Postępowanie z nasionami przed wysianiem

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Od: 4 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Postępowanie z nasionami przed wysianiem

Post »

W przypadku platana to trzeba go stratyfikować 2-3 miesiące więc postępujesz z nasionami tak jak napisałem wyżej.
Odnośnie tulipanowca to przede wszystkim gdzie znalazłeś tulipanowca z owocostanami!? :shock:
Jeśli drzewo rośnie w Polsce i w jego sąsiedztwie nie było innego osobnika to żywotność takich nasion jest znikoma.
Możesz wykonać 1-2 miesięczną stratyfikację ale podejrzewam, że efekty będą mierne.
Możesz również nasiona wysiać do doniczek jeśli jesteś w stanie utrzymać temperaturę w zakresie 3-8 *C. Wtedy przejdą proces stratyfikacji. Wschody mogą nastąpić wczesną wiosną więc może być potrzebne zabezpieczanie ich przed przymrozkami.
Powodzenia! :uszy
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
bastek300
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 paź 2010, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

no własnie juz mi w tamtym roku wyrosly z nasion tego tulipanowca pare sztuk w tamtym roku bez stratyfikacji nie wiem jakim cudem.są 2 obok siebie znajduja sie w Ryczowie niedaleko Wadowic podobno jedne z najwiekszych w Polsce.Platany tez ogromne.
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Jeśli są dwa tulipanowce obok siebie to warto takie nasiona wysiewać. Niestety na żywotność nasion tulipanowca mają jeszcze duży wpływ warunki cieplne. Ale jeśli wschodzą nasiona to siać!!! ;:138
Ze wchodami nasion stratyfikowanych i niestratyfikowanych bywa różnie. Często nasiona wysiane zaraz po zbiorze bardzo dobrze kiełkują na wiosnę. Są to organizmy żywe i trudno jest przewidzieć ich reakcję na wiele czynników zewnętrznych.
Wysiewam nasiona różnych gatunków i generalnie wykonuje zabieg stratyfikacji aby po wysiewie uzyskać wiosną silne i wyrównane wschody. Myślę, że taki powinien być standard postępowania z nasionami będącymi w spoczynku po dojrzeniu. Ale własne doświadczania i obserwacje też są bardzo cenne i nie koniecznie muszą się pokrywać z ogólnie przyjętym standardem!
Najpiękniejsze jest to,że możemy doświadczać przyrody a Ona nas i tak ciągle zaskakuje! ;:154
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
bastek300
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

witam. wyczytalem gdzies ze mozna naciac galazek z platana ok.20 cm wstawic do wody i one sie ukorzenia. to mozliwe?
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Można! Gałązki muszą być co najmniej grubości ołówka, tniesz pędy jednoroczne lub dwuletnie ze starych drzew.
Umieszczasz w przepuszczalnym podłożu. Temperatura powietrza powinna być niższa niż temperatura podłoża.
Należałoby już wykonać sadzonki. Niestety ja nie mam doświadczeń z platanem, natomiast wykonywałem sadzonki zdrewniałe innych roślin a schemat postępowania jest taki sam dla większości sadzonek zdrewniałych. Dobrze jest zastosować ukorzeniacz.
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

A nasiona winobluszczu pięciolistkowego ile czasu stratyfikować?, i czy w ogóle to robić?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

bastek300 pisze:znalazlem dzisiaj pod drzewami w parku nasiona platana i tulipanowca. moznaby je wsiac do doniczek?
Na mój rozum, te nasiona w sposób naturalny się stratyfikowały, przecież zima była nie najgorsza.
Waleria
Awatar użytkownika
bastek300
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

wzeszla mi glediczja trzeba cos z nia robic zeby za bardzo nie bila do góry?
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Witaj Gosiu!
Nasiona winobluszczu pięciolistkowego należy stratyfikować około 4 tygodni (po wcześniejszym namoczeniu) w temp. 3-5*C.
W ramach zabawy można spróbować wysiewu nasion, być może trafi się jakaś ciekawa siewka godna na miano nowej odmiany.
Jednak szybszą metodą jest wykonanie sadzonek zdrewniałych.
Miłej zabawy! :uszy

Witaj Waleriana!
Waleria pisze:Na mój rozum, te nasiona w sposób naturalny się stratyfikowały, przecież zima była nie najgorsza.
Niestety nasiona roślin nie rozumują tak samo jak ludzie.
Na gotowość nasion do skiełkowania wpływ ma wiele czynników które muszą zaistnieć w skorelowanej sekwencji jeden po drugim lub równocześnie. Oczywiście wiele nasion w warunkach naturalnych przechodzi proces stratyfikacji w przeciwnym przypadku nie byłoby samoodnawiania się drzewostanów. Celem stratyfikacji jest przysposobienie wszystkich nasion w danej partii do procesu kiełkowania aby wschody były silne i równomierne.
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Dzięki Robercie. Na próbę zostawiłam kilka nasion do wysiewu na suchu, reszta juz moczy się :heja . Mam w domu piasek taki bardzo drobny pustynny - czy nadaje sie do stratyfikacji?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Robert Sz! Chodziło mi tylko o nasiona, zebrane w parku po zimie.
Waleria
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Witaj!
bastek300 pisze:wzeszla mi glediczja trzeba coś z nia robic zeby za bardzo nie bila do góry?
Chyba trochę się pospieszyłeś z wysiewem glediczji. Jest to gatunek którego nasiona nie wymagają stratyfikacji, siew wykonuje się w maju. Jeśli wysiewałeś do doniczek to teraz musisz jej stworzyć optymalne warunki do dalszego wzrostu: jak najwięcej światła aby się nie wyciągnęła, umiarkowana temperatura około 10-12*C, umiarkowana wilgotność podłoża i powietrza. Obserwuj bardzo dokładnie wschodzące nasiona czy nie są porażane przez zgorzel siewek ! W razie konieczności wykonaj oprysk. Jeśli nasiona przetrzymywałeś w lodówce to postępowanie będzie inne. Daj znać co z nimi robiłeś?
gosiakmala pisze:Mam w domu piasek taki bardzo drobny pustynny - czy nadaje sie do stratyfikacji?
Gosiu, piasek do stratyfikacji musi byś gruby ponieważ ma on za zadanie ułatwić wymianę gazową, utrzymać równomierną wilgotność i równomiernie rozłożyć nasiona w całej objętości mieszaniny.
Myślę, że na przysposabianie nasion winobluszczu do siewu jest jeszcze za wcześnie. Mamy dopiero koniec lutego, nasiona zaczną wschodzić za około 3 tygodni, a nie wiadomo jaki będzie przebieg pogody. Chyba, że posiadasz odpowiednie warunki do przetrzymywania siewek?
Waleria pisze:Robert Sz! Chodziło mi tylko o nasiona, zebrane w parku po zimie.
Szanowna Walerio!
Jeśli moja odpowiedz na Twój post wywołała negatywne emocje to najszczerzej Cię przepraszam, ponieważ nie było to moją intencją! ;:170
Nasiona które opadają na ziemię zazwyczaj są już w pełnym spoczynku (oczywiście jest grupa roślin których nasiona są gotowe do wschodów zaraz po opadnięciu na ziemię w sprzyjających warunkach ), warunki zewnętrzne są bardzo zmienne. Często się zdarza, że opadłe nasiona rozpoczynają proces dojrzewania ale ujemne temperatury powodują indukowanie spoczynku wtórnego u tych samych nasion. Często nasiona są długo w warstwie bardzo mocno nasączonej wodą, takie warunki powodują, że nasiona pęcznieją i podczas mroźnej pogody są uszkadzane i niezdolne do kiełkowania. Oczywiście jeśli uda nam się zebrać parę nasion z warunków naturalnych możemy założyć, że nasiona są gotowe do siewu i umieścić je w odpowiednich warunkach do kiełkowania. Przy większych partiach nasion krajowych lub eksportowanych wykonanie procesu stratyfikacji powinien być standardem u gatunków, które tego procesu wymagają.
Mam nadzieję, że tym razem już nie będzie żadnych emocji. ;:180
Jeśli masz odmienne zdanie na powyższy temat to bardzo proszę podziel się swoimi informacjami ponieważ często nasiona w różnych latach i różnych warunkach zachowują się niestandardowo. I często brak takich informacji w literaturze fachowej.
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Robercie Dzięki za odpowiedź. Ja siewki wysadze w doniczki, a potem jak sie ociepli do gruntu. Ja mieszkam na podlasiu- biegun zimna, więc u nas robi sie ciepło o wiele później. Właśnie napadało u nas śniegu :roll: .
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bastek300
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

wsadziłem tą glediczje do doniczki chyba we wrzesniu no i teraz wzeszła. rośnie w bardzo szybkim tępie.
Awatar użytkownika
bastek300
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W sumie to ja tak zrobiłem z wiekszoscia moich nasion zasiałem w jesieni do doniczek i trzymałem w pomieszczeniu ok.12 st.C Na razie wzeszła ta glediczja i klony jesionolistne .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”