Ziemia - rodzaje, użycie różnych dodatków do podłoża w uprawie roślin doniczkowych
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ziemia doniczkowa
Przelałam kilka swoich kwiatków, które miesiąc wcześniej przesadziłam do świeżej mieszanki. Gnijące rośliny wyjęłam i będę ukorzeniać sadzonki, ale żal mi się zrobiło tej ziemi, bo w końcu prawie nówka.
Można ją bez problemu wykorzystać ponownie ? Czy lepiej wyparzyć w piekarniku, bądź przełożyć w ciemny worek i wyparzyć na słońcu ?
Można ją bez problemu wykorzystać ponownie ? Czy lepiej wyparzyć w piekarniku, bądź przełożyć w ciemny worek i wyparzyć na słońcu ?
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Ziemia doniczkowa
Nigdy! Taką ziemię wywalasz do śmietnika. Wyprażając w piekarniku pozbywasz się również pożytecznych bakterii.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podłoże i dodatki
Przy tej okazji mam pytanie do przedebatowania - co uważacie o dodawaniu do podłoża jako rozluźniacza dodatków jak styropian, koraliki lub nawet kulki ze zużytych filtrów.
Spotykam się z nimi nie pierwszy raz i intrygują mnie szczególnie te ostatnie. Czy one są takie neutralne? Przecież gromadzą dokładnie to co staramy się z wody odciąć .
Spotykam się z nimi nie pierwszy raz i intrygują mnie szczególnie te ostatnie. Czy one są takie neutralne? Przecież gromadzą dokładnie to co staramy się z wody odciąć .
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemia - rodzaje, użycie różnych dodatków do podłoża w uprawie roślin doniczkowych
Jeśli te kulki z filtrów są porowate coś jak pumeks to świetnie się nadają do rozluźnienia i napowietrzenia podłoża, coś jak keramzyt. A starają się z wody odciągać to co właśnie sprzyja roślinom.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka najlepsza ziemia dla roślin?

- norbert76
Do zwykłych roślin rosnących w standardowym pH (5,5 - 6,5) jako podstawę kupuję zwykłą ziemię uniwersalną z marketu - ostatnio z Tesco.
Do roślin kwaśnolubnych - np. do iglaków.
Nigdy nie miałem w kupionej ziemi z marketu/sklepu ogrodniczego lokatorów.
Do roślin kwaśnolubnych - np. do iglaków.
Nigdy nie miałem w kupionej ziemi z marketu/sklepu ogrodniczego lokatorów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
Ja również nie zauważyłam lokatorów w kupnych ziemiach . Jest tylko jeden rodzaj podłoża, w którym na 99% są goście i jest to podłoże do storczyków, które zawsze wyparzam w piekarniku bądź w czarnym worku i problemu nie ma. A testowałam już z różnych firm, i były praktycznie w każdej.
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
Przepuszczalne podłoże do roślin zielonych
Witajcie. Mam problem z roślinami typu fikus, dracena, bananowiec. Mam bardzo wilgotne mieszkanie i nawet po niewielkim podlaniu, podłoże bardzo długo przesycha i rośliny zaczynają łapać choroby grzybowe. Przerobiłem już podłoże substral, compo sana do roślin zielonych, super lekkie podłoże compo sana i wokas do palm. Dodaję też perlit do podłoża a ziemia i tak trzyma wilgoć około 2 tygodnie. Czy macie swoje ulubione podłoże, które jest lekkie, łatwo oddaje wilgoć i szybko przesycha?
Jakub.
- norbert76
Re: Przepuszczalne podłoże do roślin zielonych
Ziemia uniwersalna i żwirek kwarcowy w proporcji około 3:1, ale jeśli masz wilgotne pomieszczenie to użyj w proporcji 2:1. Możesz też do tej mieszanki dodać kory albo podłoża do storczyków. Taką mieszankę stosuję u siebie od jakiegoś czasu i nie mam żadnego problemu z przesychaniem podłoża (oprócz tego, że w przypadku małych doniczek przesycha mi nawet zbyt szybko).
Oczywiście nie muszę dodawać, że doniczki muszą stać wyłącznie na podstawkach.
Na przesychanie podłoża ma też wpływ stanowisko - im dalej od okna, tym też będzie wolniej przesychać. W przypadku wymienionych przez Ciebie roślin, graniczną odległością powinno być około 1,5 metra, a jeśli masz północną wystawę to tylko parapet i tuż przy nim.
Oczywiście nie muszę dodawać, że doniczki muszą stać wyłącznie na podstawkach.
Na przesychanie podłoża ma też wpływ stanowisko - im dalej od okna, tym też będzie wolniej przesychać. W przypadku wymienionych przez Ciebie roślin, graniczną odległością powinno być około 1,5 metra, a jeśli masz północną wystawę to tylko parapet i tuż przy nim.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Ziemia - rodzaje, użycie różnych dodatków do podłoża w uprawie roślin doniczkowych
Dziękuję za rady. Przyznam szczerze, że dodanie żwirku nie przyszło mi do głowy.
Jakub.
- norbert76
Żwirek czy perlit to w zasadzie nie ma większej różnicy jeśli chodzi o poprawę przepuszczalności. Jedyne co przemawia za tym pierwszym, to to że z czasem nie traci swoich właściwości, perlit z czasem zaczyna coraz więcej gromadzić w sobie wodę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Chciałbym jeszcze dopytać o jakiej gradacji żwirek będzie najlepszy, bo jest ich sporo rodzajów.
Jakub.
- norbert76
2 - 4 mm, wychodzi najlepiej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sie 2021, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzień dobry wszystkim 
A ja mam takie pytanko odnośnie ziemi. Mam spory worek z ziemia do juk palm i dracen, bo przesadzałam na wiosnę palmę mamie. Nie mam żadnych kwiatków do których ta ziemia jest dedykowana, a zostało mi jej dość sporo. Czy taka ziemie do dodaniu kory, chipsów kokosowych, perlitu i keramzytu mogę wykorzystać do zrobienia mieszanki dla epiprenum czy filodendronow? Czy jakiś innych kwiatków jak zamiokulkas, trzykrotka, cyprysik?

A ja mam takie pytanko odnośnie ziemi. Mam spory worek z ziemia do juk palm i dracen, bo przesadzałam na wiosnę palmę mamie. Nie mam żadnych kwiatków do których ta ziemia jest dedykowana, a zostało mi jej dość sporo. Czy taka ziemie do dodaniu kory, chipsów kokosowych, perlitu i keramzytu mogę wykorzystać do zrobienia mieszanki dla epiprenum czy filodendronow? Czy jakiś innych kwiatków jak zamiokulkas, trzykrotka, cyprysik?
- norbert76
Ziemia może różnić się w zależności od producenta, ale z reguły oprócz dodatku piasku czy jakichś innych dodatków ziemia do palm nie różni się specjalnie od ziemi uniwersalnej.
Generalnie więc nie ma większej różnicy, jakiej ziemi użyjesz jako bazy w przypadku tych roślin co wymieniłaś. Istotna jest późniejsza odpowiednia przepuszczalność danej mieszanki w porównaniu do użycia do konkretnych roślin.
Generalnie więc nie ma większej różnicy, jakiej ziemi użyjesz jako bazy w przypadku tych roślin co wymieniłaś. Istotna jest późniejsza odpowiednia przepuszczalność danej mieszanki w porównaniu do użycia do konkretnych roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta