Wszystko o pomidorach cz. 16
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
Bo pomarańczowe mają więcej ale betakarotenu właśnie.
Dla mnie i dla innych nie przyswajających prowitaminy A tylko retinol zdrowsze są czerwone odmiany.
Te pomarańczowe mi smakują niestety.
Dla mnie i dla innych nie przyswajających prowitaminy A tylko retinol zdrowsze są czerwone odmiany.
Te pomarańczowe mi smakują niestety.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

formę . https://kopalniawiedzy.pl/pomidory-liko ... wartz,1980
Co prawda dotyczyło to odmiany Tangerine , ale niby dlaczego w przypadku innych pomarańczowych miało by być inaczej .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie się zdiwisz ale ok 90% likopenu w surowych pomidorach pomidorach występuje w formie trans
Reasumując, aby likopen był dostępny należy konsumowac pomidorki na kanapce z masełkiem albo w sałatkach z oliwą.
https://dietetycy.org.pl/pomidory-jako-zrodlo-likopenu/Izomeryzacji w formę cis sprzyja niskie pH i obróbka termiczna, dlatego w przetworach pomidorowych ilość izomerów cis jest większa i w tej formie najlepiej przyswajalna.
Wchłanianie likopenu w przewodzie pokarmowym zależy od ilości obecnego w diecie tłuszczu, z tego względu, że jest to związek hydrofobowy.Forma cis likopenu jest łatwiej wchłanialna, niż forma trans, dlatego tez polecane jest spożywanie produktów bogatych w likopen po obróbce termicznej- gotowaniu, duszeniu lub suszeniu.
Reasumując, aby likopen był dostępny należy konsumowac pomidorki na kanapce z masełkiem albo w sałatkach z oliwą.

Ściślej mówiąc- lipofilny.kaLo pisze: jest to związek hydrofobowy.
-
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
W sumie masz rację , czym innym jest nielubienie wody a czym lubienie tłuszczu chociaż akurat w tym przypadku na jedno wychodzi . Jak spotkam autora artykułu to zwrócę mu na to uwagę
.

-
- 50p
- Od: 22 lut 2019, o 19:53
Miał ktoś pomidora malinowego kwintella f1 ? moze ktos powie kilka słow
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Miałem w jednym sezonie i szczególnie nie przewyższał cech użytkowych innych odmian, więc nie wprowadziłem go do uprawy zamiast Vp-1 i 2.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ponieważ zbliża się (już za 2,5 miesiąca
) okres przygotowania rozsady mam pytanie które pewnie już padało.
Rozsada do szklarni, planowane wysadzenie początek maja, koniec kwietnia zależnie od pogody.
W tym roku siałem pod koniec lutego, za wcześnie, sadzonki były za bardzo wyciągnięte, część z nich miała cienkie słabe łodygi.
Ponieważ w tym roku wyprodukowałem ponad 80 sadzonek, w przyszłym mam już dość - mam dom parterowy z małymi parapetami, wszystkie parapety były zajęte.
Mam mały docieplony stryszek, który idealnie by się nadawał do posadzenie sadzonek, ale w nim jest tylko małe okno dachowe, które nie da odpowiedniej ilości światła dla tych 50 -60 sztuk rozsad.
Generalnie kombinuję jakby tu zrezygnować z parapetów w domu - i z tego co czytałem są dwie opcje:
jedna to doświetlanie rozsady światłem sztucznym ok 4000 luksów, np. panelem LED na wysokości około metra takim jak tu:
http://www.shop.hurt-mix.com.pl/zarowki ... 9-led.html
i chyba to sposób najtańszy, ale im bardziej czytam tym mam bardziej wątpliwości - pisze że takie sadzonki po wysadzeniu do szklarni mogą mieć szok i zwiędnąć, zresztą nie wiem ile świecić, jak długo, kiedy wysadzać z nasion.
Może macie jakieś własne doświadczenia?
Drugi sposób - w szklarni zamontować mini szklarnię np. taką jak tu:
http://www.olx.pl/oferta/tunel-foliowy- ... 33befea0ba ,
która będzie stała na piasku z kablem grzejnym i termostatem np. na 26 stopni, koszt trochę większy, musiałbym częściej doglądać, pod koniec marca ryzyko że w tej mini szklarni temperatura przemrozi sadzonki, korzyści takie że sadzonki na pewno bardziej zahartowane.
Jak wy macie to rozwiązane?

Rozsada do szklarni, planowane wysadzenie początek maja, koniec kwietnia zależnie od pogody.
W tym roku siałem pod koniec lutego, za wcześnie, sadzonki były za bardzo wyciągnięte, część z nich miała cienkie słabe łodygi.
Ponieważ w tym roku wyprodukowałem ponad 80 sadzonek, w przyszłym mam już dość - mam dom parterowy z małymi parapetami, wszystkie parapety były zajęte.
Mam mały docieplony stryszek, który idealnie by się nadawał do posadzenie sadzonek, ale w nim jest tylko małe okno dachowe, które nie da odpowiedniej ilości światła dla tych 50 -60 sztuk rozsad.
Generalnie kombinuję jakby tu zrezygnować z parapetów w domu - i z tego co czytałem są dwie opcje:
jedna to doświetlanie rozsady światłem sztucznym ok 4000 luksów, np. panelem LED na wysokości około metra takim jak tu:
http://www.shop.hurt-mix.com.pl/zarowki ... 9-led.html
i chyba to sposób najtańszy, ale im bardziej czytam tym mam bardziej wątpliwości - pisze że takie sadzonki po wysadzeniu do szklarni mogą mieć szok i zwiędnąć, zresztą nie wiem ile świecić, jak długo, kiedy wysadzać z nasion.
Może macie jakieś własne doświadczenia?
Drugi sposób - w szklarni zamontować mini szklarnię np. taką jak tu:
http://www.olx.pl/oferta/tunel-foliowy- ... 33befea0ba ,
która będzie stała na piasku z kablem grzejnym i termostatem np. na 26 stopni, koszt trochę większy, musiałbym częściej doglądać, pod koniec marca ryzyko że w tej mini szklarni temperatura przemrozi sadzonki, korzyści takie że sadzonki na pewno bardziej zahartowane.
Jak wy macie to rozwiązane?
- yummyyummy
- 100p
- Od: 8 wrz 2015, o 15:30
Maciej, opcja taka ze sadzisz 8 marca i nic się nie wyciąga 
Ja tak sadzę do szklarni - 40 sadzonek plus 17 marca kolejne 60-70 do gruntu.
Wszystko stoi na jednym parapecie przez pół miesiąca, po pikowaniu do kubeczków po jogurtach 250 ml - na parapecie i podlodze przed balkonem. W kwietniu na początku miesiąca ląduje w szklarni do zahartowania.
Na parapecie oprocz tego mam zawsze okolo 40 papryk i jakieś 10 baklazanów.

Ja tak sadzę do szklarni - 40 sadzonek plus 17 marca kolejne 60-70 do gruntu.
Wszystko stoi na jednym parapecie przez pół miesiąca, po pikowaniu do kubeczków po jogurtach 250 ml - na parapecie i podlodze przed balkonem. W kwietniu na początku miesiąca ląduje w szklarni do zahartowania.
Na parapecie oprocz tego mam zawsze okolo 40 papryk i jakieś 10 baklazanów.
Aneta
Ok. Ale i tak musisz przez miesiąc zajmować parapety. A w kwietniu w szklarni nie boisz się mrozu?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
maciej39 pisze:Jak wy macie to rozwiązane?
Ja od momentu kiedy zaczyna robić się ciepło wynoszę sadzonki do foliówki i przynoszę do domu jeśli w nocy spodziewam się temperatury poniżej 8 stC. W tym sezonie praktycznie cały kwiecień rozsada "siedziała" w foliówce.maciej39 pisze:A w kwietniu w szklarni nie boisz się mrozu?
- yummyyummy
- 100p
- Od: 8 wrz 2015, o 15:30
Może Macieju faktycznie zbyt optymistycznie podeszłam do tematu ;)
Ale mam szklarnię koło domu, jeśli prognozują minus - niestety wnoszę tace z pomidorami do garażu. W tamtym roku chyba raz tak musiałam zrobić.
Do 5 stopni na zewnątrz pomidory dają radę przykryte podwójną agrowłókniną.
Szklarnię mam dość szczelną i od północy i zachodu ukrytą przed wiatrem, może to jest ten hint...
Natomiast wcześniej kiedy nie miałam szklarni wynosiłam pomidory na dzień na balkon w takiej foliowej konstrukcji (można znaleźć pod hasłem szklarnia balkonowa) - kilka półek w foliowym worku z rozpinanym przodem.
Na noc niestety wracały do domu.
Nie mam niestety złotego środka na małe parapety - też w sezonie szukam wolnych i walczę z domownikami ;)
Ale mam szklarnię koło domu, jeśli prognozują minus - niestety wnoszę tace z pomidorami do garażu. W tamtym roku chyba raz tak musiałam zrobić.
Do 5 stopni na zewnątrz pomidory dają radę przykryte podwójną agrowłókniną.
Szklarnię mam dość szczelną i od północy i zachodu ukrytą przed wiatrem, może to jest ten hint...
Natomiast wcześniej kiedy nie miałam szklarni wynosiłam pomidory na dzień na balkon w takiej foliowej konstrukcji (można znaleźć pod hasłem szklarnia balkonowa) - kilka półek w foliowym worku z rozpinanym przodem.
Na noc niestety wracały do domu.
Nie mam niestety złotego środka na małe parapety - też w sezonie szukam wolnych i walczę z domownikami ;)
Aneta
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żeby choć trochę odciążyć parapety a mieć więcej pomidorków, warto spróbować siewu wprost do gruntu. Nadają się do tego całkiem fajne odmiany jak Maskotka i Alka, szczególnie, gdy są uprawiane w skrzyniach , pojemnikach. Mają wówczas cieplejsze podłoże. Siew koniec kwietnia - pocz. maja. Polecam.
-
Kilka lat temu jeden z forumków z Wrocławia pisał, że robi rozsadę pod niskim tunelem w gruncie. Były nawet fotki (niestety nie zachowały się, pewnie minął termin przechowywania)). O ile pamiętam nazywał to "rozsada kopana".
To był mizuba. Niestety nie daje się wstawić linka. Trzeba wpisać rozsada kopana w szukajkę działu "Uprawy warzywnicze".
To był mizuba. Niestety nie daje się wstawić linka. Trzeba wpisać rozsada kopana w szukajkę działu "Uprawy warzywnicze".
Ja mam szklarnię oddaloną od domu. I właśnie chodzi o to by nie wnosić do domu raz po raz. Raz zapomnę i miesięczna praca na marne.
A czy okno dachowe umiejscowione 2 metry nad sadzonką wielkości 50x90 cm ma szansę doświetlić dobrze sadzonki w marcu?
Zapraszamy tu
viewtopic.php?f=5&t=64210&start=588
A czy okno dachowe umiejscowione 2 metry nad sadzonką wielkości 50x90 cm ma szansę doświetlić dobrze sadzonki w marcu?
Zapraszamy tu