Mchy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Parrocja
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mchy

Post »

smirka pisze:Ja wykorzystałam mech do zatuszowania foli oczka ,wiadomo brzeg folii nie wygląda naturalnie ,więc pozrywałam płaty mchu bądż z miejsc zacienionych gdzie sobie rósł bądż z betonowych murków ,poukładałam te mchowe płaty,przycisnęłam kamulcem aby nie zsunęły się po foli i tylko podlewałam ,ale zrobiłam to jesienią ,teraz ten mech już się rozrósł i wygląda super a że w niektórych miejscach sięga do wody więc sam się nawadnia i już nawet słońce go nie wysusza.
Mam podobny problem z folią w oczku. Twój pomysł mi się bardzo spodobał. Ile czekałaś na efekt?
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Witaj,na efekt musisz poczekać około roku,to znaczy około roku zanim się zrośnie z podłożem,bo efekt będzie zależał od Ciebie ,zależy czy od razu połozysz tyle mchu aby zakryć folie czy tylko połowicznie i poukładaj na nim kamienie je z czasem tez pokryje mech i wtedy będzie super
Parrocja
200p
200p

Post »

Kamienie przyklejałaś do foli?
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

To znaczy ja kamienie układałam na folii tej zawiniętej juz na brzeg ,płaski brzeg i na tym brzegu też układałam mech spuszczając go w dół oczka ,no nie mogę wstawic zdjęć bo coś mi cały czas kasuje to i nie moge pokazać.
Parrocja
200p
200p

Post »

Ja mam dość stromy brzeg, pewnie będę musiała jakąś siatkę przyczepić, ale pomysł bardzo mi się podoba, szkoda, że nie zajrzałam tu wcześniej, bo tak muszę czeka z realizacją do wiosny.
_fox_

Post »

Na brzeg oczka polecam bluszcz ewentualnie tojeść rozesłaną ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”