Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3

Post »

:D Aha. Dlatego zaczynam przycinać brzoskwinie w gobelet (kielich) jak w Niemczech i Francji. Niektóre czereśnie i wiśnie oraz jabłonie mam już tak wyprowadzone.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

U mnie jeszcze mają luz ale jak urosną takie jak Asi ... ;:111

Obrazek
Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hej, moje chyba są w formie kielicha, ale raczej takiego szerokiego :wink:

Obrazek
Tak się wzorowałem, na tych zdjęciach co wstawiłeś …. I właśnie wyszło takie coś
Asia
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Asiu, tu jest nieco inaczej. Cytuję swój własny wpis ze stycznia. Twoje jednak ładnie wygląda i tak bym zostawił.
Dolnoslonzok pisze:(...)Poniżej zdjęcia z niemieckich i francuskich stron:

Obrazek
(Źródło https://www.plantura.garden )
Obrazek
(Źródło https://www.gartenjournal.net )
Obrazek
(Źródło https://www.gartenjournal.net )
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie,
raz jeszcze przypomnę się z moim wcześniejszym pytaniem. Posadziłem rok temu 5 morel. Wszystkie ładnie się rozrosły. Jednak w tym roku jedna niespodziewanie uschła zupełnie. A na pozostałych pojawiły się wycieki żywicy. Jednak poza wyciekami nic im nie dolega. Nic nie usycha. Bardzo ładnie rosną. Czy to może mimo to świadczyć o raku?

P.S.
Moje w zeszłym roku posadzone brzoskwinie i nektarynki również obrodziły niesamowicie w tym roku. O ile w tamtym roku wszystkie zaatakowała kędzierzawość to w tym roku wczesną wiosną spryskałem wszystkie drzewka najpierw octem a potem drożdżami. Kędzierzawość pojawiła się jedynie na jakichś 10% liści. Może ta porada przyda się komuś.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie nie przejmowałbym się morelami na Twoim miejscu. Poza obserwacją do końca sezonu nic więcej chyba nie wskórasz.
A co do brzoskwiń i nektarynek, czy ten oprysk stosowałeś na nowe czy stare odmiany? U mnie kędzierzawość zniszczyła w tym sezonie ostatecznie jedną Kernnechter, UFO, i Fantasię. Fantasia walczy, ale coraz mniej liści widać. Nie mamy zim mogących zaszkodzić brzoskwiniom, a jedynie patogeny mogą je zabić. W tygodniu je wykopuję. Jesienią dosadzam nowe.
Darelecki
100p
100p

Post »

Brzoskwinie to harbiger, saturn, reliance redhaven i harnaś. Nektarynki harko. Brzoskwinie porażone w około 10%, nektarynki w znacznie mniejszym stopniu. Wręcz symbolicznie. W tamtym roku bez oprysku porażone były wszystkie doszczętnie. Musiały najpierw zgubić chore liście, by wypuścić nowe.
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06

Post »

Moje nektaryny i brzoskiwinie nieopryskane w tym roku też miały symbolicznie porażone liście. Jeżeli w tym sezonie nie zostawiłeś dla porównania nieopryskanego drzewka, tak naprawdę nie wiesz nic na temat skuteczności tego specyfiku. Rok wcześniej nie miały takich samych warunków pogodowych, więc wyciąganie wniosków na tej podstawie jest przedwczesne .
Darelecki
100p
100p

Post »

Mario, nie przeczę, możesz mieć rację.
ogrod12
100p
100p
Od: 20 mar 2013, o 18:31

Post »

Czemu u nas na dwóch brzoskwiniach na wiosnę pokręciło listki i te listki uschły a teraz odrosły nowe listki?
:D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ogrod12 , brzoskwinie zachorowały na kędzierzawkę . Drzewka pokonały chorobę .
U mnie odmiana Harbinger , wiosną mocno porażona . Sporo kwiatów zrzuciła , mimo to
zaowocowała . Nawet byłam zdecydowana by ją wyciąć ,obroniła się , wycinka odwołana . :)
Obrazek
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

I u mnie była kędzierzawość, ale owoców też trochę. Na Ince pewnie z 10, natomiast na Harnasiu dużo więcej. Musiałam przerwać, bo bałam się by pouginane gałęzie nie połamały się. Drugi rok po posadzeniu.
pozdrawiam Ewa
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pierwszy zbiór.
Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40

Post »

Jaka to odmiana? Jak aktualnie wyglądają wasze brzoskwinie jeśli chodzi o plonowanie w porównaniu do ubiegłych lat? U mnie Redhaven bardzo słabo coś w tym roku (ma 7 lat). Ledwie 4-5 owoców na drzewie. Było całkiem ładnie zawiązane, ale opadły w czerwcu i lipcu, jak już były całkiem spore. Z kędzierzawką nie mam specjalnego problemu (był oprysk). Drzewko nawiezione wiosną obornikiem granulowanym. Żadnych oprysków, oprócz Miedzianem i Syllitem wczesną wiosną.
Pozdrawiam Irek
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Mam odmianę Candor z której oberwałem miękkie owoce 15 lipca ale chciałbym kupić jeszcze wcześniejszą lub owocującą nie później niż do 25 lipca ( żółty miąższ) jaką proponujecie ?
Co do kędzierzawości to 1 oprysk trzeba będzie wykonać chyba w styczniu bo późniejszy nie jest skuteczny .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”