Papryka Rokita

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Kasencja

Re: Paprka Rokita

Post »

W tamtym roku miałam pierwszy raz. Ale ostrości w niej nie nie było nic :roll: .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tez uprawiał Rokitę w gruncie .W tamtym roku. Ostrości ani śladu. Ale i tak ją posieję,bo jest plenna i fajnie udaje sie gruncie i podobają mi się jej długie ,wąskie strąki. Fajna do sałatek i słoików.
Asia
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

??? jak nie było ostrości ??? nawet małe kawałki w pieczeni/gulaszu dawały pikanterii. U mnie w tum roku idą do marynowania na ostro ....... jeszcze ostrzejsza jest papryka CYKLON jak mnie pamięć nie myli f-my Plantico, ale ona jest tak ostra że nadaje się tylko w minimalnych ilościach
pozdrawiam
Edyta
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

esony1 pisze:??? jak nie było ostrości ??? nawet małe kawałki w pieczeni/gulaszu dawały pikanterii. U mnie w tum roku idą do marynowania na ostro ....... jeszcze ostrzejsza jest papryka CYKLON jak mnie pamięć nie myli f-my Plantico, ale ona jest tak ostra że nadaje się tylko w minimalnych ilościach
No nie było.... :roll:
Kasencja

Post »

Dla mnie nie była ostra kompletnie. Zjadana na kanapkach nawet nie zaszczypała w język.
Na ten rok odpadła z mojej listy.
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Ja wysiałam rokitę 31 stycznie,zeszła po tygodniu. Nasion nie podkiełkowywałam ,zeszło 6z6,nasionka z akcji ,ale mam pierwszy raz. :wit
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2012, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo się cieszę na ten temat. Własnie na dniach będę siać paprykę. Mam Rokitę z akcji i jestem ciekawa, czy w końcu będzie ostra czy nie, bo jak widzę zdania są podzielone.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

Zdania są podzielone ponieważ wrażliwość na kapsaicynę i odczucie ostrego smaku różnią się u poszczególnych osób .
Dla niektórych to i chili będzie półostra . ;:224
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49

Post »

Amanita, mi wychodziła półostra. Różniła się smakiem od słodkich .
Izabela
kra10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2013, o 22:52

Post »

Dagmara pisze:Zdania są podzielone ponieważ wrażliwość na kapsaicynę i odczucie ostrego smaku różnią się u poszczególnych osób...
Na pewno masz rację ale sądzę, że nie do końca, bo skoro twierdzisz:
Dagmara pisze: ...Dla niektórych to i chili będzie półostra . ;:224
, to takich może znasz dwóch, albo nawet nie tyle, a może tylko "ze słyszenia, bo gdzieś tam w Meksyku".
Tymczasem papryka z kapsaycyną (alkaloidem "ostrości"), różnie w różnych częściach strąka papryki smakuje.
Na ogół, to właśnie wnętrze papryki, czyli gniazda nasienne, są ostre.
Czyli, jeśli "kucharka" "przekombinuje" i za bardzo "przeczyści" warzywo w środku ( by być perfekcyjną kucharką), to może się papryka półostra okazać prawie słodką, a już na pewno nie porównywalna z chili, bo tam trudno jest zwykłemu "śmiertelnikowi" porównywać ostrość tych gniazd nasiennych z okrywą strąka.
Wniosek nasuwa mnie się jeden. :D
Traktujmy paprykę Rokitę "po męsku...ku...kuu...kuuu i oddech" ...
Czyli całości zróbmy "rach-ciach-ciach" i do gara, a zielone z szypułką wyrzucić!
Tylko wtedy gdy zawiera gniazda nasienne odczujemy ową półostrość, a "kuchni wykwintnej" nie ubliżymy nawet obecnością nasion!
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Co Wy z tym przyrównywaniem do chili? :shock:
Może uściślijcie co macie na myśli pisząc o chili. Z tego co udało mi się do tej pory znaleźć, to za chili uznaje się praktycznie wszystkie pikantne papryczki. Jednak takie Japaleno też określa się mianem chili, jak i ładnych kilka łagodnych odmian papryki o niewielkich strąkach, więc przypuszczam, że chodzi głównie o wielkość strąków.

Więc proszę mi tu nie insynuować, że chili jest znacznie ostrzejsze niż dana papryka :wink: bo pomiędzy takimi chili jak Japaleno, a Habanero jest lekka różnica w ostrości. ;:224
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
kra10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kjakub pisze:Co Wy z tym przyrównywaniem do chili? :shock:
Powiesz coś o odmianie papryki Rokita?

"Jutro" ?...
kra10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kjakub pisze:...
Więc proszę mi tu nie insynuować...
Jak będziesz nam dalej tak "insynuował" ;:136 ( i "weekendował" ) , to jutro właśnie powinieneś zobaczyć coś ciekawego i to "w temacie".
Mogą to być "białe myszki", ale może być to i "Rokita"!
Poznasz "Rokitę" po tym, że ma rogi, ogon i jedno kopyto. Napisz nam o swych przygodach z tym Rokitą... No wiesz... O tym jak kocioł pod Hitlerem rozpalaliście...
To do jutra!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p
Od: 11 cze 2016, o 21:52

Post »

Czas odświeżyć wątek.... Pierwszy raz posiałem ta odmianę. Pięć krzaczków ładnie urosło, dość sporo papryk na krzaku. Jedna papryka już prawie wybarwiona, jak posmakuje to napisze czy słodka czy ostra.
Obrazek
Aliwar
200p
200p
Od: 3 kwie 2017, o 05:57

Re: Papryka Rokita

Post »

Czekam na Twoją opinię o smaku zaplanowałam ją na następny sezon szukając czegoś lekko ostrego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”