Po raz pierwszy w tym roku ogórki prowadzę na sznurkach.W związku z tym
tez usuwałem zawiązki i pędy do 5 liścia.To troche opóźniło owocowanie.Teraz
jednak zrobiło się ciepło i z dnia na dzień ogórków jest więcej.Jutro na pewno
będzie słoik małosolnych.
Ja mam Kraka, Śremskiego i Aladyna. Póki co na Kraku sa ogóreczki do zerwania, ale poczekam do poniedziałku, żeby podrosły bardziej. Aladyn i Śremski w tyle.
Gorzknienie to cecha odmianowa spowodowana nagłymi zmianami warunków uprawy. Jeśli ogórek przestaje rosnąć z jakiegoś powodu- gorzknieje. Szczególnie są podatne na to odmiany ustalone.
Ogórki Octopus i sałatkowe Tessa na gruncie, w tym roku wyjątkowo już 11 słoiczków i ok 4kg rodzince, dziękuję
W przyszłym roku spróbuję z odmianą Alhambra, czy ktoś ją uprawiał? nadaje się do kiszenia i konserwowania?
My też wczoraj zebraliśmy ok.5 kg ogórasków i już się robią małosolne. A i dziś do kotlecików mielonych mizeria z naszego zbioru... Ale to jest radocha jak się jest działkowcem od tego sezonu .
Robią się ,robią. U mnie co dzień zbiór po około 3-4 kg.I co dzień robię po około 2 słoiki (duże ok. 3 litrowe) kwaszeniaczków na zimę. Jestem działkowcem od tego roku,nigdy nie odkładałem słoików.Jak będzie taki urodzaj jak do tej pory to zacznę rozwieszać ogłoszenia na dzielnicy o zaadoptowaniu słoików.