Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
-
- 50p
- Od: 8 paź 2013, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Wpisuję się, będę obserwował.
Patrząc na Twoje zdjęcia, nabieram coraz bardziej ochoty na zrobienie wędlin na święta. Nie wiem czy próbowałeś wędzić kiedyś żeberka - są rewelacyjne! Grochówka na takich żeberkach to po prostu rewelka.
Do nadziewania stosuje się również rurki (lejki) masarskie zakładane do zwykłej maszynki do mięsa. Podobne nadziewarki (gorszej jakości) są na portalu aukcyjnym, jak i rurki.
Patrząc na Twoje zdjęcia, nabieram coraz bardziej ochoty na zrobienie wędlin na święta. Nie wiem czy próbowałeś wędzić kiedyś żeberka - są rewelacyjne! Grochówka na takich żeberkach to po prostu rewelka.
Do nadziewania stosuje się również rurki (lejki) masarskie zakładane do zwykłej maszynki do mięsa. Podobne nadziewarki (gorszej jakości) są na portalu aukcyjnym, jak i rurki.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Oczywiście, że już nie raz wędziłem żeberka, tak jak napisałeś są wyśmienite do różnych zup.vaster pisze:. Nie wiem czy próbowałeś wędzić kiedyś żeberka - są rewelacyjne! Grochówka na takich żeberkach to po prostu rewelka.
Podobne nadziewarki (gorszej jakości) są na portalu aukcyjnym, jak i rurki.
Jeśli chodzi o nadziewarkę, to ta jest bardzo solidna, ostatnio zmieniałem przy niej napęd tzn. śrubę.
Roboty tokarskie robił mi gościu z Grabin , to już blisko Ciebie

Nie wiem co jest grane ale przedtem miałem podmienione ostatnie zdjęcie.
Mam też pytanie do moderatorów, można w tym dziale edytować posty ?
Mam też pytanie do moderatorów, można w tym dziale edytować posty ?
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No cóż, Bogdan, do zrzucania swoich zdjęć wybrałeś akurat ten z hostingów, który chyba wręcz uwielbia
robić swoim użytkownikom niespodzianki w postaci podmian zdjęć.
Nie polecamy go. Zdecydowanie nie.
Te podmianki czasami bywają wręcz szokujące
Co do edycji:
w tej sekcji jest ona krótsza niż w sekcjach np ogrodowej lub doniczkowej,
ale zawsze możesz poprosić o pomoc moderatora i problem zniknie.
robić swoim użytkownikom niespodzianki w postaci podmian zdjęć.

Nie polecamy go. Zdecydowanie nie.

Te podmianki czasami bywają wręcz szokujące

Co do edycji:
w tej sekcji jest ona krótsza niż w sekcjach np ogrodowej lub doniczkowej,
ale zawsze możesz poprosić o pomoc moderatora i problem zniknie.

Dziękuję za info, bardzo długo korzystam z tego hostingu i jest to pierwszy przypadek.
Co ciekawe sprawdzałem to zdjęcie na na forum WD i tam było właściwe.
Ale " nic to Baśka ", mam nadzieję że już będzie ok.
Co ciekawe sprawdzałem to zdjęcie na na forum WD i tam było właściwe.
Ale " nic to Baśka ", mam nadzieję że już będzie ok.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Myślę ,że takie właśnie proste przepisy na wyroby są mile widziane.Gdyż każdy może sobie zrobić.A wędzarnia bardzo ciekawa i pomysłowa.Chyba i ja się skuszę na małą próbę zrobić taką kiełbaskę.Będę zaglądać gdyż jestem ciekawa następnych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie
Myślę ,że takie właśnie proste przepisy na wyroby są mile widziane.Gdyż każdy może sobie zrobić.A wędzarnia bardzo ciekawa i pomysłowa.Chyba i ja się skuszę na małą próbę zrobić taką kiełbaskę.Będę zaglądać gdyż jestem ciekawa następnych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za ciepłe słowa 
Postaram się wrzucić inne przepisy, nie zapominajmy, że to jest forum ogrodnicze i nie tylko wędzonki i wędliny będą wstawiane a przede wszystkim przetwory różnej maści

Postaram się wrzucić inne przepisy, nie zapominajmy, że to jest forum ogrodnicze i nie tylko wędzonki i wędliny będą wstawiane a przede wszystkim przetwory różnej maści

Ja jestem bardzo ciekawa twoich przepisów
.

Spokojnie nie ma ich tak dużo 

Nie śpiesz się
.
Na razie poważnie przymierzyłam się do zrobienia kiełbasy. Zaopatrzyłam się już w odpowiednie sitka, lejek do maszynki i jelitka
.

Na razie poważnie przymierzyłam się do zrobienia kiełbasy. Zaopatrzyłam się już w odpowiednie sitka, lejek do maszynki i jelitka

-
- 50p
- Od: 8 paź 2013, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zwykle "samoróbki" bywają wyjątkowo wytrzymałe, w końcu zazwyczaj są robione dla siebie.boggi pisze:Oczywiście, że już nie raz wędziłem żeberka, tak jak napisałeś są wyśmienite do różnych zup.vaster pisze:. Nie wiem czy próbowałeś wędzić kiedyś żeberka - są rewelacyjne! Grochówka na takich żeberkach to po prostu rewelka.
Podobne nadziewarki (gorszej jakości) są na portalu aukcyjnym, jak i rurki.
Jeśli chodzi o nadziewarkę, to ta jest bardzo solidna, ostatnio zmieniałem przy niej napęd tzn. śrubę.
Roboty tokarskie robił mi gościu z Grabin , to już blisko Ciebie
Wędzenie z braku czasu jednak chyba odpuszczę. Jeżeli natomiast miałbyś jakiś przepis na "coś do chleba" typu konserwa ze słoika albo coś pieczonego z piekarnika - chętnie poczytam. W "starych czasach" jak brakło jelit, to dawało się mięso kiełbasiane do słoików i gotowało - rewelka. Z ciekawych rzeczy to jeszcze przypomina mi się kiełbasa wędzona zalewana smalcem w słoiku i kiełbasa wędzona w jelicie plastikowym (jak np do pasztetu czy kaszanki). Trzeba było mocno pilnować temperatury ale mi bardzo smakowała.
Z racji braku możliwości porozrywania się w ogrodzie, dobrze poczytać coś o jedzeniu. W zimie to jakoś tak bardziej wszystko smakuje

------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Karkóweczka w słoikach
Proponuję prostą w wykonaniu konserwę słoikową.
Wzorowałem się na przepisie kolegi z innego forum
Składniki:
Karkówka 1 kg
Sól/peklosól 17g/kg
Vegeta 3g/kg ( opcjonalnie )
Pieprz czarny 1.9 g kg
Czosnek 1 ząbek
Wykonanie:
Mięso opłukałem pokroiłem w kostkę ok 4x4 cm, dodałem przyprawy, wszystko razem wymieszałem.
Miskę w której mieszałem przykryłem folią spożywczą i zostawiłem w temperaturze pokojowej na ok 3 godziny.
Po upływie 3 godzin całość porządnie wymieszałem, nałożyłem do słoików powiedzmy do 3/4 wysokości, brzegi słoików przetarłem ręcznikiem papierowym i zakręciłem słoiki.
Następnie na dno garnka położyłem ścierkę, włożyłem słoiki i zalałem ciepłą wodą ( zawsze zalewam prawie pod zakrętki )
Podgrzałem wodę i trzymałem małe bulgotanie ( tak jak w recepturze porównując do gotowania rosołu )przez około dwie godziny .
Po upływie dwóch godzin wyłączyłem wodę i zostawiam słoki w garnku.
Jeśli robimy większą ilość , należy przeprowadzić tyndalizację, czyli 3 krotne pasteryzowanie w odpowiednich odstępach czasowych.
Osobiście bardzo rzadko przeprowadzam tyndalizację, bo konserwa szybko znika i nie ma potrzeby na darmo gazu palić.
Po właściwej tyndalizacji możemy nasze produkty przechowywać nawet pół roku poza lodówką.
Pierwsza moja produkcja w 2009 roku, pamiętam jak dziś weekend na Węgrach pod namiotami, słoiki wymiatały.
Karkóweczka i paprykarz szczeciński własnoręcznie zrobiony.
Poniższe zdjęcie przedstawia produkcję z 2010 roku, wtedy jeszcze nie posiadałem odpowiednich słoików.

Tutaj już we właściwych słoikach, jak widać różnią się kształtem, ma to ogromne znaczenie.
Ponieważ z tych stożkowych słoików łatwiej jest wyciągnąć zawartość

No i wyrób gotowy

Polecam , jest to bardzo prosty wyrób
Smacznego
Proponuję prostą w wykonaniu konserwę słoikową.
Wzorowałem się na przepisie kolegi z innego forum
Składniki:
Karkówka 1 kg
Sól/peklosól 17g/kg
Vegeta 3g/kg ( opcjonalnie )
Pieprz czarny 1.9 g kg
Czosnek 1 ząbek
Wykonanie:
Mięso opłukałem pokroiłem w kostkę ok 4x4 cm, dodałem przyprawy, wszystko razem wymieszałem.
Miskę w której mieszałem przykryłem folią spożywczą i zostawiłem w temperaturze pokojowej na ok 3 godziny.
Po upływie 3 godzin całość porządnie wymieszałem, nałożyłem do słoików powiedzmy do 3/4 wysokości, brzegi słoików przetarłem ręcznikiem papierowym i zakręciłem słoiki.
Następnie na dno garnka położyłem ścierkę, włożyłem słoiki i zalałem ciepłą wodą ( zawsze zalewam prawie pod zakrętki )
Podgrzałem wodę i trzymałem małe bulgotanie ( tak jak w recepturze porównując do gotowania rosołu )przez około dwie godziny .
Po upływie dwóch godzin wyłączyłem wodę i zostawiam słoki w garnku.
Jeśli robimy większą ilość , należy przeprowadzić tyndalizację, czyli 3 krotne pasteryzowanie w odpowiednich odstępach czasowych.
Osobiście bardzo rzadko przeprowadzam tyndalizację, bo konserwa szybko znika i nie ma potrzeby na darmo gazu palić.
Po właściwej tyndalizacji możemy nasze produkty przechowywać nawet pół roku poza lodówką.
Pierwsza moja produkcja w 2009 roku, pamiętam jak dziś weekend na Węgrach pod namiotami, słoiki wymiatały.
Karkóweczka i paprykarz szczeciński własnoręcznie zrobiony.
Poniższe zdjęcie przedstawia produkcję z 2010 roku, wtedy jeszcze nie posiadałem odpowiednich słoików.

Tutaj już we właściwych słoikach, jak widać różnią się kształtem, ma to ogromne znaczenie.
Ponieważ z tych stożkowych słoików łatwiej jest wyciągnąć zawartość

No i wyrób gotowy

Polecam , jest to bardzo prosty wyrób

Smacznego
O mały włos a polizałabym ekran
.
Ten przepis jest zaskakująco prosty, na pewno skorzystam jak już zjem tę kiełbasę, którą jutro będę robić wg Twojego przepisu.
Czuję lekkiego stresa
.

Ten przepis jest zaskakująco prosty, na pewno skorzystam jak już zjem tę kiełbasę, którą jutro będę robić wg Twojego przepisu.
Czuję lekkiego stresa

Taki jest też mój zamiar, proste przepisy dla wszystkich.
Ciekaw jestem opinii po własnych wykonaniach
Ciekaw jestem opinii po własnych wykonaniach

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogdanie, takie słoikowe różności też robię i mogę z czystym sumieniem polecić. Są wyśmienite. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim