Życie cierniami usłane ;) - KwiAnna
Re: życie cierniami usłane ;)
Moim zdaniem 3.Mammillaria zeilmaniana 8.Ferocactus glaucescens tylko się dziwnie rozkrzewił.
Pozdrawiam Marek
Pozdrawiam Marek
- KwiAnna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witammaryjan13 pisze:Witam na Forum kolejną miłośniczkę kaktusów i sukulentów.
Masz już sporą kolekcję i dosyć zróżnicowaną rodzajowo.
Jak dla mnie to rzeczywiście już jest spora, ale pewnie troszkę się powiększy, na pewno - kiedyś jak go w końcu dopadnę- o ferocactusa gracilis coloratus.
blabla pisze:Moje typy poniżej. Musisz traktować je bardziej jako wskazówkę do dalszych poszukiwań niż ostateczną diagnozę.
1. Mammillaria spec.
2. Mammillaria spec.
3. Mammillaria spec.
4. Mammillaria prolifera
5. Parodia spec.
6. Astrophytum ornatum
7. Gymnocalycium spec.
8. Ferocactus spec.
9. Rebuta spec., podrodzaj Ayostera, trochę brak jej światła, ciągnie się w górę.
10. Echiocereus spec.
11. Leuchtenbergia principis
12. Gymnocalycium spec.
13. Wydaje mi się, że po lewej Euphorbia spec., po prawej Stapelia spec. lub coś spokrewnionego.

Rebuta- fakt jest wyciągnięta, w sumie nie wiem czemu bo rosła w naświetlonym miejscu, ale widocznie za mało..
witamhen_s pisze:Witam i ja![]()
Na początek muszę napsać, że BARDZO spodobał mi się tytuł wątku.![]()
Różne roślinki posiadasz.
Jako uzupełnienie dodam, że wg. mnie nr. 1 to Mammillaria duwei, nr. 5 to Parodia formosa lub Parodia carapariana, nr. 7 to forma Gymnocalycium vatteri a nr. 12 Gymnocalycium baldianum - tu jednak nie daję więcej jak 50% bo podobnych gatunków jest więcej a rośliny niewielkie.
Cieszę się że tytuł się spodobał ;:165
również dziękuję za identyfikację

witamprzemo1413 pisze:Witam i jakWidzę że piękna kolekcja się szykuje
Oby tak dalej
pewnie by się rozrosła dużo bardziej gdyby nie brak miejsca

witam.ROBERTOBORO pisze:witam
kurcze chciałam podzielić post na kilka ale i tak łączyło w jeden...mgr_ pisze:2. to na pewno nie Mammillaria tylko jakiś Echinofossulocactus lub czasami spotykany pod inną nazwą rodzajową - Stenocactus. Najbardziej przypomina mi E. albatus, ale ustalenie na 100% gatunku w tym rodzaju, poza kilkoma wyjatkami, jest bardzo trudne.
8. mi to przypomina Echinacactus grusoni, odmanę z białymi cierniami, którą ktoś zaszczepił na ferokaktusie
12. jak zakwitnie na czerwono to bedzie na pewno to o czym napisał Henryk, czyli Gymnocalycium baldianum, roslina jest takiej wielkości że w tym roku to jest jak najbardziej prawdopodobne
13. po prawej zgadzam się z Tomkiem - to na pewno jakaś Stapelia - bez kwiatów nie ma szans na rozpoznanie gatunku, po lewej to na pewno nie Euforbia tylko podobie jak Stapelia, roslina z grupy Asclepiadaceae - stawiam na jakąś Huernie - jak zakwitnie bedzie szansa na ustalenie gatunku.
Aloes to oczywiście Aloe arborescens
W tych grupowych to widzę jakieś euforbie (jedna to E. lactea), astrofyta (ornatum, asterias), Opuntia microdasys, Mammilaria gracilis 'Snow Cap', Haworthia reinwardtii (tu na pewno pomoże Krzysztof - Chromat), i jakieś Crasula, ale to nie moja bajka więc się nie wypowiadam.
A i jeszcze dojrzałem tam obok asteriasa Gymnocalycium ragonesii - ładna miniaturka, i nie za czesto spotykana.
Za dużo na raz tych zdjęćA te grupowe to by się przydały większe.

2 rzeczywiście przypomina Echinofossulocactus albatus, google nie gryzie jak się wie czego szukać

Gymnocalycium ragonesii rzeczywiście jest uroczy.
następnym razem się postaram z większymi zdjęciami

- KwiAnna
daga01010 pisze:A ja nie będę się zagłębiać w stronę identyfikacji, bo jest tu wielu bardzo doświadczonych hodowców, ale za to gorąco witam w gronie kaktusiarzy

sokolica pisze:Witam i ja
Zapowiada się całkiem ładnie, mam nadzieję, że to nie wszystko, co nam pokazałaś.

...a nie, mam jeszcze grudnika i kalanchoe
chaveiro pisze:Również witam, sporo kaktusów meksykańskich w twojej kolekcji (przynajmniej z tych, którymi się pochwaliłaś),
10 jeżeli nie ma prostych żeber tylko "garbki" może być to Thelocactus bicolor bo ciernie mają zbliżony kolor i są bardzo gęste, ale nie można wykluczyć też opcji Tomka, że to Echinocereus. Jeżeli to byłby własnie Echinocereus to może mógłby coś więcej powiedzieć Artur89

jutro sprawdzę dokładnie i zrobię lepsze zdjęcie.
bardziej pasuje do russanthusmgr_ pisze:10. to na pewno Echinocereus - stawiam na coś z kręgu russanthus, viridiflorus

witamNadzieja pisze:Witam i ja wśród miłośników kaktusów

phoebs pisze:ciekawie się zapowiada

dorciaj pisze:Aniu - kaktusowy wątek też sobie zapisuję - bo kaktusiki (po storczykach) to moja druga miłość

dzięki i również pozdrawiamkirud pisze:Moim zdaniem 3.Mammillaria zeilmaniana 8.Ferocactus glaucescens tylko się dziwnie rozkrzewił.
Pozdrawiam Marek

- KwiAnna
a tu zdjęcia kwitnień z zeszłego roku
Gymnocalycium ragonesii

Gymnocalycium ragonesii

- KwiAnna
2

-- 28 lut 2012, o 23:57 --
3.

-- 28 lut 2012, o 23:57 --
3.

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Hej.
Piękna fotka kwitnącego G. ragonesii
Piękna fotka kwitnącego G. ragonesii

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo pięknie kwitną,Parodia,Mammillarie no Gymno.ale czy nie za bardzo są schowane w doniczkach twoje kwiatki,
to tylko moja opinia
poz.Leszek
to tylko moja opinia

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- KwiAnna
jako że przyszła wiosna zrobiłam moim kaktusikom małe przemeblowanie, dopóki nie urosną za bardzo - docelowe.
oto efekty

oto efekty

- KwiAnna
te zostały bez zmian

a te jeszcze nie mają nowych domków

a te jeszcze nie mają nowych domków

-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to zależy co się komu podoba.
Generalnie jestem przeciwny takiemu sadzeniu roślin. Raz, że nie wszystkie mają jednakowe zapotrzebowania glebowe, dwa, że wzajemnie się cieniują i przez to wyciągają (co niestety widać i u Ciebie). No i podlewania też potrzebują odmiennego - jedne są bardziej sucholubne a inne potrzebują więcej wody...
Natomiast to jak posadziłaś swoje litopsy BARDZO mi się podoba.
Generalnie jestem przeciwny takiemu sadzeniu roślin. Raz, że nie wszystkie mają jednakowe zapotrzebowania glebowe, dwa, że wzajemnie się cieniują i przez to wyciągają (co niestety widać i u Ciebie). No i podlewania też potrzebują odmiennego - jedne są bardziej sucholubne a inne potrzebują więcej wody...

- KwiAnna
dziękujęoksi pisze:ale kompozycie aż dech zapiera,cudo,

oj no rozumiem, że profesjonalny hodowca nie popiera takiego sadzenia...hen_s pisze:A to zależy co się komu podoba.
Generalnie jestem przeciwny takiemu sadzeniu roślin. Raz, że nie wszystkie mają jednakowe zapotrzebowania glebowe, dwa, że wzajemnie się cieniują i przez to wyciągają (co niestety widać i u Ciebie). No i podlewania też potrzebują odmiennego - jedne są bardziej sucholubne a inne potrzebują więcej wody...![]()
kompozycje nie są najpiękniejsze, ale mi się nawet podobają

postaram się je obracać aby się już bardziej nie wyciągały...
Miło mi że chociaż z lithopsami trafiłam w gust

- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Aniu, Mniemam, że bardziej tu chodzi o same wymagania typu gleba, słońce, podlewanieKwiAnna pisze:oksi pisze:ale kompozycie aż dech zapiera,cudo,
oj no rozumiem, że profesjonalny hodowca nie popiera takiego sadzenia...hen_s pisze:Raz, że nie wszystkie mają jednakowe zapotrzebowania glebowe [...] No i podlewania też potrzebują odmiennego - jedne są bardziej sucholubne a inne potrzebują więcej wody
postaram się je obracać aby się już bardziej nie wyciągały...
np. Astrophytum asterias woli zdecydowanie mniej wody niż Opuntia microdasys, a oba te kaktusy są bardziej sucholubne niż Haworthia, która jest razem z nimi w jednej doniczce no i ta ostatnia też woli troszkę mniej bezpośredniego słońca z tego co się orientuję i trochę żyźniejszą glebę.