gulek pisze:Jeszcze raz zamieszcze te fotki. Może jeszcze ktos mi doradzi co może tutaj rosnąc. Zaznaczam że w tych miejscach praktycznie w ogóle nie ma słońca.
PS. Bardzo dziękuję za poprzednie podpowiedzi

!

[/quote]
Witaj Grzesiu, dotarłam do Ciebie z rewizytą
Jeśli mogłabym coś doradzić w nasadzeniach od północnej strony, to przy schodach widziałabym ( oprócz pnącej hortensji ) pnące róże na kratownicy. Są takie. którym odpowiada północna strona, dorzuciłabym jeszcze paprocie, hosty, konwalie.
Bardzo spodobała mi się wybarwiona jesiennie metasekwoja.
Jeśli chodzi o moją papugę, masz całkowita rację, to senegalka. Jest bardzo zaborcza, zazdrosna i bojowa wobec intruzów. Wybrała sobie mnie na opiekuna-więc mnie bardzo kocha, córkę lubi i toleruje, natomiast mojego męża wprost nienawidzi-traktuje go jako rywala i stara się przepędzić z domu jak tylko ma okazję-np. gdy wypuszczona jest na loty, stara się usiąść mu na ramieniu i dotkliwie ukąsić, a dziób ma solidny.
Mnie natomiast chce ukarać-również kąśnięciem, gdy nie skupiam się tylko na niej, np. gdy siedzi mi na ramieniu a ja odbiore telefon komórkowy i z kimś rozmawiam- jestem wtedy ukarana
Papugi sa najlepszymi towarzyszami dla osób samotnych- wtedy nie są o nikogo zazdrosne , są bardzo kochające i łagodne.
Senegalki potrafią nauczyc się spora ilość słów, które świetnie kojarzą z emocjami. Mój Czako powtarza m.in: nasze imiona, "mały dzióbek", "co to?", "papuga", "tak", "chodź puś", "ała" "nie krzyczę", poza tym nasladuje wszystkie zasłyszane dźwięki- dzwoni jak komórka, wysyła sms, pipczy jak nagrzany piekarnik, pogwizduje "fiu fiu fiu", uczy sie krótkich melodii- chociaż to idzia mu bardzo ciężko, szeleści jak gnieciony papier, zgrzyta jak suwak błyskawiczny, miauczy jak kot.
Ogólnie jest bardzo pocieszny, i pazerny na jedzenie
Największą wadą papug jest ich wrzask- spowodowany domaganiem się nieustannego towarzystwa, czasami wrzeszczą bez przyczyny- bo mają to w genach. Decydując się na zakup papugi przekreślasz ciszę domową, którą niektórzy cenią sobie najbardziej. Mi wrzask nie przeszkadza, ale mojemu M czasami to gula wyskakuje na szyi
Tu możesz obejrzec moją papugę
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1358
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1120
Tyle o papugu