Agrest - jak uprawiać,wymagania
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Agrest czerwony dojrzewanie owców
Mój teściu mówi, że było po prostu za mokro.
Mnie nawet winogrona nie przemarzły w tym roku, więc agrest też powinien przetrwać.
Znajomy od wiosny już kilka razy pryskał agrest, ale też mu się tak dzieje.
Mnie nawet winogrona nie przemarzły w tym roku, więc agrest też powinien przetrwać.
Znajomy od wiosny już kilka razy pryskał agrest, ale też mu się tak dzieje.
Kasia
tyle pomysłów, a tak mało czasu
tyle pomysłów, a tak mało czasu
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak dbać o agrest?
Witam.
Odświeżam wątek gdyż planuję niebawem posadzić czerwony agrest.
Pytanie brzmi: jak dobrze przygotować stanowisko przy ziemi gliniastej?
Myślałam, żeby zrobić to tak: wykopać dołek, ziemię z dołka wymieszać z piaskiem i dodać nieco torfu kwaśnego. Pod nóżki obornik suszony, warstwa podłoża i w to wsadzić krzaczek.
Co sądzicie?
Niestety swój pierwszy agrest wsadziłam do dołka i zasypałam. Efekt: krzaczek posadzony w 2013 roku urósł jakieś 10-20 cm
, zakwitł na najniższych piętrach ale nie owocował.
Odświeżam wątek gdyż planuję niebawem posadzić czerwony agrest.
Pytanie brzmi: jak dobrze przygotować stanowisko przy ziemi gliniastej?
Myślałam, żeby zrobić to tak: wykopać dołek, ziemię z dołka wymieszać z piaskiem i dodać nieco torfu kwaśnego. Pod nóżki obornik suszony, warstwa podłoża i w to wsadzić krzaczek.
Co sądzicie?
Niestety swój pierwszy agrest wsadziłam do dołka i zasypałam. Efekt: krzaczek posadzony w 2013 roku urósł jakieś 10-20 cm

Re: Agrest - jak uprawiać,wymagania
Drodzy, pomóżcie zidentyfikować mi co się dzieje z liśćmi agrestu wysokopiennego i czym to potraktować?
Zdjęcia poniżej:

Zdjęcia poniżej:

Jest to nic innego jak Antraknoza (opadzina liści)
Czym potraktować... Score 250, można by też spróbować miedzianem, ale nie wiem czy on nie sprawdza się lepiej zapobiegawczo niż leczniczo
Czym potraktować... Score 250, można by też spróbować miedzianem, ale nie wiem czy on nie sprawdza się lepiej zapobiegawczo niż leczniczo

Score został wycofany z polskiego rynku, ponoć nie przeszedł jakichś testów. Popryskałem więc Topsinem. Zobaczymy za jakiś czas efekty pryskania.Arii pisze:Jest to nic innego jak Antraknoza (opadzina liści)
Można spróbować, aczkolwiek z mojego doświadczenia topsin w tej chorobie (na innej roślinie) mi nie pomógł
Za to Switch 62,5 sobie poradził

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dago, score nie został wycofany z rynku, masz błędne informacje.
A oto mój problem ; agrest Hinnonmaki Rot, wycięłam już gałązki bo i tak owoce nie nadają się do jedzenia. Pewna jestem , ze to nie amerykański mączniaka agrestu, antraknoza tez raczej nie bo listki uschły na zdrewnalych gałązkach, o dziwo wszystkie młode przyrosty są zdrowe :

Obok rośnie Invicta, zdrowiutka. Nie wiem co to za paskudztwo, w necie na nic podobnego się nie natknelam
A oto mój problem ; agrest Hinnonmaki Rot, wycięłam już gałązki bo i tak owoce nie nadają się do jedzenia. Pewna jestem , ze to nie amerykański mączniaka agrestu, antraknoza tez raczej nie bo listki uschły na zdrewnalych gałązkach, o dziwo wszystkie młode przyrosty są zdrowe :

Obok rośnie Invicta, zdrowiutka. Nie wiem co to za paskudztwo, w necie na nic podobnego się nie natknelam
Pozdrawiam! Gienia.
Informację taką otrzymałem w Castoramie, gdy zapytałem o dostępność tego produktu. Facet, którego pytałem mówił wiarygodnie i widać znał się na rzeczy.gienia1230 pisze:Dago, score nie został wycofany z rynku, masz błędne informacje.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Score jest środkiem dla profesjonalistów, w małych opakowaniach nie występuje. Minimalne opakowanie to chyba 250ml. W Castoramie go nie znajdziesz. A facet który tak ci powiedział jest po prostu niedoinformowany.
ps. na aledrogo jest dostępny nawet w opakowaniach 50ml.
Znalazłem na Allegro w opakowaniach nawet 20ml. Rozlewają z większych opakowań. Póki co widzę poprawę po Topsinie. Zobaczę co będzie dalej.jarson64 pisze:Score jest środkiem dla profesjonalistów, w małych opakowaniach nie występuje. Minimalne opakowanie to chyba 250ml. W Castoramie go nie znajdziesz. A facet który tak ci powiedział jest po prostu niedoinformowany.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam dwa problemy z agrestem. Pomożecie?
Młode krzaki agrestu (posadzone jakoś 2-3 lata temu) mają brązowe nekrotyczne obwódki na liściach. Niektóre wyglądają tak, ale nie wszystkie krzaki na szczęście.

Wiosną dostały dwie dawki Yara Mila Complex i po około
20g/m2 siarczanu magnezu. Gleba piaszczysta i kwaśna, panowała susza, podlewane wężem raz w tygodniu. A i jeszcze był oprysk mospilanem na mszyce jakieś dwa tygodnie temu. Więcej grzechów nie pamiętam
Mi to wygląda na niedobór potasu spowodowany miejscowym przenawożeniem magnezem i suszą. Chcę dać dolistnie siarczan potasu jakieś 0,5%. Czy mógłby ktoś potwierdzić (lub obalić) diagnozę?
I drugi problem. Plamki na starych liściach (też na pojedynczych krzakach). Myślałam, że to wraca opadzina, która szalała w zeszłym roku. Ale na ciemnych plamkach jest mała biała wypukła plamka. Nie pamiętam czy opadzina tak wygląda? A jeśli nie to co to jest? Stawiam na jakąś chorobę grzybową.

Młode krzaki agrestu (posadzone jakoś 2-3 lata temu) mają brązowe nekrotyczne obwódki na liściach. Niektóre wyglądają tak, ale nie wszystkie krzaki na szczęście.

Wiosną dostały dwie dawki Yara Mila Complex i po około

Mi to wygląda na niedobór potasu spowodowany miejscowym przenawożeniem magnezem i suszą. Chcę dać dolistnie siarczan potasu jakieś 0,5%. Czy mógłby ktoś potwierdzić (lub obalić) diagnozę?
I drugi problem. Plamki na starych liściach (też na pojedynczych krzakach). Myślałam, że to wraca opadzina, która szalała w zeszłym roku. Ale na ciemnych plamkach jest mała biała wypukła plamka. Nie pamiętam czy opadzina tak wygląda? A jeśli nie to co to jest? Stawiam na jakąś chorobę grzybową.

Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Na pierwszej fotce brak potasu. Druga fotka wyglada identycznie jak biała plamistość na truskawce.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaLo, dziękuję
Jak już wiem czego szukać to doczytałam, że porzeczki i agrest są porażane przez białą plamistość.
Będzie wojna chemiczna ale chyba już po zbiorach. Troszkę owoców jest chociaż to młode krzaki.

Jak już wiem czego szukać to doczytałam, że porzeczki i agrest są porażane przez białą plamistość.
Będzie wojna chemiczna ale chyba już po zbiorach. Troszkę owoców jest chociaż to młode krzaki.
Pozdrawiam
Beata
Beata