrzucił i przekopał ziemię. Przed wyrzuceniem roślin na kompostownik dobrze by było rozdrobnić składowane resztki.
Kompost, nawet ten nierozłożony byłby rozcieńczalnikiem nawozu gołębiego i w następnym roku ziemia by nie miała nadmiaru azotu skutkującego piękne rośliny, ale brak owoców w ziemi i nad ziemią.
-
- Kontakt:

Tadeuszu ,tak myślałam ,że ten gołębi pomiot nie będzie do zastosowania teraz,ale oczywiście chciałam się upewnić.
Wrzucę ,tak jak radzisz trochę do beczki(musi być chyba z pokrywą?)już widzę minę męża

Ale dziękuje za radę.
Aha, jeszcze jedno pytanie,...a można go przekopać samego, albo z domieszką słomy(bo ten będzie chyba wymieszany ze słomą,bo to ściółka z pod gołębi) z ziemią na jesień?
Pozdrawiam
Joanna
-
Możesz go przekopać samego , ale musisz rzadko go rozrzucić na ziemi, lepiej jak Ci zostanie na następny rok, niż byś miała przedobrzyć.
Proponuję ,po zbiorach kupić żyta, lub owsa kilogram- dwa ( jeszcze lepiej coś z motylkowych roślin) , po zbiorach warzyw płytko ziemię zruszyć i posiać poplon ( tak to się nazywa) a po miesiącu na to rozrzucić obornik gołębi i przekopać już głęboko ziemię przed zimą. ( o wysiewie zbóż lub motylkowych poszukaj na Forum, było o tym pisane).
Proponuję ,po zbiorach kupić żyta, lub owsa kilogram- dwa ( jeszcze lepiej coś z motylkowych roślin) , po zbiorach warzyw płytko ziemię zruszyć i posiać poplon ( tak to się nazywa) a po miesiącu na to rozrzucić obornik gołębi i przekopać już głęboko ziemię przed zimą. ( o wysiewie zbóż lub motylkowych poszukaj na Forum, było o tym pisane).
-
- Kontakt:
Można na Tobie polegać Tadeuszu
Dziękuje 

- neil
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie, ja przekopałam tak tradycyjnie nie zasypując dodatkowo ziemią ,tak mi pokazał sąsiad na działce ale ta trawa nie rozłoży się tak szybko i potem się plącze
Nie wiem może spróbuj tak jak ja część jednym sposobem a część drugim i sama zobaczysz jak Ci lepiej
pozdrawiam

pozdrawiam
Odnośnie przekopanego trawnika. Na jesień urwaliśmy właśnie takie niewielkie grządki by wiosną posadzić warzywka. Chciałam teraz przed siewem dokarmić ziemię obornikiem bydlęcym granulowanym. Czy nie za późno? Czy lekko przekopać czy tylko przegrabić? Zrobić to wcześniej, ziemia akurat roztajała, czy poczekać do marca?
-
Za późno, ale lepiej późno niż wcale, ziemię wzbogaca się obornikiem czy kompostem podczas jesiennego kopania . Jeżeli ziemia jest wyjałowiała i nie nawieziona to lepiej dać obornika wiosną niż czekać do jesieni.malachit pisze: Chciałam teraz przed siewem dokarmić ziemię obornikiem bydlęcym granulowanym. Czy nie za późno? Czy lekko przekopać czy tylko przegrabić? Zrobić to wcześniej, ziemia akurat roztajała, czy poczekać do marca?
Przez okres zimowy ,po przekopaniu obornik jest rozkładany przez organizmy żyjące w w glebie i wiosną po posadzeniu roślin od razu ten pokarm jest pobierany przez roślinę. Natomiast jeżeli się da obornik, czy kompost na wiosnę to najpierw musi się on rozłożyć w ziemi a dopiero później jest pobierany przez korzenie rosnących roślin.
Okres rozkładu w glebie wynosi około dwu miesięcy i przez taki okres roślina nie pobiera świeżo przekopanego obornika, czy kompostu, który w tym czasie się rozkłada w ziemi.
Obawiam się że teraz to nic nie zrobisz bo ziemia albo zmarznięta, albo zbyt wilgotna by cokolwiek z nią zrobić, trzeba chyba czekać do wiosny .
-
- Kontakt:

Przecież pomidory wsadza się do ziemi głęboko..... czy korzeniom sadzonki nie będzie przeszkadzała darń trawy...

Może lepiej będzie posiać na takiej grządce ogórki?

Pozdrawiam
Joanna