Stanhopea
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stanhopea
Bardzo mi się podoba stanhopea. Chciała bym jakąś mieć w swojej kolekcji. I właśnie mam pytanie czy stanhopee można rozsadzać aby mieć dodatkowe sadzonki. Czy roślina która raz wsadzona to nigdy nie można jej rozsadzić bo zginie.Pozdrawiam Sylwia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 wrz 2009, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rozmnaża się poprzez dzielenie właśnie
Moja ma już z 5 lat ale nie ma właściwych warunków od czasu redukcji storczyków botanicznych przez ptaki
Mieszka w łazience.

Kupując różne gatunki stanhopea zastanawia mnie jedno a mianowicie jedne były posadzone w koszykach inne w tradycyjnych doniczkach. Przeglądając różne oferty sprzedażowe widziałem ogromne okazy rosnące w doniczkach, dlatego zastanawiam się co mam dalej zrobić ze swoimi koszykowymi i doniczkowymi? Do doniczek czy do koszyków? Będą rosły w samej korze.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Jolek
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gratuluję kwitnienia,
to nie jest prosty storczyk.
Ale czy ona kwitła tylko 3 dni
I co rośnie w doniczce razem ze storczykiem, na zdjeciu wygląda na całkiem niezły busz.

Ale czy ona kwitła tylko 3 dni

I co rośnie w doniczce razem ze storczykiem, na zdjeciu wygląda na całkiem niezły busz.
- Jolek
W skrzynce pozwalam wysiewać się żyworódce. Kwitnie krótko. Jednak jej piękno i zapach rekompensuje to
Jest to storczyk niby nie problemowy ale z ,,kaprysem". Jedynie co to zrobiłam błąd w zeszłym roku i przesadziłam ją do ziemi storczykowej ze sklepu bez odkażenia. Na liściach pojawiają mi się jakieś plamy grzybowe.