Siew, rozsada,pikowanie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Teoretycznie temat dotyczy podłoża do wysiewów a widzę, że niektórzy idą na skróty. Linia produktów występujących pod nazwą Sterlux obejmuje poza podłożem do wysiewu Sterlux także szereg innych rodzajów podłoży w tym podłoże uniwersalne Sterlux. wojtek i nie był zadowolony z podłoża do wysiewu Sterlux -faktycznie ma ono bardzo drobną strukturę (chodzi o ułatwienie podsiąkania) i woli podłoże uniwersalne, które ma grubszą frakcję. Warto jednak wiedzieć, że zawiera też większą dawkę nawozów co może utrudnić kiełkowanie niektórych nasion. Podstawowy problem z podłożami na bazie torfu polega na tym, że może ono być zbyt przesuszone-przy odrobinie cierpliwości taki torf można doprowadzić do właściwego stanu, przemrożone lub nawet przeterminowane. Ja osobiście wolę inną linię tego samego producenta a mianowicie podłoże do wysiewu Aura lub podłoże do wysiewu i pikowania Aura.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś właśnie przytargałam ze sklepu wózeczkiem na zakupy podłoże Aura do siewu i pikowania 50 l za 12,50gr.Jest też 80 litrowe opakowanie tego podłoża.
To w sklepach, już się pojawiła ziemia do wysiewów?
Pamiętam z ubiegłego roku, że dopiero w okolicach marca była w castoramie dostępna,
bo to produkt sezonowy a ogrodnicze to do wiosny u mnie pozamykane i miałam problem
by ją dostać w styczniu, lutym
Pamiętam z ubiegłego roku, że dopiero w okolicach marca była w castoramie dostępna,
bo to produkt sezonowy a ogrodnicze to do wiosny u mnie pozamykane i miałam problem
by ją dostać w styczniu, lutym

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Ja kupiłem w grudniu.millka pisze:To w sklepach, już się pojawiła ziemia do wysiewów?

DW 2015.12
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli pakowaną w ubiegłym sezonie.
No właśnie, miałam taki dylemat. Czy kupić w zeszłym roku ze starej dostawy czy czekać na nową.
I gdy stwierdziłam, że przecież sklepy i tak w pierwszej kolejności, będą pozbywać się tej starej na wiosnę, więc kupię
na zapas, to już mi ogrodniczy zamknęli na zimę
I gdy stwierdziłam, że przecież sklepy i tak w pierwszej kolejności, będą pozbywać się tej starej na wiosnę, więc kupię
na zapas, to już mi ogrodniczy zamknęli na zimę

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Jak to właściwie jest z datą ważności, przecież ziemi nie konfekcjonuje się w okresie późnojesiennym i zimowym.
Kupując jesienią czy zimą, zawsze mamy ziemię ubiegłosezonową.
Kupując jesienią czy zimą, zawsze mamy ziemię ubiegłosezonową.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Rzepka w ubiegłym roku Aurę kupowałem w Auchan lub Castoramie.Nie pamiętam dokładnie,bo zięmię kupowałem w tych sklepach.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Przy uprawach amatorskich data przygotowania podłoża ma nieco mniejsze znaczenie niż w produkcji towarowej rozsady w multiplatach, przy wykorzystaniu maszyn do napełnienia ich podłożem, ubicia i siewu. Najważniejszą sprawą dla amatorów jest stopień wilgotności podłoża. Jeżeli ktoś produkuje jednak rozsadę w multiplatach (zwłaszcza w tych o dużej liczbie komórek/minidoniczek) to powinien bacznie obserwować swoje roślinki i reagować w przypadku wystąpienia niedoborów składników pokarmowych. Nawozy w podłożach mogą się uwsteczniać. Dobrze jest też worek z podłożem "przewietrzyć" przed siewem/sadzeniem.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Witam, trzeba zwracać uwagę na termin wybity na opakowaniu, podjadek ma rację, ziemia która leżakuje może mieć wielu nieproszonych gości.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Ciekawe, czy ziemia przed pakowaniem jest przechowywana w sterylnych warunkach.
Leży toto na składowisku,w niewielu przypadkach pod dachem.
Ilu producentów stosuje chemiczne lub termiczne odkażanie.
Kupuje kiedy potrzebuje,data jest dodatkiem względnym.
Nie kupuje wyrobów tzw."garażowych",lepiej dać więcej niż oszczędniej.
"Nieproszeni" goście mogą pojawić się zawsze,bez względu na datę.
Leży toto na składowisku,w niewielu przypadkach pod dachem.
Ilu producentów stosuje chemiczne lub termiczne odkażanie.
Kupuje kiedy potrzebuje,data jest dodatkiem względnym.
Nie kupuje wyrobów tzw."garażowych",lepiej dać więcej niż oszczędniej.
"Nieproszeni" goście mogą pojawić się zawsze,bez względu na datę.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Zauważyłam, że w starym zleżałym podłożu, w miejscu perforacji worka często pojawia się pleśń. W zeszłym roku miałam taki jeden worek, niby z dobrą datą. Ja przesypałam nim kompost, tzn jego zawartością.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa