Stanisławie! Nowinki mnie cieszą i smucą, bo u mnie areał się skończył! Muszę wydzierżawić kolejną działkę!
Jednak Japonia kusi! Oni też maja daliowego hopla! No i niezłe odmiany!
Otrzymałem wczoraj przesyłkę. Dużo zamian, prawie połowa! Proszę o rozszyfrowanie numerów: 20, 37, 38, 56, 63, 81, 133, 135, 147, 149, 151, 173, 207, 283, 291, 298, 299, 414, 418, 435, 447, 461, 510, 514, 515, 542, 555, 585, 662, 667. 9 karp nie miało oznaczeń, trzeba czekać kwiatów. 3 Numery podwójnie, po 2 karpy, 585, 414, 504.
Karpy duże i ładne, większe niż w ubiegłym roku. Wyglądają solidnie i zdrowo, trochę poczekać i będą kwiaty!
W katalogu papierowym numerem 238 oznaczone są dwie dalie, Ursula Klukova i i parkowa Albireo. Wstawiłem wszystkie do jednej tabeli i przy sortowaniu powtórzyło się.
Karolu,
Stanisław często zmienia numery i zastępuje dany numer inna odmianą - zdarza się, że jakaś odmiana nie chce się mnożyć lub nie zakwita w naszych warunkach klimatycznych i zostaje usunięta z kolekcji, a jej miejsce zajmuje inna - chodzi o to, by nie mnożyć "pustych" numerów, bo doszlibyśmy do numeru 5000... albo i więcej, posiadając 10 razy mniej odmian. Po to katalogi wydaje się co roku. Może się też zdarzyć, że przy tym samym numerku jest jeszcze jakiś znaczek, albo są dwa te same numery, ale napisane na znaczniku w innym kolorze.
Stanisławie, ta paczka z Japonii budzi moje emocje... może jakieś nazwy odmian podasz - potrudzimy się, poszukamy - a nuż coś ciekawego ustrzeliłeś!
Chyba, że karpy są tak marnej jakości, że nie będziesz nam robił apetytu, bo i tak nie wiadomo, czy coś z nich wyrośnie...
Zguba się znalazła!
Witaj Mariuszu! Nareszcie jakieś zdjęcia... ale ze zgadywaniem będzie trudno!
Może wspomożesz Katalog odmian naszych dalii? Na pewno coś by się znalazło w Twoim fotograficznym archiwum...
Karolu,
nie twierdzę, że katalog nie zawiera pomyłek, bo nie jesteśmy nieomylni....Ale myślę, że gdybyś zamówił te dwie odmiany o jednakowych numerach, różnica polegałaby na tym, że kolor tej karteczki, na której jest podany numer, byłby różny w obu przypadkach...
Cześć Basiu i Miłko i wszyscy
Oczywiście nie trzeba zgadywać, wystarczy popatrzeć, i, jak Miłka, powzdychać
A co do katalogu, to ja jestem tylko misiem o bardzo małym rozumku, nie pamiętam, które odmiany już się tam znalazły, a które nie. Prawdę mówiąc, nawet nie pamiętam, co mam na swoich zdjęciach
Dalie dotarły, dużo zmian Proszę o rozszyfrowanie nr 213,67,168. Jedna dalia jest nie podpisana, na dwóch nie idzie odczyta nr a na dwóch są podwójne nr
Mariuszu,
spis odmian dalii znajdujących się w Katalogu znajduje się na pierwszej stronie wątku Katalog odmian naszych dalii. I od niedawna jest ułożony alfabetycznie. Ale rozumiem, że możesz nie mieć czasu albo masz nie całkiem uporządkowane archiwum." Co się odwlecze, to nie uciecze".
Karolu, nie podejrzewam Cię o złośliwość, ale też staram się wyjaśnić sytuację...
Zastanawiam się po co mi to wszystko? Mam emeryturę jako były dużurny ruchu. Zdaje mi się, że to mnie "trzyma", bo za uzyskane pieniądze mogę trochę wojażować za ulubienicami.
213-DEBRA ANNE CRAVEN
67-CHEYNNE
168-750-LET HR.HRALOVE -K,STRZ, LILA NIEBIESKA
a nowinki:
SHIRANUI
HI AMGETSU
SHUKI
KO-KIBUN
KOYO-KUSAKU
GASSHO
GREENDOR