moje storczyki - Aneta
- anetka12
- 100p
- Od: 4 kwie 2013, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: moje storczyki - Aneta
Dziękuję:) cymbidium niestety już przekwitło, teraz odpoczywa sobie na zewnątrz, rosną mu 3 nowe przyrosty i kolejny maleńki się pokazuje 

of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super jak są przyrosty
Jestem ciekawa czy Ci zakwitnie.
Miałam kiedyś cymbidium, ale sobie z nim nie poradziłam
Gdybym je spotkała na pewno bym kupiła i spróbowała jeszcze raz 

Miałam kiedyś cymbidium, ale sobie z nim nie poradziłam

Witaj Aneto piękne masz kwiaty a zwłaszcza ciapki
są śliczne.

Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Anetko
wpadłam pooglądać Twoje kwiatuszki i muszę przyznać,że uzbierałaś już ciekawą, różnorodną kolekcję, wszystkie są piękne ale ten fioletowy o dużych kwiatach naj... Pozdrawiam, Grażyna 

- anetka12
- 100p
Witajcie
Zakwitło u mnie kilka kwiatków, więc się nimi pochwalę:) Mam jeszcze mnóstwo pączków, nowych pędów, zawsze mam zamiar wstawić zdjęcie czegoś w pełnym rozkwicie, ale nie mogę wytrzymać i muszę pochwalić się wcześniej
Mój ulubiony:) Już cały w kwiatach: a obok Phal. Philadelphia jego pierwsze kwitnienie u mnie, niestety skromne
miltonia, doczekałam się tylko jednego pachnącego kwiatka jak na razie, ale ma jeszcze jedną młodą psb może coś wypuści
ciapek - różnica między kwiatem, który zakwitł teraz, a tym z przed kilku miesięcy:
A teraz różowa drobnokwiatowa hybrydka, zostało jej jeszcze kilka pączków do rozwinięcia. Obok hybrydka oznaczona jako Sun Passat:

No i teraz coś takiego: kiedy go kupiłam pączki rozwijały się normalnie a u mnie za nic nie chce zakwitnąć. Zdjęcie trochę niewyraźne, nie potrafię złapać na nim ostrości, ale myślę że widać o co mi chodzi. Ma takie pąki ''z językiem'', one szybko usychają i nic nie mogę z tym zrobić. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, traktuję go tak jak moje pozostałe kwiatki...

Jeśli wiecie co może być przyczyną, dajcie znać, będę wdzięczna:)
Miłego oglądania

Zakwitło u mnie kilka kwiatków, więc się nimi pochwalę:) Mam jeszcze mnóstwo pączków, nowych pędów, zawsze mam zamiar wstawić zdjęcie czegoś w pełnym rozkwicie, ale nie mogę wytrzymać i muszę pochwalić się wcześniej

Mój ulubiony:) Już cały w kwiatach: a obok Phal. Philadelphia jego pierwsze kwitnienie u mnie, niestety skromne

miltonia, doczekałam się tylko jednego pachnącego kwiatka jak na razie, ale ma jeszcze jedną młodą psb może coś wypuści

ciapek - różnica między kwiatem, który zakwitł teraz, a tym z przed kilku miesięcy:

A teraz różowa drobnokwiatowa hybrydka, zostało jej jeszcze kilka pączków do rozwinięcia. Obok hybrydka oznaczona jako Sun Passat:

No i teraz coś takiego: kiedy go kupiłam pączki rozwijały się normalnie a u mnie za nic nie chce zakwitnąć. Zdjęcie trochę niewyraźne, nie potrafię złapać na nim ostrości, ale myślę że widać o co mi chodzi. Ma takie pąki ''z językiem'', one szybko usychają i nic nie mogę z tym zrobić. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, traktuję go tak jak moje pozostałe kwiatki...

Jeśli wiecie co może być przyczyną, dajcie znać, będę wdzięczna:)
Miłego oglądania

moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
Witaj Anetko
pięknie Ci kwitną storczyki
burza kwiatów i ciekawe kolory to lubię, pozytywnie zazdroszczę, pozdrawiam serdecznie 

- anetka12
- 100p
Dziękuję Grażynko:) Jak zakwitną moje uparciuchy to będzie więcej ciekawych kolorków, chociaż jak patrzę na zdjęcia innych forumowiczów, to lista moich chciejstw się strasznie wydłuża... A miejsce na parapetach ograniczone:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam

moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
No, Anetko Twoje kwiatki są równie piękne...
Gratuluję, są cudne...
Będę odwiedzał Twój temat...Pozdrawiam..

Gratuluję, są cudne...

Będę odwiedzał Twój temat...Pozdrawiam..

Kochajmy kwiaty i zwierzeta, one potrafia dac serce za serce - Ludzie nie zawsze...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje
Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje
Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27

Witaj Anetko!anetka12 pisze: Ma takie pąki ''z językiem'', one szybko usychają i nic nie mogę z tym zrobić. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, traktuję go tak jak moje pozostałe kwiatki...
Jestem pierwszy raz w Twoim wątku... zatrzymałam się, bo widzę ładne kwitnienia

Chciałabym się odnieść do zacytowanej treści: to, że traktujemy naszych podopiecznych w identyczny sposób, nie oznacza moim zdaniem, że one będą naszą opiekę odbierać w identyczny sposób. Phal. zaprezentowany przez Ciebie, to pewnie jakaś hybryda, co oznacza, że ma innych "przodków" niż pozostałe. Stąd mogą wynikać różnice w zapotrzebowaniu na różne czynniki.
Miałam podobny przypadek, kiedy to moja multiflora tworzyła gołe (bez pąków) pędy kwiatowe. Forumowicze zasugerowali mi, żeby zapewnić jej więcej światła. Przestawiłam i podziałało

Może ktoś już miał identyczny przypadek i podzieli się doświadczeniem. Jeśli nie, może poeksperymentuj: może światło, może wilgotność, a może nawożenie?
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Piękne kwitnienia pokazujesz 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- anetka12
- 100p
waldi114 dziękuję za wizytę i zapraszam częściej:)
Krychna dziękuję
Karnova również bardzo dziękuję
gianna dla mnie hybryda to hybryda, nie sądziłam że one mogą mieć aż tak zróżnicowane wymagania. Być może masz rację, kilka pączków już teraz widzę, że się rozwiną ale i tak wszystkie są zdeformowane. Ehh nie mam za bardzo pomysłu co zmienić w jego pielegnacji, ale postaram się coś wymyśleć:) Może następny pęd już będzie normalny
Krychna dziękuję

Karnova również bardzo dziękuję

gianna dla mnie hybryda to hybryda, nie sądziłam że one mogą mieć aż tak zróżnicowane wymagania. Być może masz rację, kilka pączków już teraz widzę, że się rozwiną ale i tak wszystkie są zdeformowane. Ehh nie mam za bardzo pomysłu co zmienić w jego pielegnacji, ale postaram się coś wymyśleć:) Może następny pęd już będzie normalny
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Witaj Anetko
masz bardzo ładne storczyki,mnie najbardziej podobają się fioletowe 

-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Witaj Anetko
piękne storczyki, bardzo ciekawa kolekcja. Czekam na dalsze zdjęcia 

- anetka12
- 100p
Mały update;)
Pamiętacie tego z języczkami? Pączki zaczęły się rozwijać, niestety na ponad 50 pąków jak na razie dobrze zapowiada się około 10
Dobrze, że chociaż kwiatki ma ładne, małe ok. 3 cm ale ładne
Ma 4 odbicia z pędów, wyglądał by świetnie, ale cóż nie można mieć wszystkiego 

Następnym razem pokażę kwitnienia, teraz trochę zieleniny, która dobrze się zapowiada:
oncidium mnóstwo pąków
powoli zbierają się do kwitnienia, to już moja własna psb wyhodowana u mnie:)
Dendrobium Firebird, kupione z mszycami i ślimakami za około 12 zł, ślimaki zżerały wszystkie młode przyrosty, na szczęście wymiana podłoża i umycie korzeni pomogło: 4 nowe przyrosty i być może będzie więcej
Brassia Eternal Wind, kupiona na wyprzedaży za niecałe 6 zł, odwdzięcza się 2 nowymi psb

I biała midi na koniec:) Zwykła, przeciętna ale za 4 zł kwitnącą kto by nie wziął
Miłego oglądania
Pamiętacie tego z języczkami? Pączki zaczęły się rozwijać, niestety na ponad 50 pąków jak na razie dobrze zapowiada się około 10

Następnym razem pokażę kwitnienia, teraz trochę zieleniny, która dobrze się zapowiada:
oncidium mnóstwo pąków

Dendrobium Firebird, kupione z mszycami i ślimakami za około 12 zł, ślimaki zżerały wszystkie młode przyrosty, na szczęście wymiana podłoża i umycie korzeni pomogło: 4 nowe przyrosty i być może będzie więcej

Brassia Eternal Wind, kupiona na wyprzedaży za niecałe 6 zł, odwdzięcza się 2 nowymi psb

I biała midi na koniec:) Zwykła, przeciętna ale za 4 zł kwitnącą kto by nie wziął

Miłego oglądania

moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta