Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Stanisławie! Nowinki mnie cieszą i smucą, bo u mnie areał się skończył! Muszę wydzierżawić kolejną działkę! ;:306
Jednak Japonia kusi! Oni też maja daliowego hopla! No i niezłe odmiany!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Otrzymałem wczoraj przesyłkę. Dużo zamian, prawie połowa! Proszę o rozszyfrowanie numerów: 20, 37, 38, 56, 63, 81, 133, 135, 147, 149, 151, 173, 207, 283, 291, 298, 299, 414, 418, 435, 447, 461, 510, 514, 515, 542, 555, 585, 662, 667. 9 karp nie miało oznaczeń, trzeba czekać kwiatów. 3 Numery podwójnie, po 2 karpy, 585, 414, 504.
Karpy duże i ładne, większe niż w ubiegłym roku. Wyglądają solidnie i zdrowo, trochę poczekać i będą kwiaty!
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p

Post »

W katalogu papierowym numerem 238 oznaczone są dwie dalie, Ursula Klukova i i parkowa Albireo. Wstawiłem wszystkie do jednej tabeli i przy sortowaniu powtórzyło się.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Karolu,
Stanisław często zmienia numery i zastępuje dany numer inna odmianą - zdarza się, że jakaś odmiana nie chce się mnożyć lub nie zakwita w naszych warunkach klimatycznych i zostaje usunięta z kolekcji, a jej miejsce zajmuje inna - chodzi o to, by nie mnożyć "pustych" numerów, bo doszlibyśmy do numeru 5000... albo i więcej, posiadając 10 razy mniej odmian. Po to katalogi wydaje się co roku. Może się też zdarzyć, że przy tym samym numerku jest jeszcze jakiś znaczek, albo są dwa te same numery, ale napisane na znaczniku w innym kolorze.

Stanisławie, ta paczka z Japonii budzi moje emocje... może jakieś nazwy odmian podasz - potrudzimy się, poszukamy - a nuż coś ciekawego ustrzeliłeś!
Chyba, że karpy są tak marnej jakości, że nie będziesz nam robił apetytu, bo i tak nie wiadomo, czy coś z nich wyrośnie...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p

Post »

Obie dalie występują w tym samym, ubiegłorocznym katalogu, wiec raczej nie zstępują siebie.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Kontakt:

Post »

Póki co, aby nieco ubarwić dyskusję forumową, kilka jak najbardziej barwnych fotografii:

Platinum Blonde 2007 Gitts
Obrazek

Dalia 518 - Hapet 2011/332 (może już ma nazwę?)
Obrazek

Dalia Moonlight Sonata 2001 Wynne - tak myślałem, ale to nie to... ;:185 jakieś coś innego... ;:222
Obrazek

Dalia Jakiś Hapet - czyżby Siniaczek?
Obrazek

Dalia... yhym... Dalibóg, nie wiem, nie zapisałem, a wiedzy mej nie starcza...
Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

I jeszcze kilka fotografii ze Stanisławowej plantacji z zeszłego roku. Bez nazw, a zatem można się bawić w zgadywanie ;:162

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zguba się znalazła!
:wit
Witaj Mariuszu! Nareszcie jakieś zdjęcia... ale ze zgadywaniem będzie trudno!
Może wspomożesz Katalog odmian naszych dalii? Na pewno coś by się znalazło w Twoim fotograficznym archiwum...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Na pewno się znajdzie! :wink: Bo ostatnio tylko Basia z Grzesiem się produkują!

Oj, Mariusz! Aż wzdycham do takich widoków!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu,
nie twierdzę, że katalog nie zawiera pomyłek, bo nie jesteśmy nieomylni....Ale myślę, że gdybyś zamówił te dwie odmiany o jednakowych numerach, różnica polegałaby na tym, że kolor tej karteczki, na której jest podany numer, byłby różny w obu przypadkach...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Cześć Basiu i Miłko i wszyscy :wit
Oczywiście nie trzeba zgadywać, wystarczy popatrzeć, i, jak Miłka, powzdychać ;:174

A co do katalogu, to ja jestem tylko misiem o bardzo małym rozumku, nie pamiętam, które odmiany już się tam znalazły, a które nie. Prawdę mówiąc, nawet nie pamiętam, co mam na swoich zdjęciach ;:124
Mariusz
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Dalie dotarły, dużo zmian Proszę o rozszyfrowanie nr 213,67,168. Jedna dalia jest nie podpisana, na dwóch nie idzie odczyta nr a na dwóch są podwójne nr
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p

Post »

Moją intencją była pomoc w rozstrzygnięciu niejednoznaczności w katalogu a nie wykazanie błędu! Karteczki widzimy dopiero jak 'przyjdą' karpy.
Pozdrawiam

Karol
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu,
spis odmian dalii znajdujących się w Katalogu znajduje się na pierwszej stronie wątku Katalog odmian naszych dalii. I od niedawna jest ułożony alfabetycznie. Ale rozumiem, że możesz nie mieć czasu albo masz nie całkiem uporządkowane archiwum." Co się odwlecze, to nie uciecze".

Karolu, nie podejrzewam Cię o złośliwość, ale też staram się wyjaśnić sytuację...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Zastanawiam się po co mi to wszystko? Mam emeryturę jako były dużurny ruchu. Zdaje mi się, że to mnie "trzyma", bo za uzyskane pieniądze mogę trochę wojażować za ulubienicami.

213-DEBRA ANNE CRAVEN
67-CHEYNNE
168-750-LET HR.HRALOVE -K,STRZ, LILA NIEBIESKA

a nowinki:
SHIRANUI
HI AMGETSU
SHUKI
KO-KIBUN
KOYO-KUSAKU
GASSHO
GREENDOR
Zablokowany