O! u nas jest podobnie, choć na przeciwnym krańcu Polski U nas wiosna też zaczyna się o wiele później niż np: w Krakowie. Za to lato trwa dłużej
Znalazłam nazwy dla marchewki, ale to stara książka i nie wiem, czy takie odmiany jeszcze można znaleźć:odmiany wczesne to marchew Duwicka i Amsterdamska.
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Kiedyś w "Mai.." był program o ekologicznym warzywniaczku i pani tam mówiła, że próbowała siać jesienią, ale nie bardzo widziała różnice z siewem wiosennym i zaprzestała.
Ale z tego co czytałam to najlepiej próbować z pietruszką, no i chyba szpinak.
W celu przyspieszenia terminu zbioru niektórych warzyw możemy stosować siew przedzimowy. Warzywa możemy siać w listopadzie lub nawet na początku grudnia. Pozwoli to na przyspieszenie zbiorów o około 2 do 3 tygodni w porównaniu z siewem wiosennym. W ten sposób możemy uprawiać mrozoodporne, wczesne odmiany marchwi, pietruszki, kopru, szpinaku, czosnku i cebuli.
Aby uprawa ozima miała szansę powodzenia, konieczne jest wybranie odpowiedniego miejsca pod zagony. Odpowiednie stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatrów, gleba lekka, przepuszczalna, żyzna, próchnicza. Konieczna jest możliwość szybkiego ogrzewania się gleby w czasie wiosny, gdyż tylko wtedy wegetacja roślin rozpocznie się wcześniej i możliwe będzie przyspieszenie terminu zbiorów. Ważne jest, aby zagony nie były zalewane w czasie wiosennych roztopów. Zwróćmy również uwagę na fakt, iż położenie zagonów blisko siebie ułatwi wiosną przykrycie ich folią perforowaną, agrowłókniną lub tunelem foliowym, co z kolei pozwoli zintensyfikować efekt przyspieszenia terminu zbiorów.
Stanowisko pod siew przedzimowy warto przygotować około miesiąca przed terminem siewu. Glebę należy oczyścić z resztek upraw poprzedzających (dla warzyw korzeniowych najlepszym przedplonem będą rośliny pozostawiające glebę w stanie wolnym od chwastów, tj. warzywa cebulowe i kapustne), a następnie zastosować nawozy fosforowe i potasowe. Można zastosować również nawożenie kompostem. Nie stosujemy natomiast nawożenia azotem, gdyż w czasie zimy i tak zostanie on wymyty z gleby. Nawozy azotowe stosujemy jedynie wiosną. Glebę przekopujemy i wyrównujemy grabiami.
Uwaga: ze względu na skłonność warzyw korzeniowych do gromadzenia azotanów i metali ciężkich nawożenie odgrywa bardzo dużą rolę i powinno być dostosowane do zasobności gleby ustalonej na podstawie analizy chemicznej. Gdy nawożenie prowadzone jest bez analizy chemicznej gleby należy zastosować orientacyjne dawki nawozów podane w poniższej tabeli.
Zalecane dawki nawozów dla warzyw korzeniowych na 1 hektar
Fosfor (P2O5) 60 do 80 kg stosujemy 2 do 3 tygodni przed siewem
Potas (K2O) 150 do 200 kg stosujemy 2 do 3 tygoni przed siewem
Azot (N) 60 do 80 kg stosujemy pogłównie wiosną po wzejściu roślin
Przeczytaj więcej o nawożeniu gleby
Do siewów przedzimowych używamy nasion o wysokiej zdolności kiełkowania i siejemy je gęściej niż w terminie wiosennym, gdyż część nasion może wymarznąć.
Marchew
Na jesienny termin siewu wybieramy wczesne odmiany marchwi, takie jak Amsterdamska, Kalina F1 czy Karo F1. Z odmian zagranicznych można wybrać Primo F1, Espredo F1, Calibra F1, Chambor F1, Nektarina, Nanda F1, Damco F1, Tempo F1.
Termin siewu, w zależności od warunków pogodowych, musimy tak dobrać, aby rośliny nie zdążyły wykiełkować jeszcze jesienią, gdyż wtedy nie przetrwają zimy (marchew zaczyna kiełkować w temperaturze 4°C). Musimy zatem wysiać je w ostatnim momencie przed nastaniem mrozów. Z reguły będzie to w listopadzie lub nawet dopiero w pierwszych dniach grudnia. W porównaniu do siewu wiosennego, jesienią powinniśmy wysiać nieco więcej nasion, gdyż nie wszystkie będą w stanie przetrwać zimę i wykiełkować wiosną. Jeżeli zima okaże się bezśnieżna, zagon warto przykryć łętami, słomą lub matami. Zbiory będziemy mogli rozpocząć prawdopodobnie już w końcówce maja i kontynuować przez cały czerwiec.
Pietruszka
Zalecenia co do okresu siewu są podobne, jak w przypadku marchwi (listopad bądź początek grudnia). Do przedzimowego wysiewu nadaje się tylko jedna odmiana - "Cukrowa". Pietruszka nieco lepiej zimuje niż marchew, a wiosną siewki lepiej znoszą niewielkie przymrozki.
Koper
Przed wysiewem glebę zasilamy np. Azofoską - ok. 200g/10m². W zależności od warunków atmosferycznych, termin siewu kopru na wczesny zbiór przypada od końca listopada do lutego. Polecane odmiany to "Lukkulus", "Ambrozja", "Szmaragd" i "Amat". Koper na zbiór młodych roślin wysiewamy w rzędy odległe o 15 do 20 cm, a na zbiór dojrzałych baldachów, w rzędy odległe o 30 do 40 cm.
Szpinak
Szpinak na wczesny zbiór wysiewa się do końca września. Nasiona siejemy na głębokość 2 do 3 cm, w rzędach odległych co 20 do 25 cm. Przed nadejściem zimy, rośliny powinny rozwinąć po 2 do 3 liści, gdyż w tym stanie najlepiej przezimują. Przed nadejściem większych przymrozków konieczne jest okrycie szpinaku łętami lub zaschłymi łodygami innych roślin, w taki sposób, aby jednak nie ograniczyć zbytnio dostępu światła do roślin. Do siewu przedzimowego nadają się jedynie odmiany mrozoodporne, takie jak "Prima F1", czy też "Kastra F1". Wczesny zbiór będzie możliwy od kwietnia.
Czosnek
Termin przedzimowego wysiewu czosnku przypada na okres od października do połowy listopada. Najpierw trzeba jednak bardzo starannie przygotować glebę - spulchniamy ją głęboko i wyrównujemy powierzchnię. Wskazane jest także zastosowanie nawożenia mineralnego w postaci Azofoski albo MIS-3 w ilości 400 g/10 m². Głębokość sadzenia jest nieco większa od zalecanej w terminie wiosennym - dla cebulek wynosi 4 do 5 cm, a dla ząbków - od 5 do 6 cm. Ząbki czosnku sadzimy pionowo, piętką w dół, wciskając je w dno bruzdy. Czosnek dosyć dobrze zimuje dzięki wytrzymałości na niskie temperatury. Dobrze ukorzeniony przetrzyma zimę i wznowi wzrost wczesną wiosną, przy temperaturze 3 do 5°C. W uprawie czosnku wagi nabiera odpowiedni dobór miejsca pod zagon - musi ono być dobrze nasłonecznione. Nie powinniśmy uprawiać go po sobie oraz innych warzywach cebulowych, ze względu na dużą wrażliwość na choroby grzybowe. Dobre będzie miejsce po fasoli, grochu, ogórkach lub pomidorach. W zasadzie możliwe jest sadzenie wszystkich typów czosnku, jednakże najlepiej zimuje czosnek wytwarzający pędy kwiatostanowe (np. "Harnaś", "Orkan"). Zbiory będą możliwe w lipcu.
Cebula
Ozima uprawa cebuli jest możliwa tylko w rejonach o łagodnym klimacie. Najwcześniejszy zbiór cebuli można uzyskać, wysadzając dymkę w październiku. Termin listopadowy jest możliwy, aczkolwiek dosyć ryzykowny. Do uprawy zaleca się stanowisko po roślinach uprawianych na oborniku. Jeżeli takiego stanowiska nie posiadamy, konieczne jest nawiezienie zagonu dobrze rozłożonym kompostem (co najmniej na 2 tygodnie przed terminem siewu). Do sadzenia przeznaczamy dymkę dużą o średnicy od 2 do 2,5 cm, gdyż mniejsza gorzej zimuje. Sadzimy w rozstawie 20 x 5 cm na taką głębokość, aby wierzchołki znalazły się około 3 do 4 cm pod powierzchnią gleby. Odmiany właściwe do przedzimowego terminu sadzenia to "Rawska", "Czerniakowska", "Fiesta" i "Żytawska". Przed zimą zagon warto okryć łętami lub słomą. Jeżeli na wiosnę rośliny przykryjemy agrowłókniną lub folią perforowaną, zbiór będzie możliwy już w połowie kwietnia.
Tekst napisano na podstawie artykułów : K. Piasecki, Jesienne siewy i sadzenie, Dzialkowiec, nr 10/95, s. 10 - 11; A. Zaniewicz-Bajkowska, Przedzimowe siewy i sadzenia, Działkowiec, nr 11/2003, s. 44 - 45; Mgr inż. E. Kosterna, Ozima uprawa warzyw korzeniowych - marchew, pietruszka, pasternak, Ogrodnik Polski, Październik 2005.
Polecam do uprawy cebulę szalotkę.
Szalotka jest cebulą gniazdową,z jednej posadzonej cebulki matecznej wyrasta kilka do kilkunastu cebulek potomnych.Rozmnażać ją można z nasion sianych do gruntu lub wegetatywnie,sadząc bezpośrednio do gruntu małe cebulki.Dobrze zimuje w gruncie,więc można ją posadzić już w sierpniu,gwarantuje to wcześniejszy plon na wiosnę następnego roku.Natomiast wysadzona wczesną wiosną będzie na zbiór późniejszy.Wysadzana zima w doniczce może nam zapewnić smaczny szczypior. ;:8
Właściwie po raz pierwszy zależy mi na własnych warzywach. Przygotowałam grządkę i mam kompost. Zastanawiam się czy może są warzywa, które mogę posiać jesienią aby mieć wcześniejsze i dorodniejsze zbiory?
Witam wszystkich.Ja jutro t.j 11 październik chcę posadzić czosnek, cebulę dymkę, oraz posiać marchew, pietruszkę i koper.Nie wiem czy dobrze robię? A dymkę chcę posadzić dlatego ,że jak nie wykopałem cebuli (dlatego,że nie zauważyłem jej) to ona po zimie puściła szczypior, ale czy z dymki wyrośnie normalna cebula oto jest pytanie.Myślę ,że jak sam nie wypraktykuje tego pomysłu to na pewno się nie dowiem.Pozdrawiam wszystkich i czekam na komentarze.
Dlaczego jesteś w gorącej wodzie kąpany,chcesz robić szybko ,a najpierw zastanów się : nasiona marchwi są podkiełkowywane i do tego odmiany wczesne, więc po co siać jesienią , trzeba wysiać więcej nasion, no i niepotrzebnie będą rosły chwasty, a także nic wcześniej nie będzie, tak samo z pietruszką. A jeśli chciałbyś uzyskać dokładniejszą radę to warto podać z jakiego regionu Polski jesteś, a tak np.czy mam okrywać na zimę róże ? , ale jeśli mieszkam w Afryce to co?
A co do cebuli to myślę ,że pójdzie w nasiona ,bo dla niej będzie już drugi rok