To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Witam jest tu dużo świetnych przepisów, wiewióra zrobię na niedzielę.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3966
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Wpisuje się, bo masz super pomysły. Na wiewiórkę mam troszkę inny przepis.
Pozdrawiam - Justyna
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Trafiłam, bułeczki apetycznie wyglądają
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Wieczorem będę miała gości. Co można im podać oprócz śledzia i jajek w majonezie? Dzisiaj piątek!
Beata
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
I ja się wpisuję,żeby nie stracić z oczu kolejnych pysznych przepisów.Pozdrawiam
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotka wczoraj na obiad była gąska faszerowana kaszą gryczaną.
Pychotka
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Zrobiłam wiewiórę wczoraj wszyscy domownicy byli zachwyceni polecam.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Cieszę się, że smakuje. Staram się wstawiać proste i łatwe przepisy, bo wiem, że czasu jest zawsze za mało.
Dlatego dziś zrobiłam:
Faworki - chruściki
1,5 szkl mąki
4 żółtka
4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
Do smażenia olej rzepakowy lub smalec
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, wybijać wałkiem i składać do uzyskania aksamitnego, mięciutkiego ciasta. Zazwyczaj robię tak przez 10 - 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkować ciasto tak cienko jak tylko się da. Ciąć na paseczki, zwijać faworki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wykładać na ręczniki papierowe,. Jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem. Gdy zaczniemy smażyć wtedy musimy się sprężać, aby nadążyć z formowaniem. Dobrze jeśli mamy kogoś do pomocy.
Z tej ilości ciasta wychodzi około 100 szt.
Muszę ostrzec tych, którzy są na diecie. Kiedy zaczniemy jeść, bardzo trudno jest przestać. Są przepyszne.
Dlatego dziś zrobiłam:
Faworki - chruściki
1,5 szkl mąki
4 żółtka
4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
Do smażenia olej rzepakowy lub smalec
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, wybijać wałkiem i składać do uzyskania aksamitnego, mięciutkiego ciasta. Zazwyczaj robię tak przez 10 - 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkować ciasto tak cienko jak tylko się da. Ciąć na paseczki, zwijać faworki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wykładać na ręczniki papierowe,. Jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem. Gdy zaczniemy smażyć wtedy musimy się sprężać, aby nadążyć z formowaniem. Dobrze jeśli mamy kogoś do pomocy.
Z tej ilości ciasta wychodzi około 100 szt.
Muszę ostrzec tych, którzy są na diecie. Kiedy zaczniemy jeść, bardzo trudno jest przestać. Są przepyszne.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dawno nie robiłam chruścików nawet zapomniałam o nich w sb zaserwuję.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dziś na obiad zrobiłam pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną. Wyszły pyszne, przede wszystkim ciasto rozpływało się w ustach.
Na deser proponuję zapiekankę z ryżu i bananów pod słodkim beszamelem:
Na deser proponuję zapiekankę z ryżu i bananów pod słodkim beszamelem:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Poproszę o przepis na zapiekankę ryżową, wygląda to mniamuśnie
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Jak robi się ten farsz z kaszy gryczanej z wątróbką?
Beata
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Skoro są chętni to podaję przepis.
Farsz z kaszą
100 g kaszy gryczanej
200 g wątróbki drobiowej
100 g chudego boczku
2 jajka
1 średnia cebulka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek
Mięso wątróbkę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć mięso, dodać cebulkę, podsmażyć, na koniec wrzucić wątróbkę i wszystko smażyć jeszcze kilka min. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować. Kaszę ugotować na sypko, dodać do zmielonego mięsa. Do farszu dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziewać pierogi. Są pyszne z sosem z suszonych grzybów.
Jutro podam przepis na zapiekankę, bo dziś już padam na twarz.
Farsz z kaszą
100 g kaszy gryczanej
200 g wątróbki drobiowej
100 g chudego boczku
2 jajka
1 średnia cebulka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek
Mięso wątróbkę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć mięso, dodać cebulkę, podsmażyć, na koniec wrzucić wątróbkę i wszystko smażyć jeszcze kilka min. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować. Kaszę ugotować na sypko, dodać do zmielonego mięsa. Do farszu dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziewać pierogi. Są pyszne z sosem z suszonych grzybów.
Jutro podam przepis na zapiekankę, bo dziś już padam na twarz.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotka a przepis na ciasto do pierogów też możesz podać?
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ewuniu przepis na ciasto jest prosty jak konstrukcja cepa. Nie podam jednak proporcji, bo robię na "oko".
Ciasto na pierogi:
Mąka pszenna, sól, olej, gorąca woda.
Do mąki dodajemy sól i dolewamy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy. Gdy ciasto jest gładkie i odpowiednio gęste dolewamy olej (ja daję 1 łyżkę na 2 szkl maki). Po wyrobieniu ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 1/2 godz aby odpoczęło. Podczas wałkowania podsypujmy mąką, ale staramy się aby było jej jak najmniej, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto zrobione w taki sposób rozpływa się w ustach.
Ciasto na pierogi:
Mąka pszenna, sól, olej, gorąca woda.
Do mąki dodajemy sól i dolewamy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy. Gdy ciasto jest gładkie i odpowiednio gęste dolewamy olej (ja daję 1 łyżkę na 2 szkl maki). Po wyrobieniu ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 1/2 godz aby odpoczęło. Podczas wałkowania podsypujmy mąką, ale staramy się aby było jej jak najmniej, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto zrobione w taki sposób rozpływa się w ustach.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim