Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
borys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2007, o 21:29

Post »

Wrzucamy na kompost prawie wszystkie odpady kuchenne w tym obierki ziemniaczane.
Wrzucamy tam również zgrabione liście spod jabłoni ?
Czy nie będzie to przyczyną chorób ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Borys tutaj zacytowałam z "mądrej książki" czego nie powinno się wrzucać na kompost, poczytaj proszę. :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t&start=30
Awatar użytkownika
borys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2007, o 21:29

Post »

lila31 pisze: Moje uwagi.
Nie wiem dlaczego uważasz, że nie daje się pomidorów na kompost (niektórzy nie dają łęcin z pomidorów, gdyż mogą przenosić choroby - lepiej spalić), a ziemniaki (chyba też chodzi o łęciny i tą samą chorobę, zarazę ziemniaczaną).
Przeczytałem sporo napisanych materiałów ale w końcu nie wiem czy mogę wrzucać tam te obierki z ziemniaków czy nie.
Zjadamy rocznie (wraz z częstymi gościami) chyba z tonę ziemniaków wiec tych obierek jest troche.
Czy tylko chemia może tą "zarazę" wytępić ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Możesz wrzucać. Jak ziemniaki były zdrowe, to nie ma żadnych przeciwwskazań :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Od zeszłej wiosny składuję pryzmy kompostowe.
Dzisiaj zajrzałam do najstarszej skrzyni i pojęcia nie mam czy ta kleista,bura mazia z widocznymi resztkami to ten kompost czy może mi coś nie wyszło?????
Pytam bo chcę zakładać rabaty a ponieważ mam marną ziemię chciałam ją wspomóc kompostem .
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu, kompost to po prostu dobra, próchniczna ziemia. Jeżeli wyszła Ci jakaś maź, to prawdopodobnie było za dużo wody i proces rozkładu nie przebiegał prawidłowo.
Ja układam pryzmy kompostowe bezposrednio na ziemi. Można też w beczkach bez dna, wówczas nadmiar wody wsiąka w ziemię, a z ziemi przedostają się do kompostu mikroorganizmy i dżdżownice, zapewniając mu prawidłowy rozkład. Spróbuj takiego sposobu :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Swoje pryzmy układałam w drewnianych ,ażurowych skrzyniach bez dna( kupowanych w markecie )więc nie powinno być problemu z odprowadzaniem nadmiaru wody.Dżdżownice ,owszem widziałam ,że są w pryzmie .Czy ta mazia nie ma żadnych wartości i powinnam ją wyrzucić ?
Jeśli tak to nie wiem gdzie popełniłam błąd :cry: :oops:
Poradźcie bo w drugiej skrzyni mam już następną pryzmę i nie chciałabym jej zmarnować.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goniu wróć na poprzednią stronę tego wątku.
Masz tam opis i zdjęcia. :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiem Lilu ,ja to czytałam i przeglądałam ,stąd też moje pytania :cry:
Czy to normalne ,że taki nie do końca przerobiony kompost bardzo się klei i oblepia szpadel???
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goniu po tak wilgotnej zimie, gdyby był suchy, to by było dziwne. :(

Goniu masz dwie możliwości:
1. Zostawić go dalej w kompostowniku (po wcześniejszym przerobieniu), i wtedy na przyszły rok będziesz miała śliczny, dojrzały kompost.
2. Wyłożyć z kompostownika na pryzmę, chwilę poleży, przeschnie, i będzie taki jak trzeba.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu, jeżeli załozyłaś te pryzmy w ubiegłym roku, to na pewno kompost jeszcze nie jest gotowy. Jeżeli pryzma nie jest zbyt duża, to - bez przerabiania - kompost dojrzewa ok półtora roku. Lila ma rację, musi przeschnąć, ale i tak jeszcze gotowy nie będzie. Przerób go i czekaj.
Taki niedojrzały nadaje sie tylko do ściółkowania roslin :(
Awatar użytkownika
felo
100p
100p
Od: 1 gru 2005, o 08:51

Post »

Witam.Czy obecność pleśni w kompoście jest dopuszczalne czy raczej nie?
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2007, o 11:41
Kontakt:

Post »

Mój kompost ( skrzynia plastikowa) stoi przy granicy z sąsiadem, sąsiad skarży się na brzydkie zapachy wydostające się z kompostu. Poradził mi abym przesypywał pryzmę wapnem. Zastanawiam się czy można, a może są inne sposoby na neutralizacje brzydkich zapachów?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

W początkowym okresie rozkładu roślin trzeba kontrolować stos kompostowy. Zapach amoniaku oznacza, że stos jest zbyt wilgotny i gniją w nim rośliny.
Pozdrawiam Andrzej.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

leszeklos pisze:Mój kompost ( skrzynia plastikowa) stoi przy granicy z sąsiadem, sąsiad skarży się na brzydkie zapachy wydostające się z kompostu. Poradził mi abym przesypywał pryzmę wapnem. Zastanawiam się czy można, a może są inne sposoby na neutralizacje brzydkich zapachów?
Wydaje mi się, że w trakcie prawidłowego procesu kompostowania nie powinny się raczej pojawiać szczególnie brzydkie zapachy. Owszem wydziela sie pewna woń szczególnie w trakcie jednej z pierwszych faz czyli przy bardzo wysokiej temperaturze ale ma ona raczej neutralny zapach. Smród pojawia się gdy w kompoście np. wskutek nadmiernej wilgoci lub braku powietrza dochodzi do gnicia. Wtedy owszem, śmierdzi niemożebnie. Więc może zamiast bawić sie w neutralizację brzydkich zapachów należałoby sprawdzić czy wszystko jest w porządku z procesem kompostowania. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”