Kuflik,kalistemon (Callistemon) - uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Małgoś59
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 19:12

Pielęgnacja Callistemona - Kuflika

Post »

Callistemon - Kuflik

Otrzymałam taką roślinę w prezencie i wyczytałam,że jest wrażliwa i trudna w hodowli.

Nie mam ani balkonu,ani domu z tarasem,gdzie mogłaby spędzic lato.Chciałabym wystawic ją na ogródku działkowym,lecz nie jestem pewna czy dobrze zrobię. Może ktoś ma tę piękną roślinę i doświadczenie w jej hodowli?

Byłabym bardzo wdzięczna za udzielenie cennych wskazówek.Zamieszczam kilka zdjęc tej rośliny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Co mnie nie zabije- to mnie wzmocni.

Pozdrawiam Małgosia

zapraszam- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11234
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p
Od: 30 kwie 2008, o 21:02

Post »

Małgosiu śliczny jest ten Kuflik. Nie mam niestety doświadczenia w jego hodowli, ale z tego co czytałam w necie to najlepiej wystawić go na dwór gdyż potrzebuje dużo światła.
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 gru 2008, o 20:02

Post »

Witam,

i jak po roku kwiatek się czuje?
Bo mój właśnie podobnie wygląda :(
Marne mam szanse na trzymanie go w temp zalecanej w zimie, bo stoi w mieszkaniu. Na okno raczej mi się nie zmieści (tam trochę chłodniej).
Ewa
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewao niestety mój kuflik nie przeżył , ale koleżanka miała na strychu , gdzie było ciemno i zimno to go przetrzymała . Ja wtedy nie miałam takich warunków i straciłam pięknego kwiatka .
Pozdrawiam serdecznie Zosia
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak dawniej pisałam już kilkakrotnie próbowałam przezimować kuflika- i nigdy mi sie to nie udało... :cry: Teraz też- stoi w piwnicy- ogromny okaz i zaczyna nieszczególnie wyglądać... Żal mi bardzo, bo ciężko było go zdobyć...ale nie potrafię mu pomóc...Temperatura jest powyżej 10 stopni, niestety...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oj to strasznie mnie zmartwiłyście :(
Nam cichą nadzieję, że mój nie czytał tego i jakoś do wiosny da radę. Pewnie postawię go przy oknie, tam chłodniej.
Ewa
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

W ubiegłym roku miałam kuflika i mimo,że warunki miał zbliżone do książkowych,niestety zakończył żywot.Wybuliłam za niego 80 zł.
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Czyli co? Pogodzić się z tym, że kupuje się go w okresie kiedy kwitnie, a potem cieszyć zielenią aż do zimy, a potem pożegnać przyjaciela?
Ja swojego kupiłam w listopadzie, dałam za niego 35PLN, ale jest ślicznościowy, dość wysoki, nie chciałabym go stracić, bo w kwietniu powinien mieć śliczne kwiatki...
Może nam się uda dotrwać do wiosny i doczekać kwiatków. Trzymajcie za nas kcuki.
Ewa
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

A może spróbować go przetrzymać... na dworze. Grubo owinąć donicę gazetami, słomianą matą i folią z bąbelkami, l postawić na styropianie lub innym materiale izolującym , owinąć roślinę włókniną... a w przypadku silniejszych mrozów wstawiać do piwnicy, czy garazu ... ? Przecież nie cały czas jest -10°C czy -20°C... (Nie podlewać!!!) Ostatnio zimy są znacznie łagodniejsze... Ja tak kiedyś w Polsce robiłam z jakąś rośliną na balkonie, tyle że wtedy nie było włókniny więc użyłam wielkiej plastikowej torby z otworami.
Moje dwa kufliki, przeżyły zeszłej zimy kilkakrotny spadek temperatury do -11°C czy -8°C (fakt ze kilkugodzinny) przy lekkim zabezpieczeniu włókniną , tylko wokół rośliny, zostawiając górę odkrytą! (Były świeżo posadzone!)
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zastanawiam się na dworkiem (mam balkon co prawda wietrzny, ale z osłoną balkonową). Ale boję się strasznie.
Trochę jestem zła na Panią, która mi ja sprzedała jako kwiatek domowy, ani słowa nie zająkując się na temat warunków jakie powinien mieć w czasie zimy :(
Na razie siedzi sobie na oknie. Zobaczymy, jeśli dalej będzie tak "ciepło" a on będzie marniał, to spróbuję go przezimować na balkonie.
Ewa
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Po przestawieniu na okno chyba jest mu lepiej. Przestał tak mocno gubić liście (najwięcej zgubił ich w okolicach czubka, ale ma dwie dłuższe gałązki, które nadal mają jędrne liście.
Mam cichą nadzieję, że dotrwa do wiosny i jakoś sobie poradzi, bo naprawdę jest słodki.
Ewa
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie chcę chwalić roślinki, ale wyglada na to, ze choć po zimie wygląda słabo, to jednak pojawiły się nowe listeczki. Listki, z którymi go kupiłam zostały tylko na najdłuższych liściach. Dałam mu trochę nawozu, ciut więcej podlewam i nieśmiało liczę na to, że jednak chłopak zachwyci mnie obiecywanymi kwiatkami....ale boję się o tym mówić głośno....
Został na zimę na parapecie blisko szyby.
Ewa
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o kuflika, przyczyny mogą być różne. Generalnie w uprawie trzeba zapewnić mu miejsce przewiewne i wilgotne.
Zimą roślina ta wymaga temperatury 6-8 *C i jest to podstawowy warunek dobrego rozwoju i kwitnienia.
Od marca przez całe lato potrzebuje ciepła.
Uprawia się go w ziemi zasobnej w próchnicę lub ziemi gliniastej wymieszanej z torfem włóknistym.
Nie toleruje wapnia, w przeciwnym wypadku liście mogą się odbarwiać a nawet spaść.
Przy przesadzaniu należy roślinę trochę podciąć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agathos3
100p
100p
Od: 2 maja 2009, o 23:30

Post »

Od trzech lat trzymam kufliki w domu na oknie w pokoju z nieszczelnymi oknami. Zimą jest tam około 10C. Zauważyłam, że dużo lepiej tolerują suszę zimą niż latem, ale jeśli zimą kuflik zrzuci dużo liści (z powodu złego oświetlenia itp.), to na wiosnę trzeba go bardzo ostrożnie podlewać na początku, bo mimo chęci życia i wypuszczania nowych pędów, po zalaniu potrafi wyglądać jak ten z pierwszego zdjęcia - pokręcone liście, gołe pędy. Jeden z kuflików jest przeze mnie mocno zaniedbywany i rośnie ślicznie, drugi stoi bliżej i podlewam go regularnie, a mimo to ostatnio zrzucił wszystkie nowe liście.
Dodam, że oba regularnie kwitły co roku latem. Oczywiście o ile ich nie przycięłam na wiosnę. A potem jeszcze raz tuż przed zimą. Dziwne te moje kufliki.
pozdrawiam, Agata
moje parapetowce
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Kuflik cytrynowy ( Callistemon citrinus )

Post »

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu rośliny:

Cudak z kwiatem jak wycior do butelek:

Obrazek

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”