Budleja - jak ciąć

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja posadziłam jesienią dwie do jednego dołka - fioletową i białą, i jak dobrze pójdzie, to będę opowiadać, że one tak mają- na jednym krzaku dwa kolory. A co, nie mogę sobie pożartować?
Waleria
Awatar użytkownika
diya3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sty 2007, o 14:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

budleja

Post »

mam budleje trzeci rok, kolory:biały, ciemny fiolet,ciemny róż, przycinam na wiosnę też nie licząc oczek, ale dość krótko/ok.15cm/,jedna przycięta prawie przy ziemi też ładnie odbiła, inna przycieta eksperymentalnie wyżej, też rosła bez sensacji,a u mojej sąsiadki taka prawie nieprzycinana budleja/podcinana tylko i przerzedzana/ rozrosła sie w piękny,obszerny krzew/
mnie najbardziej podoba się biała/,,white ...'', ma największe kwiaty,zawsze pięknie rośnie,bardzo ładna jest ta ciemno-rożowa,,red...''ze względu na b.efektowny kolor,najmniej podoba mi się ten b.ciemny fiolet,,black...'',mało atrakcyjny kolor i niezbyt duże kwiatostany,ale to rzecz gustu
aha, biała budleja trochę brzydko przekwita, kwiatostany brązowieją co przy białym kolorze mocno kontrastuje-wystarczy jednak je usuwać i jest o.k
budleje kwitną do samej jesieni,to ich kolejna zaleta, no i można je bez problemu i relatywnie tanio kupić w każdym sklepie ogrodniczym, posadzone teraz zakwitną już w lipcu jako wysokie ponad metrowe, pachnące krzewy,często i chętnie siadają na nich motyle, nic zresztą dziwnego, bo często używa sie określenia ,,motyli krzew''
ewa
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

Wiosną pytałam o przycinanie, a teraz chciałabym Wam pokazać namiastkę mojej budleji. Kwitnie po raz pierwszy, już myślałam, że sie nie doczekam.
Obrazek
Pozdrawiam
ANka
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D W tym roku posiałam - mam trzy / a czwarty malusieńki/. Kiedy spodziewać się kwiitnienia/ za ile lat? /. I jak postąpić dalej- teraz mam w doniczkach...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

Nelu ja swoją zakupiłam na jesieni ubiegłego roku. Zadołowałam a z wiosną wysadziłam na stałe miejsce i od razu w tym roku zakwitła. Nie wiem jak długo się czeka na kwaitki gdy się samemu wysiewa.
Pozdrawiam
ANka
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Moja jest taka, zaczęła kwitnąć rok po wysianiu :)
Obrazek Obrazek
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D W takim razie radość moja nie ma granic- nie trzeba długo czekać!!
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Budleje Dawida (motyli krzew) powinno się usypać wysokim kopczykiem z kory, ale i tak może przemarznąć przy większych mrozach więc najlepiej okryć agrowłókniną białą. Cudowny krzew.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

eee tam ...ja niczym nie okrywam i nic jej się nie dzieje..a zima u mnie sroga...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja budleję trochę przycinam jesienią, wiosną przeprowadzam ponowne lepsze cięcie. Na zimę korzenie okrywam gałązkami choiny. Dorota
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Ja swoich omżynów nie przycinam jesienią, bo gdy jest łagodna zima- jak w ubiegłym roku, to do wiosny mają zielone liście. Wiosną przycinam tylko to co obmarzło, no i oczywiście wycinam część starszych, grubych pędów. Jednak zawsze je trochę obsypuję kopczykiem z ziemi. Na okrywę ze śniegu u mnie nie można zbyt liczyć. :D
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Biorąc pod uwagę miejsce... Suwałki, hm, raczej bym nie radził. chyba, że tylko cienkie końcówki pędów.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Już za późno na odpowiedź, mam tylko nadzieję, ze nie przycięłaś na zimę :(
Na wiosnę ok, ale na zimę nieeee! Nie na północy. Przycinając pobudzasz roślinę do ożywienia wzrostu przez rozkrzewianie się. Roślinka ma wówczas dużo wody w gałązkach. Wystarczy więc mróz i ...po niej... :( Co prawda na wiosnę powinna wypuścić nowe przyrosty "od dołu", ale na wysokości rośliny stracisz...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Teraz za późno ale wydaje mi się że jesienią obcina się tylko przekwitnięte kwiatostany oraz w formie odmładzającej. :D
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Budleja w stycznia

Post »

Moja budleja, mimo ostatnich mrozów (ponad 10stopni) wciąż ma zielone listki. Mam nadzieję, ze już nie będzie jakiejś strasznej zimy. Przebiśniegi wystawiły białe noski :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”