Górale z Andów - blabla cz. 3
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Górale z Andów - blabla cz. 3
Pisze że będzie bez kuwet więc jak będziesz podlewał ? Konewka ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Od kilku lat podlewam roślinki z góry. Jest to pracochłonne ale jestem z tej metody zadowolony. Każda doniczka dostaje tyle wody, ile uważam za stosowne. Jest zdecydowanie mniej podgnić korzeni (praktycznie ich nie ma) oraz nie ma stojących w miejscu roślin - wszystkie rosną jak się patrzy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
A wydawałoby się, że to główny problem parapetowcówblabla pisze: Potrzebuję miejsca!

- przemo1413
- Kontakt:
W sumie takie podlewanie wiele by mi ułatwiło ustawianie kaktusów ( nie potrzeba tyle podstawek pod doniczki ... ) tylko czy wełna która jest na niektórych kaktusach nie wymywa się podczas podlewania ? i czy nie uszkadzają się pąki kwiatowe ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Już w ubiegłym roku podjąłem decyzję, by nie kupować nasion. Ten sezon jest pierwszym, w którym będę wysiewał tylko swoje nasiona. Dlatego mam tylko 150 porcji do wysiania. Jeśli zacznie mi rzeczywiście brakować miejsca to pozbędę się roślin typu duble - czyli mam materiał z innymi numerami polowymi niż moje i jest to dokładnie to samo, co moje numerki, które mam w kolekcji. W takiej sytuacji to ewidentny dubel i mogę coś takiego zredukować. W najgorszym przypadku sulki, rebucje, parodie, trichocereusy, echinopsy oraz wszystkie inne nie-lobiwie pójdą pod nóżsokolica pisze:A wydawałoby się, że to główny problem parapetowcówTaki ogromny foliak, tyle przestrzeni wokół... Myślisz, że przyjdzie kiedyś taki dzień, gdy uznasz, że dość zbierania nasion (na własne potrzeby), dość wysiewów, dość zaopatrywania się w nowe skądkolwiek, bo powierzchniowo nie jesteś w stanie zrobić nic więcej?

Ja chcę mieć rośliny takie jak w naturze. Zatem np. interesują mnie parodie to takie bez wełny. Puch usuwam przez wydmuchiwanie. Spotkałem się z opinią, że nieusuwana wełna cieniuje roślinki i powoduje ich wyciąganie się a ja chcę mieć placki a nie kolumny. Nie zauważyłem, by pąkom działa się krzywda w czasie podlewania. W naturze też nikt się z nimi nie patyczkuje. Deszcze padają raczej z góry a nie od dołuprzemo1413 pisze:W sumie takie podlewanie wiele by mi ułatwiło ustawianie kaktusów ( nie potrzeba tyle podstawek pod doniczki ... ) tylko czy wełna która jest na niektórych kaktusach nie wymywa się podczas podlewania ? i czy nie uszkadzają się pąki kwiatowe ?

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- przemo1413
- Kontakt:
No to mnie przekonałeś
w tym sezonie konewka idzie w ruch
A co do tego najgorszego przypadku to może zamiast pod nóż to niech pójdą pod młotek 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Czech, z którym byliśmy na wyprawie, by z nami się wybrać sprzedał swoją kolekcję gymnaków. Zatem to ma sens 

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja jestem jak najbardziej za. Może kilka ciekawych medio by wpadło do kolekcji?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Spokojnie, ja cały czas jeszcze sporo wolnego miejsca mam i nadal usilnie pracuję nad zwiększeniem dostępnej powierzchni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
A myślałem, że tobie nie grozi brak miejsca. Jako architekt krajobrazu proponuję iść za modą i założyć sezonowy, zielony dach jeśli konstrukcja na to pozwala. Osobiście jednak wybrałbym mrozaki, które mogłyby bytować na dachu cały rok bez konieczności kursowania z doniczkami do piwnicyblabla pisze:To trochę potrwa. Teraz ustawiam doniczki bezpośrednio na blatach stołów a nie w kuwetach. To pozwala mi uzyskać dodatkowo 10% powierzchni ale każdą doniczkę trzeba ustawiać oddzielnie co jest trochę pracochłonne. Za to roślinki prezentują się lepiej, jest przynajmniej porządek, doniczki stoją równo.

Czasem nie musisz się martwić, ja poczekam na zdjęcia.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jakbym miał kasę na przebudowę dachu to bym pojechał do Peru. Ja mam inne priorytety niż inwestowanie w nieruchomości.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Dlatego pisałem o tym, że jeśli konstrukcja na to pozwala przy założeniu, że masz dach płaski. Oczywiście ja do niczego nie namawiam ale zaproponować musiałem
Pamiętam jednak, że ktoś na forum pokazywał czyjąś kolekcje ulokowaną na dachu, jednak nie pamiętam jak to prosperowało.

- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Właśnie moje i Andrzeja nabytki to były takie dachowce.... Nie cackano się z nimi tylko ładowano do skrzynki a całość w razie czego przykrywano taflą. Tak więc daje radeArtur89 pisze: Pamiętam jednak, że ktoś na forum pokazywał czyjąś kolekcje ulokowaną na dachu, jednak nie pamiętam jak to prosperowało.
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Jestem za. A najbardziej za arachnacantha, haematantha i może bonniae, bo są świetneblabla pisze:Wielkiej ilości nadwyżek teraz nie będzie. Ubiegłoroczne wysiewy z Argentyny nie urosły za wiele i pewnie nawet jesienią nie będą nadawały się do transportu. Może będzie trochę ukorzenionych odrostów bo jesienią przeprowadziłem poważną akcję usuwania nadmiaru odrostów w wielu doniczkach.

Zresztą, może to i dobrze, że nie będzie zbyt dużo nadwyżek, ponieważ u mnie się to jak zwykle rozbije o "kto się tym będzie zajmował, jak ciebie nie będzie w domu"

Pozdrawiam, Aleksander