Borówka amerykańska - cięcie (wiosną/jesienią) ?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - cięcie (wiosną/jesienią) ?

Post »

Czy ktoś z doświadczeniem może mi powiedzieć czy mój Bluecrop nie ma zupełnie pąków kwiatowych? Ja ich nie widzę a na pozostałych krzakach innych odmian są. Czy ich już na pewno nie będzie? Pytam bo jeśli nie ma pąków a tym samym szans na jakiekolwiek owoce to tym bardziej skłaniałbym się do mocnego przycięcia całości.
Tutaj Patriot i dużo pąków kwiatowych:
Obrazek
Natomiast Bluecrop:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak, jakby się jeszcze nie obudził lub stwierdził, że jeszcze nie owocuje.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Nie ma pąków kwiatowych, tylko są na pierwszej fotce. Krzew tworzy pąki od września na przyrostach wiosennych, jeżeli rośnie dalej późnym latem to może nie wytworzyć pąków kwiatowych. Ale mi się zdarzyło, że krzew rósł jeszcze jesienią a pąki zawiązał w grudniu? Przy tych ,,jesiennych" zimach wszystko jest możliwe, ale dużo zależy od odmiany.
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10

Post »

Wszystkie krzewy rosły w tych samych warunkach i w tym samym czasie. Wychodzi, że tylko Bluecrop, co widać też po rozmiarze poszedł w rozrost zamiast w pąki kwiatowe. To w sumie upraszcza mi sprawę skoro nie ma nadziei na owoce. Chciałem zobaczyć czy na balkonie coś je zapyli i czy jakieś będą, więc uważałem z cięciem. Jeśli tu nie ma pąków to postaram się ją przyciąć jak napisałeś i zobaczę w przyszłym roku. Wytnę ten starszy, rozgałęziony środek i drobne gałązki a najmocniejsze pędy przytnę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”