Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

grazka100 pisze:Rozumiem, że mam przygotować 5% roztwór.
Kto Ci to powiedział !?

Jeśli czytałaś przepis, to jest napisane w nim wyraźnie, że należy rozpuścić 50 g tymolu w 200 ml spirytusu i to jest koncentrat tymolu w płynie . Jest to stężenie 20 % [ m/v ] choć tego nie pisałem, bo ta informacja jest zbyteczna. Używamy tego koncentratu do sporządzania cieczy do oprysku biorąc go od 1 - 2,5 ml/ litr wody.

Przeciw owadom nie stosuje się oprysków profilaktycznych, przeciw chorobom- tak.
stefka pisze: aby oprysk się do niej przyczepił to do roztworu dodaję kilka kropli płynu do naczyń.
Przędziorek, z tego co mi wiadomo, żeruje na spodniej stronie liści, zatem środek może się przyczepić do owadów, ale jest małe "ale". Należałoby opryskiwać liście od spodu , a tego jakoś nie mogę sobie wyobrazić w przypadku ogórków.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wow, tak zapamiętałam :oops: a było 0,05% !!!
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

5 % to jest 50 gramów w litrze ,zatem opakowanie tymolu o wadze 50 g starczałoby tylko na litr wody.
W linkowanym przeze mnie artykule była mowa o zastosowaniu olejku tymiankowego w stężeniu 0,05 %. W olejku tymiankowym tymolu jest max 40 % ,więc w przełożeniu na czysty tymol odpowiada to stężeniu o,2 g/litr czyli wyjściowemu stężeniu jakie jest w przepisie na HT .
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Ok, OK, przepraszam za zamieszanie....
Zapisałam, wydrukowałam, powieszę w widocznym miejscu.

A tu w celu przypomnienia wielokrotnie dodawany, bardzo przydatny link :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=42
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Stefka dzięki za oprysk na przędziorki,u mnie to spory problem.

-- 4 lut 2015, o 11:41 --
forumowicz pisze:
grazka100 pisze:Rozumiem, że mam przygotować 5% roztwór.
Kto Ci to powiedział !?

Jeśli czytałaś przepis, to jest napisane w nim wyraźnie, że należy rozpuścić 50 g tymolu w 200 ml spirytusu i to jest koncentrat tymolu w płynie . Jest to stężenie 20 % [ m/v ] choć tego nie pisałem, bo ta informacja jest zbyteczna. Używamy tego koncentratu do sporządzania cieczy do oprysku biorąc go od 1 - 2,5 ml/ litr wody.

Przeciw owadom nie stosuje się oprysków profilaktycznych, przeciw chorobom- tak.
stefka pisze: aby oprysk się do niej przyczepił to do roztworu dodaję kilka kropli płynu do naczyń.
Przędziorek, z tego co mi wiadomo, żeruje na spodniej stronie liści, zatem środek może się przyczepić do owadów, ale jest małe "ale". Należałoby opryskiwać liście od spodu , a tego jakoś nie mogę sobie wyobrazić w przypadku ogórków.
Do oprysku na przędziorka dodać 2,5ml.roztworu ?
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Przędziorek zaczyna grasować na roślinach już od maja - właśnie od połowy maja zaczynam z nim walkę na Świerku Białym Conica. Rajem dla tego szkodnika jest upalne, suche lato. Nieco ogranicza się żerowanie przędziorka jak jest pogoda deszczowa albo jak robi się prysznic z węża. W ogórkach tego się nie da bo złapią chorobę ale nauczona doświadczeniem ogórki wysiewam w końcu maja i wtedy, kiedy jest najbardziej sucho to ogórki są jeszcze nierozłożone a więc można opryskać spodnią część liścia. Najważniejsze jest nie dopuścić do totalnego wylęgu i rozwoju kolejnych pokoleń a wszystkich osobników nigdy się nie zlikwiduje.
Pozdrawiam Ela
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Wydaje mi się,że nie byłam czujna i nie zauważyłam pierwszych objawów i dlatego póżniej nie mogłam sobie z nim poradzić.Jak się nie mylę to nissorum ma działanie systemiczne.W tunelu zadymiałam siarką,ale nie wiem czy to przędziorka wykończyło,czy coś w ziemi lub na konstrukcji się ostało ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na rozwiniętych roślinach ogórka przędziorka możemy jedynie zamordować poprzez układ pokarmowy/ mam na mysli środki konwencjonalne/. Oznacza to konieczność stosowania środków systemicznych.

Tymol ma natomiast taką ciekawą właściwość, że jest lotny z parą wodną. Paruje więc z powierzchni rośliny razem z wodą do momentu aż osiągnie na powierzchni liści stężenie 0,1 %. Bierze się to stąd, że rozpuszczalność tymolu w wodzie wynosi ca 1 g/litr. Po osiągnięciu tego stężenia - krystalizuje. Parując z wodą działa na te owady porażająco poprzez układ oddechowy.

Ale, w przypadku ogórków preparat HT jest pomyślany przede wszystkim jako środek zapobiegawczy przeciw kanciaste plamistości i chorobom grzybowym . Stosowany w tym celu niejako zabezpiecza ogórki przed inwazją przędziorków i innych owadów ssąco- gryzących. Wystarczać tu powinno stężenie 0,03 %/ 0,3 g/l/. Jest to wyższe stężenie od stężenia granicznego przeciw bakteriom i grzybom i wyższe od stężenia zabójczego dla przędziorka/ stęzenie 0,05 % olejku tymiankowego odpowiada stężeniu 0,02 % czystego tymolu/.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Re: Ogórek - polecane odmiany

Post »

Nie miałem ani Hermesa ani Moniki.W tym roku będzie próba.Ubiegłoroczny Krakus rósł na takim rusztowaniu: Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Piękne ogóreczki Józiu ;:138 ;:304
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Mieciu oprócz rusztowania to Twoja nauka.Nasionka były kiełkowane na waciku i po 24 godzinach skiełkowane wysadzone do doniczek.Na następny dzień po wzejściu już były na balkonie.Do gruntu wysadziłem po 15 maja.Odmiana Krakus też odmałpiona od Ciebie. ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak to sobie właśnie u Ciebie wyobrażałem.Też piknie. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

legino, czy masz gdzieś może zaprezentowany taki stelaż bez ogórków? Lub "łopatologiczną" instrukcję jego stworzenia? Chciałabym taki w moim ogrodzie :D
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja chciałabym wiedzieć,na jakiej wysokości ma być górna poprzeczka,w ubiegłym roku miałam na półmetrowej siatce.
Też lubię małpować :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Blancari:Dzięki za opis.
Rzepka:
Ja daję siatkę ogrodniczą metrową,i słupki bite co dwa metry.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”