Diffenbachia - żółknące ,zasychające liście i inne choroby
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Diffenbachia - żółknące ,zasychające liście i inne choroby
Typowe dla Difenbachi, objaw przelania. To, że teraz podłoże jest lekko wilgotne, to nie masz wiedzy jak była traktowana wcześniej. Koniecznie przesadź do nowego podłoża (mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu) i dokładnie sprawdź stan korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kurczę, właśnie tego się obawiałam. Czy powinnam usunąć porażone liście i zrobić oprysk jakimś fungicydem? Czy samo przesadzenie wystarczy?
- norbert76
Oprysk fungicydem nie zaszkodzi. Jeśli zmiany nie są duże, z tego co widzę wyciąłeś z liścia, to na razie całego nie odcinaj. Chyba, że będą się pojawiać nowe plamy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam. Jakis miesiac temu zakupiłem Diffenbachię. Od kilka dni liście zaczęły żółknąć. Powiedzmy te od dołu rośliny bo górne liście są zielone. Podlewam raz w tygodniu. Dokładnie obejrzałem roślinę i wydaje mi się ze od spodu liści sa male czarne robaczki. Na zdjęciu będzie je widac. Spryskałem preparatem Sanium AL. Zobaczymy co przyniosą następne dni. Mam pytanie co może być przyczyną żółknięcia liści. Czyżby nieszczęsne czarne robaczki? I co to za żyjątka żebym wiedział czym je zwalczyć
będę wdzięczny za poradę

będę wdzięczny za poradę

- norbert76
Chodzi o te szkodniki:

To są wciornastki. Zrób oprysk Mospilanem, możesz też podlać.
Po tygodniu powtórz oprysk i przesadź do nowego przepuszczalnego podłoża, bo pewnie dalej jest w podłożu produkcyjnym.

To są wciornastki. Zrób oprysk Mospilanem, możesz też podlać.
Po tygodniu powtórz oprysk i przesadź do nowego przepuszczalnego podłoża, bo pewnie dalej jest w podłożu produkcyjnym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za odpowiedz. Tak te małe robaczki miałem na myśli. Skąd one się biorą? Czyzby zostały przyniesione ze sklepu ? Oczywiście zastosuje się do zaleceń 

- norbert76
Szkodniki możesz kupić z roślinami, ale też przecież żyją w naturze.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hej 
Kilka dni temu przyjęłam Diffenbachię Green Magic do odratowania. Ogólnie jest zabiedzona, podobno miała wełnowce trzy miesiące temu i widać na starszych liściach ślady po przelewaniu rośliny. Przesadziłam ją do odpowiedniego podłoża (przygotowałam taki trochę cięższą mieszankę), korzenie ma zdrowe. Szkodników aktualnie brak. Natomiast martwią mnie zmiany na liściach. Są to dziwne zgrubienia wzdłuż środkowego nerwu liścia. Poniżej załączam zdjęcia. Co to może być? Zgrubienia są suche i twarde, nie odkształcają się przy dotyku i powodują, że liście mają trochę inną strukturę - są jakby powyginane, powybrzuszane w dziwny sposób. Zauważyłam też, że na niektórych liściach kolor jest jakby przecierany (ostatnie zdjęcie). Dodam, że roślina wypuszcza też zdrowe liście, nie wszystkie tak wyglądają. Czy to jakiś wirus? Czy to jakieś formy "blizn" po szkodnikach? Pierwszy raz coś takiego widzę.

Kilka dni temu przyjęłam Diffenbachię Green Magic do odratowania. Ogólnie jest zabiedzona, podobno miała wełnowce trzy miesiące temu i widać na starszych liściach ślady po przelewaniu rośliny. Przesadziłam ją do odpowiedniego podłoża (przygotowałam taki trochę cięższą mieszankę), korzenie ma zdrowe. Szkodników aktualnie brak. Natomiast martwią mnie zmiany na liściach. Są to dziwne zgrubienia wzdłuż środkowego nerwu liścia. Poniżej załączam zdjęcia. Co to może być? Zgrubienia są suche i twarde, nie odkształcają się przy dotyku i powodują, że liście mają trochę inną strukturę - są jakby powyginane, powybrzuszane w dziwny sposób. Zauważyłam też, że na niektórych liściach kolor jest jakby przecierany (ostatnie zdjęcie). Dodam, że roślina wypuszcza też zdrowe liście, nie wszystkie tak wyglądają. Czy to jakiś wirus? Czy to jakieś formy "blizn" po szkodnikach? Pierwszy raz coś takiego widzę.

- norbert76
Wg mnie to skutki zaburzenia gospodarki wodnej uwzględniając roślinę po tzw. przejściach. Doprecyzując, nadmiar wody który był w roślinie próbował transpirować poprzez główny nerw blaszki liściowej. Same liście są zielone i nie wykazują oznak choroby.
Trzeba obserwować nowe liście, jak będą wyglądały.
Trzeba obserwować nowe liście, jak będą wyglądały.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok, będę obserwować. Bardzo dziękuję za pomoc 

Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem dotyczy ono mojej Diffenbachii Cheetah - na łodydze znalazłam u niej niewielką, otwartą, brązową zmianę. Na razie zmiana jest twarda, ale kiedy roślina gutuje to zauważyłam, że z tej ranki też cieknie płyn. Obawiam się, że przez takie przerwanie tkanki może wniknąć jakaś infekcja grzybowa i ubić mi roślinkę. Czy można coś zrobić zapobiegawczo żeby do tego nie dopuścić? Starczy oprysk fungicydem czy muszę ciąć roślinę?

- norbert76
Po co robić oprysk chemią, skoro nie ma infekcji.
Posyp sproszkowanym wilgotnym węglem, powinno wystarczyć.
Posyp sproszkowanym wilgotnym węglem, powinno wystarczyć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok, tak zrobię
Dzięki!

- norbert76
Przesadziłaś po zakupie do właściwego przepuszczalnego podłoża, czyli mieszanki ziemi i rozluźniacza?
Jakie ma dokładnie stanowisko?
Jaką ilością wody podlałaś?
Jakie ma dokładnie stanowisko?
Jaką ilością wody podlałaś?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta