Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

I mnie nie może zabraknąć w ulubionym ogrodzie.
Piwonia przepiękna, ale nie wiedziałam że tyle zachodu miałaś z jej kwitnieniem. U mnie mimo niesprzyjającego klimatu- przymrozków, kwitnie od 3 lat. W tym roku jeszcze czekam. Czytając, że to taki rarytas dla cesarzowej, jeszcze bardziej jestem dumna i z Twojej i z mojej.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Tak się uradowałam z kwiatów tej piwonii, ze pozwoliłam jej królować na pierwszej stronie wątku.
Tego dnia zakwitła też koperkowa, tzn piwonia delikatna. Tak się składało, że kiedy robiłam jej zdjęcia to miała jeszcze
stulone kwiatki a dzisiaj już są z lekka przypalone słońcem.
Tak, tak teraz mamy dosłownie upały.
Zaraz mam nadzieję pokazać nowe zdjęcia z ogrodu ale najpierw przywitam się z miłymi gośćmi.

Ewuniu ;:196 Dziękuję ;:180 Pewnie dlatego tak długo czekałam, bo na początku chyba posadziłam ją za płytko.
Dlatego , myślę, odbiła podkładka.
Wolusiu ;:168 miło mi Cię powitać. Serdecznie Ci życzę, by Twoje marzenie się spełniło.
Izuniu ;:196 cierpliwości się wciąż uczę. :lol: Czułam, że to moja wina, że ona nie kwitnie. I chyba dlatego mi jej wystarczyło. Teraz jej kolor też mi się podoba, ale pamiętam, że jej pierwszy jedyny kwiat, jaki zakwitł bardzo mnie rozczarował.
Kupowałam ją z obrazkiem, na którym kwiat był w kolorze lawendowym z fioletowym oczkiem. :roll:
Jagódko ;:196 Nie wiem, czy któraś z chińskich cesarzowych tak się cieszyła na widok kilku kwiatków. :;230
Jak dobrze, że i te kwiaty mogły trafić do naszych ogrodów. Tym bardziej cieszę się , że jednak udało mi się ją uratować przed zgubą.
Grażynko ;:196 dziękuję za gratulacje. Jej kwiaty są wielką radością dla mnie. Jeszcze je pokażę. ;:108
Krysiu :wink: czuję się zaszczycona Twoimi odwiedzinami. ;:oj Dziękuję za miłe słowa o mojej piwonii.
Sama piwonia nie jest aż tak bardzo wrażliwa. Jedynie jej świeże wiosenne przyrosty są wrażliwe na przymrozki.
Często tak bywa, że już wczesną wiosną jest ocieplenie i ona już startuje. I wtedy zwłaszcza trzeba ją chronić.
Niestety ta nauka kosztowała mnie kolejne lata czekania na kwiaty.
Ewuś ;:196 jak zazdrościć to tylko pozytywnie :lol:, miło mi będzie, jak się ucieszysz wraz ze mną.
Aniu ;:196 Chyba jesteś w temacie owoców z ogrodu, nie wiem , czy ona jest jadalna :;230
Ewa ewazawady ;:196 dziękuję. Podkładkową musiałam przesadzić jeszcze raz, bo okazało się , że posadziłam ją za blisko innych roślin. Niestety , w tym, roku nie będzie kwitła. Ale jest.

CDN .....
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu anabuko1 :) Może nie taka całkiem, jak oczekiwałam, ale miło mi , że się podoba.
Asiu asma :) wszystko na Twoje życzenie. Mojej Susan też by się przydało odchudzenie.
Ale ma jeszcze miejsce, niech rośnie. Tylko trochę jej powiązałam gałęzie, żeby tak się nie kładły na sąsiednie rośliny.
Ewuś majowa ;:196 Nie dziwię się Twoim zakupom. Miałaś tyle wrażeń, do tego ciągle Cię poganiałam, że można było się pogubić. Teraz pewnie pierwszym zakupem będzie piwonia drzewiasta. :uszy
Stasiu ;:196 dziękuję za wielkie brawa. ;:180 Ta piwonia jest nagrodą dla mnie za cierpliwość, a lata czekania były karą za popełniane błędy przy jej pielęgnacji.
Alicjo ;:196 Masz Elę, która przekazała Ci już w genach pewnie wszystkie swoje umiejętności i całą wiedzę ogrodniczą.
Ja błądziłam jak dziecko we mgle. ;:14 Cieszmy się ze swoich cesarskich kwiatów. Czy nie masz ochoty na kolejną piwonię drzewiastą ? Jestem ciekawa kwiatów Twojej. ;:65
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz obiecane zdjęcia :lol:

Piwonia delikatna - dwa dni temu :heja
Obrazek
Obrazek
i dzisiaj. :?
Obrazek

Otworzyły się kwiaty piwonii majowej , posadzonej w poprzednim roku :tan
Obrazek

Rozwinął się czwarty pąk drzewiastej. ;:138 Jej maleńkie trzy pozostałe pąki - nie wiem, czy się rozwiną?
Obrazek

Obrazek

Roseum Elegants rozkwita...
Obrazek
Widok na oczko wodne...
Obrazek
Kwitną czosnki...
Obrazek
Kolejne RH...
Obrazek
Niecierpki na ganku w nowym koszu, a ja czekam na kwiaty Nevady ;:65
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

koszyczki jak malowane ;:138 Tak patrzę na tą piwonie koperkowa i coraz bardziej mi się podoba.
Czy ona ma jakieś specjalne wymagania?Na piwonie drzewiasta nie wiem czy bym się zdecydowała.Jest piękna ale nie wiem czy u mnie by zakwitła.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Piękna ta drzewiasta :D Następnym razem zakupy zacznę właśnie od niej :wink:
Nie czułam się poganiana, to ja poganiałam Elżbietę ;:306 Do tej pory płacze, że nie pozwoliłam jej na chodzenie po placu ;:306
A ja nie lubię tylko patrzeć, kiedy w portfelu już pusto :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia drewutnia :) koperkowa przez te upały już się osypała. Na drzewiastej jeszcze coś się utrzymuje, ale strasznie wieje. Ciągle chodzę i podwiązuję rośliny, bo wiatr szarpie nimi strasznie. Z koszyków jestem zadowolona, chociaż, jak pamiętasz miałam pewne wątpliwości, gdy je kupowałam. Koperkowa rośnie u mnie na rabacie z brzegu, bo nie jest za wysoka. Można ją posadzić nawet na skalniaku. Bywa trochę droga, ale przyjmuje się bez problemów i zimę spokojnie naszą wytrzyma.

Ewa ewamaj66 :D z tego wynika, że następnym razem musisz mieć więcej gotówki. :;230
Ale wtedy spotkanie trzeba będzie zorganizować znacznie później. ;:306
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Na Mazowszu Nevady już w kwiatach. Twój olbrzym pewnie zabieli się za chwilę.
U mnie też od kilku dni mocno wieje. Wczoraj i dziś miałam wrażenie, że mieszkam nad morzem. Upał i wiatr, jak na plaży. ;:3
Czosnki świetne. Sadziłaś tyle czy już przyrosły ?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Marzę o posiadaniu większej gotówki :D Choć nie posadziłam jeszcze wszystkich nowych nabytków :oops: Trochę się obawiam, że w upale padną. A i wychodzę na dwór dopiero o 18, bo już się zdążyłam przypiec na słońcu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu :wit
Wszystko piękne :D
Azalki,czosnki śliczne ;:173
Piwonie też.Koperkowa śliczna.A i drzewiasta śliczna.
Ja sobie drzewiastą kupiłam,ale mała,W tym roku już nie zakwitnie .może na drugi,zobaczę jaki kolor,bo nawet nie wiem.I w ogrodniczym nie wiedzieli,ale za 15 zł,szkoda było zostawiać i nie kupić ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Majowa i delikatna równie zachwycające ;:215 Czosnki bardzo lubię,moje właśnie się puszczają do kwitnienia :tan Krysiu-pokaż fotki z perspektywy ;:108
Współczuję wiatrów bo osypują tak długo oczekiwane kwiaty,u mnie ukrop okrutny,idę się wrzucić pod zimny ,ratujący życie prysznic ;:219 :wit Ogród polewam rano i wieczorem bo padają roślinki ,nawet te kilkuletnie...bzy chylą się u sąsiadów do ziemi ;:202
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Było duszno i gorąco. Temperatura w cieniu ponad 30 stopni.
Teraz jest przyjemnie i świeżo a krajobraz z lekka przypomina ...zimowy.
Przeszła wielka ciemna chmura , solidnie podlała ogród i, żeby za dobrze nie było, sieknęła gradem.
Jeszcze nie oglądałam ewentualnych szkód, pewnie kwiaty RH i azalii dostały solidne baty. :?
Mądra Nevada wysłała jednego kwiatka na zwiady i postanowiła poczekać. :lol:

Ewa ewazawady :) trochę tych czosnków posadziłam ale już też się namnożyły.
Burza odświeżyła powietrze i co najważnijsze mam solidnie ogród podlany.
Ewcia ewamaj66 :wink: Ty marzysz o gotówce a ja o wolnym miejscu w ogrodzie. :;230 Gdybym miała tyle miejsca , co u Ciebie też martwiłabym się o gotówkę. A tak przynajmniej ten problem mam z głowy. ;:306
Aniu anabuko1 :) gratuluję Ci takiego zakupu i trzymam kciuki za Twoją piwonię, aby sprawiła Ci wiele radości. ;:215
Miałaś wspaniałą okazję. ;:224
Asiu asma :) teraz już po upale, ale dzisiaj już nie forsowałam się w ogrodzie, bo miałam do zrobienia trochę prac w domu.
Teraz , po burzy można normalnie oddychać. Co wiatr nie rozwiał to burza dokończyła. Aż się boję patrzyć , co mogło się wydarzyć. Mam nadzieję , że jak kulki gradowe stopnieją a woda opadnie , rośliny podniosą się i wtedy dadzą czadu. :lol:

Dzisiejszy poranek w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po burzy ;:202

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Piękne piwonie i Multi Blue ma mnóstwo kwiatków a różaneczniki ogromne. ;:215
U mnie też dzisiaj była burza, ściana deszczu i grad ale znacznie drobniejszy jak u Ciebie.Obficie podlało nie czyniąc szkód. ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Strasznie wygląda ten grad. Może jednak dużych strat nie narobił. U mnie dopiero burza kręci się i wygnała mnie z działki.
Przynajmniej masz podlany ogród solidnie i całkiem za darmo :wink:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu ;:196 tak przy okazji nazwałaś mój powojnik, dziękuję.
Tak dawno go posadziłam, i tak słabo sobie rósł, że już zapomniałam, który to jest.
Grad potłukł trochę rośliny, podziurawił i strącał liście, strącił kilka pąków kwiatowych ale trudno. Przynajmniej rośliny zostały porządnie nawodnione i teraz już rosną na wyścigi z chwastami.
Roseum Elegants nie ucierpiał i mam nadzieję , że Ci się spodoba. :lol:

Obrazek

Obrazek

Iza ;:196 ogród podlany mam nareszcie porządnie i całkiem za darmo (nie licząc kilku szkód). Kalina też jeszcze utrzymała kwiaty, ogród rozkwita po deszczu.
Obrazek

Dzisiaj na poprawę samopoczucia nie oparłam się takiemu powojnikowi, który był wśród innych, bez nazwy
ale za to jakie kolory :lol: Może ktoś potrafi go nazwać ?

Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”