Historia mojego ogrodu -drAvalanche

Zdjęcia naszych ogrodów.
drAvalanche
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 maja 2007, o 21:23

Post »

Cześć Wszystkim
Dziękuję Wszystkim za interesowanie, życzenia i pomoc. I za adresy stron z projektami.
A że teren mam troszkę pochyły właśnie o takim stopniowaniu myślałem wykorzystując bale z domu. Choć ich stan jest nieco nadwątlony przez korniki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na www.platanogrody.pl (dzięki Leda16 z namiar na stronkę) znalazłem ciekawy pomysł na zagospodarowanie działki chyba coś w tym sensie powstanie u mnie;

Zakończyłem dziś z pomocą taty wyrównywanie terenu po "szaleństwach białoruski", wygrabując jednocześnie niezłą stertę korzeni podagrycznika, a wygrabiony teren obsialiśmy mieszanką owsa, grochu, saladery i łubinu. Mam nadzieję że szybko wzejdzie i wykończy resztę chwasta.

Obrazek

O sąsiedzie też muszę pomyśleć, bo ma tego sporo na szczęście dzieli nas niewielki rów więc może uda mi się go jakoś powstrzymać przed ekspansją. Niestety sąsiad nie należy do osób lubiących porządek. Chwasty na jego ogródku w sezonie mają po 1,5 wysokości, a teraz kiedy ich jeszcze nie ma na jego posesji walają się różniste opakowania plastikowe zaszpecając widok nie miłosiernie. Zastanawiamy się z żoną nad wybudowaniem porządnej bariery przed tym widokiem śmietnika (choć chcemy z żoną uniknąć budowania betonowego płotu).

Posadziliśmy 5 modrzewi,

Obrazek

pomidory, sałatę i selera

Obrazek

- to taki mały eksperyment jak będą rosły warzywa na tej ziemi. No i zawsze to lepiej smakuje bo swojskie. Oraz wsadziliśmy kilka pestek dyni na kompostowniku.

Córka posiała fasolkę :D ;

Obrazek

Na razie tydzień po za działką. Pora wrócić do pracy no i planowania prac na kolejny weekend.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za życzenia.

PS.
lila31 pisze:Witaj drAvalanche. :D
Może jednak podaj jakieś imię? :D
Mam na imię Krzysiek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

drAvalanche pisze:[...] O sąsiedzie też muszę pomyśleć, bo ma tego sporo na szczęście dzieli nas niewielki rów więc może uda mi się go jakoś powstrzymać przed ekspansją. Niestety sąsiad nie należy do osób lubiących porządek. Chwasty na jego ogródku w sezonie mają po 1,5 wysokości, a teraz kiedy ich jeszcze nie ma na jego posesji walają się różniste opakowania plastikowe zaszpecając widok nie miłosiernie. Zastanawiamy się z żoną nad wybudowaniem porządnej bariery przed tym widokiem śmietnika (choć chcemy z żoną uniknąć budowania betonowego płotu).

A może zapora roślinna przed sąsiadami? Wysoka siatka a na niej nich sie pnie np. dzikie wino lub jakieś pnącze zimozielone?
Albo winogrona (przyjemne z pożytecznym -nadwyżki będzie można przerabiać na winko ;) )?
Awatar użytkownika
Andzio
200p
200p
Od: 5 maja 2007, o 19:23

Post »

Macie duże pole do popisu,jak i do zagospodarowania,ale będziecie sie cieszyć każda chwila spędzona na własnych "włościach"Pozdrawiam serdecznie,życzę powodzenia oraz dużoo ;:2 i udanej ;:44 ;:125 z chwastami!
Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
drAvalanche
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

witam
zastanawialiśmy się z żoną nad zaporą z roślin. Przeszkodą jest jednak rów melioracyjny w którym w okresie deszczów płynie woda a który leży w granicy działki (dokładnie granica przebiega wzdłuż stodoły widocznej na zdjęciu

Obrazek

zatem rośliny tam posadzone będą narażone na ciągłe zalania nadmiarem wody, jeśli nie będą w niej po prostu stały. Po za tym nawożenie roślin nie będzie miało sensu bo nawóz będzie wypłukiwany.
Zdecydowaliśmy się jednak na część płotu z betonu przynajmniej tę która będzie zasłaniała widok śmietnika sąsiada.

Mam pytanie do Forumowiczów.
Zastanawiam się nad koncepcją ogrodu w którym drzewa iglaste i liściaste będą rosły wraz z drzewami owocowymi. Czy ktoś z Was już ma jakieś doświadczenie jak będą się zachowywały drzewa owocowe, czy nie będą narażone na szkodniki z pozostałych drzew, czy nie będą się ze sobą „gryzły”?. Czy ktoś próbował w klombach z kwiatami wkomponowywać warzywa?
Chciałbym skomponować ogród coś na kształt widocznego na zdjęciu ogrodu niewielkiemi dodatkami drzew owocowych.
Obrazek

(zdjęcie pochodzi ze strony http://www.platanogrody.pl )
Będę wdzięczny za pomoc
drAvalanche
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

drAvalanche pisze:witam
zastanawialiśmy się z żoną nad zaporą z roślin. Przeszkodą jest jednak rów melioracyjny w którym w okresie deszczów płynie woda a który leży w granicy działki wkomponowywać warzywa?
Chciałbym skomponować ogród coś na kształt widocznego na zdjęciu ogrodu niewielkiemi dodatkami drzew owocowych.
Uważam,że w tej granicy,w rowie, można posadzić Cornus stolonifera "Flaviramea" - dereń rozłogowy .
Jest to krzew ozdobny nawet zimą - jego bezlistne pędy są żółte lub zielonkawożółte.
Bardzo tolerancyjny co do gleby ale preferuje stanowiska wilgotne,bagienne a nawet okresowo zalewanę.
Liście ma jasno zielone,kwitnie na biało i ma ozdobne białe owoce zebrane w płaskie grona .
Bardzo szybko rozrasta się i osiąga do 3-4 m wysokości.Świetnie znosi cięcie.Mam go u siebie w moim małym ogródeczku,ale mocno tnę.Polecam

U mnie również krzewy i drzewa owocowe przemieszane są z ozdobnymi.Porzeczka i agrest rośnie koło iglaków pod orzechem laskowym,pomidory na rabacie ziołowo-kwiatowo-iglastej,a drzewa owocowe stanowią jedyny wysoki jak dotąd plan ogrodu. Uważam,ze można tak zaprojektować ogród by nie rozgraniczać częśći użytkowej od rekreacyjnej.Dziś tak się projektuje ogrody przydomowe.Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Witaj! Masz spory kawałek ziemi i jakze piękny. Szkoda, ze dom nie nadaje się do remontu, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Bedziesz miał mnóstwo kamieni no i drewno. To bardzo przydatne w ogrodzie materiały. jeśli Twój zapał nie osłabnie i dalej bedziesz robił postepy w takim tempie jak dotąd, to za dwa lata bedziemy pewnie podziwiać niezwykły ogród :D
Jak chodzi o sadzenie warzyw z kwiatami i odwrotnie, to jest to bardzo dobra praktyka. Robie to od lat, ponieważ np. niektóre kwiaty czy zioła dobrze wpływają na warzywa, a także dla czysto wizualnego efektu. Po prostu zeby złamać monotonię zielonych listków czasem wsadzam miedzy warzywa aksamitkę, albo nagietka :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Powiem tak : Warunki macie. Koncepcja ogrodu nieco "dzikiego" , naturalistycznego bardzo mi się podoba. Rów melioracyjny można spróbować przerobić na niby- strumyk, przez część roku wypełniony wodą i sprytnie " wkomponować w całość ogrodu. Warzywnik i sad chyba lepiej wyodrębnić , myślę tu o względach praktycznych- trochę inne zabiegi pielęgnacyjne, ale nie będę się upierać ... Życzę powodzenia w dalszej pracy !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Andzio
200p
200p

Post »

:lol: polecam Ci stronke www.ogrody.karkonoszy.kqs.pl ;:1 Wszystko dla Twojej,sorki Waszej działki ;:11
Zapraszam do mnie
drAvalanche
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

witam
dziś kolejna relacja z powstawania Naszego ogrodu.
Jeszcze w zeszłym tygodniu rozpoczęliśmy prace wykopaliskowe przy fundamentach „chlewika” prócz uwolnienia terenu od resztek tej budowli po zakończeniu będę miał sporo kamienienia do wykorzystania na działce.

Obrazek

Wczoraj zaczęliśmy z Ojcem „upiększać” studnię. Na początek wylaliśmy niewielki fundament pod obudowę studni.

Obrazek

Żona z moją mamą walczyły z podagrycznikiem. Mamy zatem kolejne parę m2 powierzchni wolnej od tego chwasta.

Obrazek

No i mamy już pierwsze „narodziny” – z pestek posadzonych 2 tygodnie temu wyrosły roślinki :D ,

Obrazek

pokazało się także kilka kiełków ogórków, żeby jednak nie było kolorowo posadzone pomidory zmarły w ubiegłym tygodniu (to miejsce jest chyba jakieś dziwne – mrozy w środku maja?)
Ale za to zazielenił się owies – aż miło spojrzeć jak ten zakątek się zmienia.

Obrazek

Zapraszam do następnych odwiedzin mojego ogrodu
drAvalanche
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

O.k. - czuję się zaproszona i z pewnością zajrzę znowu. Ale Wy jesteście pracowici ! Wkrótce zmienicie ugór w mały raj na ziemi, czego Wam szczerze życzę :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Andzio
200p
200p

Post »

:lol: Witaj i zapodaj troszku nowych zdjątek,jestem ciekaw tej studni....i nowych roślin ;:33 tylko mi tam ;:41 ,bo lato tuż,tuż...
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Wiem że ciężko tak wszystko od samego początku robić ,ale tym większa satysfakcja póżniej ze sie samemu tworzyło.Skoro potrafisz sie cieszyc z pierwszych lisci swoich roslinek to wyobrażam sobie w jaką euforie wpadniesz jak Ci zacznie kwitnąć ;:1 ;:1 ;:1 Życzę powodzenia, całe lato przed Wami-- to i wiele następnych :lol:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Mnóstwo pracy przed wami! Ale widać już niesamowite efekty. W lecie, gdy wszytko zacznie rosnąć i kwitnąć będziecie mogli z rodziną wreszcie odpocząć. Oby tylko ten natrętny chwast przestał u was rosąć. Pozdrawiam cieplutko!!! :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
drAvalanche
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam
Niestety w ubiegłym tygodniu nieco odpuściliśmy urządzanie ogrodu i walkę z chwastami. Ale nie znaczy to że wylegiwałem się na hamaku. Zjeździliśmy troszkę urzędów za papierkami (chcemy robić na działce przyłącze wody i prądu – bo braki tych dwóch mediów zaczynają nam doskwierać).
Zakupiliśmy także elementy na płot (i znowu papierki żeby wytyczyć dokładne granice) i zaczęliśmy grodzenie naszego ogrodu – jest to dość konieczne, bo po naszym ogrodzie wałęsają się psy sąsiada i nieco podkopują nam posadzone roślinki.

Obrazek Obrazek
RoksiSK pisze:Mnóstwo pracy przed wami! Ale widać już niesamowite efekty. W lecie, gdy wszytko zacznie rosnąć i kwitnąć będziecie mogli z rodziną wreszcie odpocząć. Oby tylko ten natrętny chwast przestał u was rosąć. Pozdrawiam cieplutko!!! :P :P :P
Na szczęście panowaliśmy rozrost podagrycznika – występuje jeszcze w kilku miejscach, ale i z nim damy sobie radę. Co do lata to raczej nie odpoczniemy – roboty jest co nie miara a o efektach to chyba za wcześnie marzyć – na razie skupiamy się na pozbyciu chwastów i przygotowaniu ziemi pod przyszłe nasadzenia.
Andzio pisze::lol: Witaj i zapodaj troszku nowych zdjątek,jestem ciekaw tej studni....i nowych roślin ;:33 tylko mi tam ;:41 ,bo lato tuż,tuż...
Niestety studnia bez zmian – ale jak się tylko coś zmieni obiecuję kolejne fotki.

Żeby jednak nie obniżać ilościowej normy fotek na post zamieszczam kilka fotek z ogrodu mojej mamy (impreza z okazji dnia Matki ;:18 );
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

To teraz wiem skad to zainteresowanie ogrodem :D Pewno chcesz dorównać Mamie albo ja przegonić w jego urządzaniu .Powtórz mamie ze sliczny ogródek ,kolorowy i urządzony ze smakiem ;:33 ;:33 ;:33
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”