Ogród warzywny na balkonie,wątek emilijaie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
passi
200p
200p
Od: 19 mar 2014, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród warzywny na balkonie

Post »

To jutro normalnie lecę na bazarek za miętą bo moja ma mnie nadal w nosie, może któryś sprzedawca będzie miał. moje pomidorki to maluchy przy Twoich w zeszły wtorek pikowałam je tylko z liścieniami teraz idzie już 3-a para liści właściwych. wczoraj kupiłam cudne goździki w doniczce, nasiona pietruszki i rukoli i kiełkują mi już aksamitki. Zdjęcia córka zrobiła idą pocztą i dojść nie mogą :/ nie wiem czy jutro znów nie będzie latać i pstrykać bo pierdółka skasowała po wysłaniu mam tylko 3 ale muszę poczytać jak je wrzucić. może założę jutro wątek to i zdjęcia będą.
Pozdrawiam Ania.
zielone co nieco http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=75814" onclick="window.open(this.href);return false;
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Nie pokazywałam chyba jeszcze golden egs Stoi na dworze w szklarence i mam wrażenie, że zatrzymał mu się wzrost. W domu parapety niestety już się pokończyły, więc albo sobie poradzi albo nie, zobaczymy.
Obrazek

Zdjęcia nie na temat- usunięte mod.joaker.

Rzodkiewki, które będę dziś przerzedzać.
Obrazek

Pietruszka
Obrazek

Poza tym zamówiłam wkońcu grzybnię. Poszłam od razu na całość i zamówiłam pieczarkę białą, balot boczniaka ostrygowego i shitake.
Mam nadzieję, że wszystko się uda i obejrzycie zdjęcia z moich grzybowych zbiorów ;:108
Zmoderowałam .KaRo
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
emilijaie
200p
200p

Post »

:wit

Chciałabym poprowadzić jedno drzewko papryki na bonsai, ale jak poszukałam w necie to to chyba nie ten poziom dla mnie. Myślałam, że to prostsze jest. Może ktoś z Was bawi się w takie drzewka, efekt jest cudowny. :shock: :shock:
http://images63.fotosik.pl/868/6f426de5d2fe5e44med.jpg

Proszę nie umieszczać na forum zdjęć nie swojego autorstwa /Administrator KaRo
Pozdrawiam
Emilia

emilijaie
200p
200p

Post »

U mnie od rana pada ;:145
Tęsknie za słonkiem i ciepełkiem i zastanawiam się czy moim roślinkom nic nie zaszkodzi. Większość stoi w szklarence i nie wiem czy wnosić do domu czy zostawić na balkonie, a może jakoś tam podgrzać???
Mieszkają sobie tam sałaty, rzodkiewki, zioła, truskawki i poziomki.
Pozdrawiam
Emilia

passi
200p
200p

Post »

Nie jest aż tak zimno jak są pod folią to nic nie powinno się dziać. Od kilku dni na balkonie siedzą cebulki i słoneczniki,te ostatnie przykrywałam tylko przez 2-e noce, póki co trzymają się dzielnie.
Pozdrawiam Ania.
zielone co nieco http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=75814" onclick="window.open(this.href);return false;
emilijaie
200p
200p

Post »

Witam wszystkich w ten słoneczny dzień ;:3
Od razu człowiekowi lepiej jak słonko świeci. Narwałam sałaty z doniczki, ucięłam szczypioru i idę robić pyszne kanapki. Aż szkoda, że jeszcze nie ma rzodkiewki, pomidorków i papryki. Ale.....i tak będą pyszne.

Chciałam Wam się pochwalić, bo już są :heja :heja :heja
boczniak
Obrazek

shitake
Obrazek

Jest jeszcze pieczarka :D

Mam nadzieję, że to wszystko się uda tfu tfu żeby nie zapeszyć.
Tak się zastanawiam czego można użyć jeszcze jako substrat do podłoża dla shitake. Zostawiłam trochę grzybni nagotowałam ziarna i zobaczymy, może uda się ją rozmnożyć. Widziałam taki filmik, jak rozmnażali grzybnie w słoikach, tylko nie wiem czy to wietrzyć czy trzymać cały czas zamknięte.

Zdjęcie nie na temat usunięte- mod.jokaer.
Pozdrawiam
Emilia

a_g_a
200p
200p
Od: 25 sie 2011, o 13:24

Post »

emilijaie pisze:U mnie od rana pada ;:145
Tęsknie za słonkiem i ciepełkiem i zastanawiam się czy moim roślinkom nic nie zaszkodzi. Większość stoi w szklarence i nie wiem czy wnosić do domu czy zostawić na balkonie, a może jakoś tam podgrzać???
Mieszkają sobie tam sałaty, rzodkiewki, zioła, truskawki i poziomki.
Cześć
Po pierwsze fajnie się zapowiada Twój warzywnik balkonowy :D Po drugie, wiem że będzie trudno ale nie martw się aż tak bardzo o roślinki szczególnie rzodkiewkę, sałatę i truskawki. Trochę deszczu i niższej temperatury im nie zaszkodzi. Sałata ewentualnie troszkę zmieni kolor pod wpływem chłodu ( na czerwonawy, ale dojdzie do siebie), rzodkiewka to nawet lepiej się rozwija w chłodniejszej aurze, a truskawki i poziomki sobie poradzą. Uprawa balkonowa ma też jeszcze jeden plus...zawsze możesz zabrać doniczki do domu ( np. na zimną Zośkę). Ja od końca marca mam na tarasie rzodkiewkę, sałatę,borówki amerykańskie, figowce i truskawki. Sałatę zabierałam w tym czasie tylko raz do domu z powodu gradu, a figowce po prostu wepchnęłam pod dach tarasu. Nic się niczemu nie stało. W połowie kwietnia do moich roślin dołączył wschodzący koperek, majeranek, pietruszka naciowa, mam też sadzonkę tymianku, rozmaryn, miętę ananasową i pomarańczową. To wszystko stoi sobie cały czas na świeżym powietrzu, nic złego się nie dzieje, mimo że czasami temp. w nocy spada do ok. 5 stopni ( figa owocuje). Pamiętaj, że ściany balkonu nagrzewają sie w czasie dnia przy ładnej pogodzie, a w nocy oddają ciepło, dodatkowo rośliny w pewnym stopniu są chronione przed wiatrem. Życzę powodzenia i wielu radości z balkonowej uprawy ( no i satysfakcji ze zbiorów :D )
passi
200p
200p

Post »

emilijaie gdzie znikłaś, jak tam Twoje warzywka?
Pozdrawiam Ania.
emilijaie
200p
200p

Post »

Witam wszystkich
Niestety ubiegły rok nie był owocny dla mnie. Zebrałam małą miseczkę pomidorów, jeszcze mniej ostrych papryk, rzodkiewka to były tylko liście, każda sałata to też jakaś porażka.......nie wiem chyba wszystko zrobiłam źle, wyjechałam ktoś się miał zajmować ...nie zajmował się....
No nic.....robię drugie podejście :-)
Na wacikach leżą już nasiona papryk i pomidorów. Leży ich mało bo pamiętam po zeszłym roku....żal wyrzucić :-D
Postanowiłam w tym roku postawić w tej mojej szklarni 4-5 doniczek pomidorów: indigo rose, black chery, żółty pearshaped, vilma oraz maskotka. Myślę że któryś z ostatnich pójdzie na barierkę może vilma.
Do skrzyni ktora jest w polcieniu pójdzie cukinia tylko nie wiem czy dać 1 czy 2. Skrzynia ma metr dł, metr wys, i pół metra szer.
Wszystkie papryki zamontuje tak jakoś na barierce zeby w słońcu były, zioła pójdą na parapet okienny więc nie będą w pełnym słońcu. Jedyne co mi się w zeszłym roku udało to była roszponka wiec i w tym roku dostanie skrzyneczke :-) Mam jeszcze nasiona dyni krzaczastej amazonka i nad nią się jeszcze zastanawiam - kocham wszelkie dynie a ta ponoć niedużo miejsca zajmuje......zobaczymy, może ktoś sadził i ma z nią doświadczenia.
No i taki mam plan na ten rok co o tym sadzicie
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04

Post »

Witajcie! :wit
emilijaie bardzo podoba mi się twój "balkonowo-warzywny pamiętnik" :) widzę że masz takiego świra jak ja ;P chociaż grzybów na balkonie mieć nie będę. Podoba mi się twoja wielka skrzynia, no i ta szklarnia rewelacyjna - świetny pomysł. Mam takie same warunki jak ty tzn balkon 3,5m x 1,1m :wink: Ja w zeszłym roku zaczęłam przygodę z ogródkiem na balkonie a właściwie loggi, postawiłam dwie spore skrzynie. W jednej są kwiaty ozdobne w drugiej poziomki, a w mniejszych doniczkach zioła, rzodkiewki i inne. Również marzę o ogrodzie i nawet miałam myśli żeby wydzielić sobie kawałek trawnika w gruncie pod balkonem (mieszkam na 1 piętrze) ale jakoś tak nie mogę się odważyć.
Najbardziej byłam zadowolona z rzodkiewek, siałam je od razu do docelowej skrzynki, nic nie pikowałam, wystawiałam maksymalnie na słońce i dużo podlewałam, na początku szły bardziej w liście, ale odczekałam dłużej ze zbiorem, niż było na opakowaniu czyli tak ponad 1,5 miesiąca i były dobre. Nie były może dużych rozmiarów, ale były smaczne i oczywiście jadłam razem z liśćmi :D nie siałam ich też gęsto lecz w odstępach ok 4 cm. (może właśnie u Ciebie nie bardzo się udały bo je przesadzałaś?)
Poziomek miałam mało... poza tym bazylia, mięta i oregano siane z nasion urosły niedużych rozmiarów, ale liczę na to, że te dwa ostatnie w tym roku odbiją większe. Jeszcze rozmaryn zakupiony w sklepie ogrodniczym, dzięki temu że zima była łagodna jest szansa że przeżył, póki co wygląda ładnie i zielono (chyba obecnie najładniej ze wszystkich roślin teraz). Reszta to kwiaty ozdobne, lawenda (siana z nasion), krokusy (1 już kwitnie :heja ) rojniki, rozchodniki, karłowa tuja i jałowiec.
W tym roku sieję kolejne rośliny. Na razie na parapecie posiane są kolejna mięta, oregano, tymianek i lawenda. Mam nadzieję że twój warzywnik w tym roku rozkwitnie bujnie i lepiej jak w zeszłym. Chętnie będę śledzić twój "pamiętnik" i możę coś się nauczę, liczę na wymianę doświadczeń :D Życzę dobrej pogody do uprawy warzywek!
emilijaie
200p
200p

Post »

Witaj Zembolina :-)
Wiesz że ja też mieszkam na 1 pietrze:-D
I tez myślałam o ogródku pod blokiem hehe wkońcu cos.tam nam sie tego terenu nalezy ale ile i gdzie?????
Powiem wam, że im wiecej czytam tym wiecej chce znów upchnąć. Juz kminie jak to ogarnac zeby jeszcze cos tam wcisnąć.......forum uzależnia, grzebanie w ziemi :-D
Pochwale się....zioła wczoraj wysiane dziś nieśmiało łebki wystawiają :-D
Zembolina czekam na foto i relację z Twoich eko-upraw balknowych :-)
Pozdrawiam
Emilia

emilijaie
200p
200p

Post »

A u mnie dziś śnieg pada :-(
Dziś wolne taki mialam chytry plan zeby ogarnąć balkon, odgruzowac go po zimie....a tu taka niemiła niespodzianka.
Zastanawiam sie tylko czy cos robić z przezimowanymi truskawkami bo zaczęły nowe listki puszczac :heja

Oooo dało się edytować :-) ;:oj
Sprawa ma sie następująco: muszę biec szybciutko po ziemię ponieważ kiełki puściły żółte pomidorki gruszkowe, vilma, indigo rose :heja
Żeby było jeszcze milej z ziemi wystawiły łebki praktycznie wszystkie zioła i sałaty ;:138
Przy okazji przesadzę dziś 3 sztuki truskawek, które gdzieś tam w kąciku zapomniane a jednak :-) Jak już będę w ogrodniczym to dokupie sobie jeszcze jakis ziółek, chcę kapustę pak choi i zobaczymy. Znam siebie i nie będę sie zarzekać że nie ja to już nic więcej :-D

Mam jeszcze pytanie do fachowców, mam bele słomy po boczniaku, czy nadałoby sie to do "rozluźnienia" ziemi czy lepiej piasek lub drobny żwirek kupić?
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04

Post »

Heloł :) u mnie wczoraj padały takie grube płaty śniegu, że chyba w zimę takich nie było...
Mamy przedwiośnie, słońca na razie niewiele, ale w przyszłym tygodniu ma być podobno ponad 10 st ;:215.
Na balkonie już 4 krokusy mają płatki. Powolutku pokazują się siewki bazylii, tymianku, lawendy i oregano, na razie pojedyncze. I muszę przyznać że kiełkują szybciej po wysianiu jak w zeszłym roku... Niedawno wypiekałam ziemię do doniczek (może to dlatego), bo miałam te wredne ziemiórki, a teraz ani jednej muszki nie ma :wink:
Oto mój balkonik z zeszłego roku: najpierw zdjęcie z kwietnia:
Obrazek
a to z chyba sierpnia, po zagospodarowaniu donic:
Obrazek
Na parapecie na razie mało, niedługo będę siać rzodkiewki :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
emilijaie
200p
200p

Post »

Zembolina jak Ty masz tam ładnie, taki porządek nie to co u mnie hehe.
Tak jak przewidywałam wizyta w ogrodniczym skończyła się zakupem paru nieplanowanych paczuszek :-D. Ale i tak byłam twarda i nie skusiłam się na inne propozycje pani zza lady :-)
Moje nowe nabytki to
- pomidor żółty sungella
- pomidor bajaja
- rukiew wodna
- roszponka
- pak-choi
- mizuna
- kalarepa wiedeńska biała
- burak liściowy kolorowy
- trawa cytrynowa
Dojdzie jeszcze biały pomidor oraz kubańskie oregano obydwa od forumowiczów
Pozdrawiam