Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Tulipany cz.2

Post »

U mnie niestety tylipany w tym roku sie poddały. Zalegająca woda ze sniegu, zaraz potem ścinający mróz.... ;:223 ;:223 ;:223 Trudno ....
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie na jednej rabacie też tulipany długo stały w wodzie i też myślałam, że po nich a dzisiaj oglądając je zauważyłam że jak tylko woda wsiąkła zaczynają się rozwijać, może jeszcze coś z nich będzie :?:
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

whitedame ... nie ukrywam, iż mam taką nadzeiję, ale jak patrzę na dzisiejszy deszcz i myslę znów o ich tonięciu... to ;:223 ... Ale będe obserwowac po deszczach. Mąż wprawdzie zrobił taki rów odwadniający.... ale chyab musimy tylko czekac na rozwój wydarzeń.... na dniach zmierzam kupić Azofoske i trochę je podsypac, jak TYLKO cos wyjdzie.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że straty nie będą duże bo wiosna bez tulipanów.... Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. :wit
Awatar użytkownika
Kasiaszym
50p
50p
Od: 23 mar 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwaga, wklejam swoje pierwsze zdjęcie tulipanów z moje ogródka, zrobione 2 dni temu. Mam nadzieję, że nie polegnę. ;:306

Obrazek
Kasia
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy można wychodzące tulipany podsypać teraz granulowanym obornikiem bydlęcym?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Kontakt:

Post »

Mimo żem tu nowy, pozwolę sobie zabrać głos - otóż u mnie tulipany nie wymarzły, ale sporo z nich padło ofiarami nornic albo innego gryzącego tałatajstwa :( . Niektóre tulipany zostały zeżarte teraz, dosłownie przed paroma dniami, już rosnące. Gryzoń wyjadł całą cebulę, zostały wystające nad ziemię liście. A zaprawiałem jesienią podczas sadzenia...
Mariusz
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I dobrze, że zabierasz głos bo po to jesteśmy. Od 5 lat sadzę tulipany tylko do koszy, bo inaczej nigdy nic by mi nie wyrosło. Wcześniej różnie bywało raz nikt nic nie zeżarł, a raz gryzonie sobie używały. Jeśli masz na swojej działce jak ja norki i nornice to musisz chronić słodkie cebule, bo zimą potraktują je jak jadłodajnię.
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki za odpowiedź. To prawda, sporo tego było i nie chciało mi się wszystkiego pakować do koszyków ;:222 ... Poza tym przecież ten kosz jest otwarty z góry, więc myślałem, że to bardziej dla wygody niż ochrony przed gryzoniami. Mogłabyś, bardzo proszę, napisać w kilku zdaniach, jak to robisz? Jak głębokość, czy czymś przykrywasz koszyk itd. Dziękuję :-)
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwielbiam tulipany więc mam ich sporo: 33 koszyki. Sadzę tak, że na dno koszyczka sypię warstwę kompostu ( musi być dobrze przefermentowany i naprawdę dojrzały) na tej warstwie układam cebulki ( uprzednio obrane i oczyszczone ), zasypuję kompostem, delikatnie ugniatam, jeśli nie masz własnego kompostu użyj zwykłej ziemi do kwiatów kwitnących. Teraz wykopuję dołek mniej więcej tak by cebule w koszu znalazły się na 3 krotnej głębokości i przysypuję ziemią rodzimą. Jeśli chodzi o gęstość sadzenia to ja sadzę naprawdę gęsto - palec odstępu między cebulami. Musisz jeszcze zwracać uwagę na odmianę tulipana, Mówi o niej wielkość (grubość) cebul. Im grubsze cebule tym mniej ich zmieścisz do kosza, a takie np. delikatne tulipany botaniczne tych można wsadzić naprawdę dużo. Takie kępy są naprawdę dekoracyjne. Po przekwitnięciu usuwam tylko same kwiaty, pęd kwiatowy pozostawiam. Jak tylko pęd i liście zupełnie zaschną (mniej więcej około 1 lipca) wykopuję cebule i bez ziemi suszę w tych samych pojemnikach, w których rosły. Jesienią czyszczę je i obieram a następnie moczę w roztworze nadmanganianu potasu (gencjany) niedługo tak, by zabić grzyby a jednocześnie nadmiar wody nie pobudziłby za bardzo cebuli. Do sadzenia wybieram tylko najokazalsze cebule, resztę rozdaję lub sadzę w tzw. szkółce. W moim ogrodzie ten sposób się sprawdza, mam nadzieję że i Tobie pomogłam.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Iwona a w jakiej ziemi posadziłaś ?
Obornik jak każdy inny /nawet ten granulowany zawiera dużo azotu .
a propos tulipanów w nocy spadł deszcz i wyłażą :heja :D a myślałem,że nie wyjdą bidule.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Beato, i to jak pomogłaś ;:3 - bardzo dziękuję :). Skopiowałem do specjalnego pliku z mądrościami i się zastosuję. (Co prawda nie rozumiem, czemu nornice nie wyjadają cebul z koszyka od góry, ale z tego, co piszesz, nie wyjadają, i to jest najważniejsze.)
Botanicznych też sporo wysadziłem, i te w większości przetrwały.
Cebule przed sadzeniem zaprawiałem Kaptanem z dodatkiem Talstaru (na wszelki wypadek), może spróbuję teraz z nadmanganianem. Kompostu z prawdziwego zdarzenia nie mam, mam substrat torfowy, powinien się nadać, mam nadzieję.

Pozwolę sobie na uwagę z związku z nawozem - naturalne są rzeczywiście bardzo azotowe, do roslin kwitnących ja takich nie używam. Używam mineralnych z niewielką zawartością azotu, za to z mnóstwem P i K. Np. Kristalon, świetny, czerwony (do truskawek) NPK 12-12-36. A nawet tzw. jesienny 6-12-36.
Mariusz
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz w zeszłym roku przez jakiś czas tulipany zasilałam ( z braku czegoś innego) płynnym nawozem do pomidorów efekt był wspaniały. Ale to tylko taka śmiesznostka, że nie można dać się zwariować :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Bo nawóz do:
pomidorów,
truskawek,
róż itd.
to właściwie to samo. Mało azotu, dużo potasu i fosforu.
(Z wyjątkiem tych w butelkach z jakiegoś marketu, one czasem zawierają głównie wodę :roll:).
Jeszcze raz dzięki
Mariusz
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek