Po interwencji moderatora nie widzę jaką kosiarkę poleca Ci okoliczny sklep. Ja jestem wielkim zwolennikiem kupowania w punktach serwisowych bo przynajmniej masz kogoś kto jest za sprzęt odpowiedzialny i zawsze postara się Ci pomóc. Kupowanie w Internecie lub w hipermarketach kładzie odpowiedzialność na Tobie - "kupiłeś to się baw"
1500 to dobra suma na trawnik o takiej powierzchni. Możesz wybrać coś naprawdę dobrego. Z mojego sprzętu z napędem/bez napędu mam Amę LT48. Serwisowalna w każdym miejscu w Polsce i z częściami dostępnymi dosłownie wszędzie.
Z konkurencji polecałbym Vikinga MB253. Salony Stihla/Vikinga są tak powszechne, i dobrze zorganizowane, że nie będziesz miał kłopotów.
Możesz również zajrzeć do Stigi i popatrzeć na Collectory. Niewielkie i bardzo fajne maszyny
Są jeszcze Victusy Allroad i Alko. Z nimi też nie powinno być problemu.
Husqvarny nie polecam nie dlatego, że zła ale nie jestem do niej przekonany. Nigdy nie widziałem jej dobrze w akcji. Dodatkowo z tego co wiem to części są strasznie drogie.
Silniki Briggs&Stratton są produkowane na zasadzie taniej produkcji i przypływają z Chin. Ostatnio stały się kapryśne i jeśli producenci nie wprowadzą szybko zmian to będą mieli poważny kłopot z opinią. Nie uciekaj przed silnikami Loncin bo są naprawdę dobrymi urządzeniami. Jako przykład mogę podać, że Ariens, producent jednych z najbardziej cenionych na świecie odśnieżarek (Stany Zjednoczone) zrezygnował z B&S na rzecz właśnie Loncina bo w testach im wyszło, że ten pierwszy jest bardziej awaryjny od drugiego. Poza tym skoro biorąc Briggsy i tak biorą z Chin...
Co do akumulatorowych to w pełni się zgadzam. Są rewelacyjne! Przestrzegam jednak przed kupowaniem w ciemno bo są na rynku maszyny znanych firm a jakość wykonania jest tragiczna. Akumulatorówki najlepiej dotknąć. Mogę tylko powiedzieć, że Green Works robi świetny sprzęt, który pracuje nie tylko jako swoja własna marka ale również pod innymi nazwami w różnych markach.
Dodam jeszcze jedną ważną rzecz. Akumulatorówki mają czas pracy ok 30 min na jednym akumulatorze a czas jego ładowania ok 90-120 min. Często aby skosić trawnik za jednym razem trzeba posiadać dwa lub trzy akumulatory. To czyni to rozwiązanie stosunkowo drogim, mimo iż jest naprawdę wygodne.