Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

To czyli miałeś je trochę bardziej wyrośnięte ?
Piotr
zielarz94
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2016, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć,

mam pytanie odnośnie dogrzewania i doświetlania arbuzów w domu.
Mam wolne akwarium (oczywiście niezalane :D ) o wymiarach 100x40x40h i myślę czy nie dałoby się w nim jakoś poprawić bytu arbuzów do momentu dobrej pogody na dworze.
Czy dobrym pomysłem jest doświetlanie doniczek z sadzonkami oświetleniem np. 40W w temperaturze barwowej 5000K - 8000K?
Głównym problemem jest, że w domu prawie zawsze jest około 18C. W takim akwarium byłbym w stanie podnieść temperaturę do tych zalecanych 22C. Czy macie pomysł za pomocą czego mógłbym to najlepiej zrobić? I czy w ogóle taki pomysł ma sens?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Hello fachowcy arbuziarze!
A ja w tym roku na "wariata" zasiałem pestki bo miałem pysznego arbuza z Kauflandu.
I rosną jak szalone!5 dni postoju i lawina ruszyła, a posadziłem w jednym pojemniku ot tak.
Teraz będzie trzeba pikować. ;:224 Ale to i lepiej bo trochę wzrost zahamuję im na kilka dni zanim znowu ruszą. Na razie kiełkują ale zasuwają , jeden mi się złamał pod własnym ciężarem bo je płytko chyba posadziłem ok.1cm. ;:145

Obrazek
Witam, jestem Adam.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

FreGo Chyba musisz je przesadzić dość szybko do innych pojemników, jak zaczęły się już łamać :? Ale posadzisz je głębiej i zrobią się ładniejsze :D ;:333 Czekam na Twoje arbuzowe plony ;:173 ;:3

Moja lista odmian na ten sezon, razem z ilością nasion, które posiadam z odmiany :D :
- Rosario F1 - 23 nasiona (1 opak.)
- Crimson Sweet - 52 nasiona (1 opak.)
- Sugar Baby - 43 nasiona (1 opak.)
- Złoto Wolicy F1 - 10 nasion (2 opak.)
- Janosik - 13 nasion (1 opak.)
Będzie sianie :tan Oby i zbieranie ;:173 ;:3
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Jasne julian, wiesz w sumie zastanawiałem się, czy nie dosypać teraz ziemi ,ale nie ma jak, bo utrudnię wyjście następnym pestkom. A jest tego, bo chyba ze 30 posadziłem, jak nie więcej. :;230
Na razie jeden się złamał. Jak będzie jeszcze podobna sytuacja, to będę interweniował. Na razie ten jeden przypadek zwalam na karb selekcji naturalnej! ;:170
Wiesz z tego, co tu wyczytałem na forum, to nie ma nawet znaczenia odmiana, czy to Janosik, czy Rosario, czy "Kaufland Nombre Companiero", tylko liczy się klimat i fuks! :heja
Jak się uda rok i aura, to z byle jakiej odmiany będzie "cosik na ząb", a jak nie będzie fuksa z pogodą i klimatem, to na nic wysiłki chyba, że strefa kontrolowana( czyli foliak albo szklarnia).
Dlatego śmiało "walę na żywioł" teraz! :tan :tan :tan "Ale rybka, albo pipka"! Lub "Kto nie ryzykuje nie pije szampana"! :tan :tan Pamiętajmy, że przysłowia są mądrością narodu!
;:215 ;:215 ;:215
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Julian będzie i zbieranie ;:333

Posadziłam dziś podkiełkowane nasiona: Moon and Stars, Cream of Saskatchewan, Złoto wolicy, Orangeglo i Carolina Cross. Dostały zasobniejsze podłoże, niż reszta siewek i litrowe kubki. Będę je sadzić w szklarni i na kompostowniku.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Persej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2017, o 18:10

Post »

Nie orientuje się ktoś czy można gdzieś na necie w jakimś sprawdzonym sklepie kupić nasiona orangeglo i cream of saskatchewan bo w tamtym roku nie kupiłem a w tym pustki, znalazłem w 1 ale nie wiem czy sprawdzony p...-w...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

FreGo nie sieje się arbuzów zbiorowo ! Żadna roślina dyniowata nie lubi pikowania .
Poza tym Twoje arbuzy ( te po prawej stronie ) są wyciągnięte , co świadczy o niedostatecznej ilości światła dziennego .
Będzie ciężko, ale trzymam kciuki ;:333

Persej z tego co się orientuję, to Cream of Saskatchewan bardzo ciężko zdobyć w Polsce, Orangeglo miał Legutko w zeszłym roku, ale wycofali . W tym roku też tej odmiany nie znajdziesz .
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

seba1999 pisze:FreGo nie sieje się arbuzów zbiorowo ! Żadna roślina dyniowata nie lubi pikowania .
Poza tym Twoje arbuzy ( te po prawej stronie ) są wyciągnięte , co świadczy o niedostatecznej ilości światła dziennego .
Tak masz rację, wiem o tym. Dlatego pisałem "na wariata". Co do światła, jest TRAGICZNIE w tym roku, praktycznie od września w mojej okolicy jest 90% dni pochmurnych. Do tego rośliny mam na 2 gim piętrze na poddaszu gdzie dach mocno ogranicza pole do popisu.
Też mnie sz//g trafia na to ale nic nie mogę zrobić z tym, jedynie to doświetlać ale na to już za późno.
Dzień się po woli wydłuża. Mówisz ,że arbuzy są wyciągnięte z braku światła bo nie widziałeś moich pomidorków koktajlowych. ;:185 Te się całkiem położyły bo słońce nisko chodzi na horyzoncie a te co stoją w głębi pokoju to same mimozy. A miałem takie 3 pikowane do skrzynki co stały na oknie i dałem je już piętro niżej a tu mają dużo światła to już kwitną!A są z tego samego posiewu co te zdechlaki.
Światło robi potężną robotę, wiem to ale nie mam miejsca bo moje rolniczki w domu parapety już zdominowały! Rzeżucha, rozsada pomidora, ledwo się wepchałem z jednym kubkiem kiwano! Dlatego mam tylko strych do dyspozycji. Prawdziwy ogrodnik by się zapłakał jak by to widział co ja wyczyniam. W moim warsztacie elektronicznym gdzie naprawiam sprzęt połowę zajmuje serwis a połowa to farma roślin! ;:224
Witam, jestem Adam.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

rolnik90 tak, o jakieś 3 dni na oko...

zielarz94 to zależy czym będziesz doświetlał - żarówki zwykłe, żarówki energooszczędne, świetlówki, LEDy, sodówa... . 40W to trochę mało.
Ja doświetlam dwoma listwami LED o długości 100 cm - jedna biała o temp. 6500 K i 4500 lumenów, druga to GROW LED (czerwone i niebieskie LEDy w stosunku 3:1) i w przyszłym roku chyba dokupię jeszcze jedną taką.
Same listwy mimo iż LEDy się tak nie grzeją podniesie Ci temperaturę w akwarium jak je okryjesz.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

FreGo morał z tego taki, że jak nie masz dobrych warunków to nie siej za wcześnie :D
Ja od kilku lat trzymam się jednego terminu - połowa kwietnia . Można siać nawet do początku maja.
I tak miałem przerośniętą rozsadę :wink: Wtedy już dzień jest dłuższy i można wynieść sadzonki na zewnątrz .
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Seba1999 ja sieję tak wcześnie bo lubię jak mi coś rośnie. Poza tym ja akurat mam dostęp do czegoś pokroju ogrodu botanicznego, w razie czego mogę tak zawsze rośliny przewieźć. Tm nawet Filodendrony owocowały mimo Ze to nie Madera. :heja
A nie wiem czy wiesz, niedawno oglądałem w TV program śniadaniowy i "Pani Mądrala" tam zachęcała do spożywania pestek z arbuza na surowo, prażonych oraz KIEŁEK Z ARBUZA. Więc nie ma problemu, zawsze mogę zjeść te arbuzy skoro są jadalne. :;230 Podobno nawet są bardzo zdrowe! :tan ;:138
Witam, jestem Adam.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

seba1999 pisze: nie sieje się arbuzów zbiorowo ! Żadna roślina dyniowata nie lubi pikowania .
Uprzejmie donoszę, że siałam arbuzy oraz ogórki i melony zbiorowo z powodzeniem. Ziemię do siewu zbiorowego mieszam z piaskiem, tak aby nie była zbyt zwięzła. Rozsadki rozdzielają się bez uszczerbku i naprawdę przyjęły się bez problemu. Ze względu na oszczędność miejsca w tym roku również planuję część arbuzów i ogórki, posiać właśnie w zbiorową doniczkę. U mnie najlepiej się udają posiane pod koniec kwietnia. Właśnie sobie przypomniałam, że dynie kiedyś, które posiałam po 3 szt do doniczki i wszystkie wzeszły też rozdzieliłam i posadziłam pojedynczo. Też się przyjęły.
Odnośnie pestek arbuza to owszem są smaczne :). Zdarzyło mi się podjadać przy podkiełkowywaniu nasionek, ale nie kupnych tylko tych wybranych z owocu.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Telimenka pisze: Ziemię do siewu zbiorowego mieszam z piaskiem, tak aby nie była zbyt zwięzła.
Ja też robię specjalną ziemię do tego. Połowę daję piasku sianego i połowę ziemi ogrodniczej, ale ziemię też sieję przez drobne sito. Dlatego granulacja jest tego bardzo drobna ale dzięki piaskowi łatwo potem sadzonki wyjąć, drobno przesiana ziemia za to ładnie "lepi" i roślinka nawet wątłym korzonkiem się łatwo odżywia. Powiem więcej. Na takiej mieszance popikowałem też pomidory , dałem jej ze 3-4cm a na to potem 3-4cm ziemi ogrodniczej i na tym pomidory rosną przepięknie! Jak podlewam to z ziemi wszystko woda przenosi w dół, dolna warstwa jest bardzo higroskopijna i nie przesycha! Lepiej mi w tym rosną pomidory niż w samej ziemi ogrodniczej!
Witam, jestem Adam.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ja też zawsze :!: mieszam ziemię ogrodniczą uniwersalną z piaskiem, beż tego ani rusz :D I jaka dobra taka ziemia jest właśnie do siania lub pikowania... taka miękka i przepuszczalna, lecz nie za mocno - wprost idealnie :wink:
Co do siania dyniowatych zbiorowo, to każdy ma pewnie swoje zdanie, ale to nie człowiek przy tym cierpi ;:131 tylko roślina :roll: Mi czasem też zdarzyło się wysiać dyniowate w jedną doniczkę, więc pikowałem je osobno, ale czasem więdły, a czasem nic sobie z tego nie robiły i rosły dalej ;:oj Pamiętać trzeba o tym, że roślina musi odbudować korzenie!
Tak więc sianie zbiorowo według mnie ma zalety i wady - plusy i minusy 8-)
Pozdrawiam ;:3
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”