Odmiany ziemniaków
Re: Odmiany ziemniaków
Czy ktoś uprawiał może ziemniaki np w wiadrach? Wczoraj oglądałam program jak Brytyjczycy byli uczeni upraw roślin w domu (żeby jeść zdrowo) i tam facet wkładał do skrzynki po 4 wykiełkowane ziemniaki i ztego później było kilka kg ziemniaka. Pytam głównie tych co nie mają wielkich powierzchni do uprawy roślin.
Chyba fajnie byłoby choćby nawet na jeden obiad wychodować własne ziemniaki
Chyba fajnie byłoby choćby nawet na jeden obiad wychodować własne ziemniaki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zasadzie nie widzę przeciwwskazań ,można pomidory,paprykę i inne to pewnie i ziemniaki też ,tylko trzeba zapewnić papu i stałą wilgotność bo są wrażliwe na suszę.
Kto już sadzi ziemniaki na późny zbiór ?
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Teraz się sadzi ziemniaki dopiero na szybki zbiór , na póżny zbiór to możesz nawet w 1-3maja sadzić
Bożena
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
emilijaie, w ubiegłym roku miałam ziemniaki w worku, tak na spróbowanie jak to wychodzi. Odmiany nawet nie znam podejrzewam, że jakieś biedronkowe. Znalazłam w szafce 5 czy 6 ziemniaków z wypuszczonymi kiełkami i wsadziłam je do wielkiego czarnego wora na śmieci (chyba ze 120 l). Worek nie był oczywiście cały wypełniony ziemią (ściśle mówiąc był to czysty przesiany kompost) tylko jakieś 20-30 cm na dnie. W miarę wzrostu roślinek dosypywałam kompostu (zamiast stosowanego w polu okopywania). Doszłam tak do wypełnienia tego worka do połowy. Pielęgnację ograniczałam do podlewania i 2 oprysków na zarazę, w dolnej części zrobiłam kilka dziur żeby nadmiar wody miał ujście. Po przekwitnięciu roślin udało mi się znaleźć w środku kilka sporych ziemniaków, trochę średnich i małych. łącznie kilo góra 2. Czyli generalnie eksperyment się powiódł. W tym roku spróbuję ponownie ale postaram się znaleźć ciekawsze ziemniaki i dam po 1 sztuce do mniejszych worków. Ten wielki po 2-3 dosypaniach ziemi przestał być mobilny.
Dorota
Widziałem kiedyś w programie dla ogrodników metodę uprawy ziemniaków w starych oponach. W miarę wzrostu rośliny dokłada się opony (w górę) i dosypuje ziemi. Nie wiem jak to się ma do jakości tych ziemniaków, ale skoro taka opona rozkłada się setki lat, to ziemia i ziemniak nie powinny być skażone.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
Super pomysł!A powiedzieli chociaż czy to mają być zimówki czy letnie?
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
U mnie robale strasznie podżerały ziemniaki, więc w zeszłym roku spróbowałam uprawy w oponach.
Fakt, ziemniaki były zdrowe, nie podgryzione....ale z kolumny 5 opon doczekałam się ...2 kg ziemniaków
Nie warto się w to bawić...
Kalo, zimówki i to koniecznie z kolcami
Fakt, ziemniaki były zdrowe, nie podgryzione....ale z kolumny 5 opon doczekałam się ...2 kg ziemniaków
Nie warto się w to bawić...
Kalo, zimówki i to koniecznie z kolcami
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
Ojejeku to troszkę mało , chociaż z drugiej strony z kilka obiadków było ze swoich ziemniaków
Bożena
O typach ziemniaków tam nie było mowy, ale mogą być chyba i wczesne i zimowe. Na takim jednym stosie opon jest miejsce tylko na jedną roślinę (chyba że ktoś weźmie opony od ciągnika ), a 2 kg spod jednego krzaka, to jest b. dobry wynik.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Biały, dość wczesny, bardzo smaczny, ale również b. podatny na zarazę ziemniaka.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
A co ma kolor do smaku?Konsystencja zależy od zawartości skrobi a smak od ziemi , uprawy i sposobu przechowywania.W programie Galileo był film jak pomieszano kolory żelków,żółte-jabłkowe,czerwone -cytrynowe,zielone-malinowe.9 osób na 10 nie potrafiło prawidłowo określić smaku jedzonych żelków.
ps.
http://www.odr.pl/produkcja-rolinna/prz ... totniejszy
Wnioski nasuwają się same,do białych ziemniaków -żółte okulary gratis
ps.2
żółte uważane są za smaczniejsze bo nie widać na nich tak jak na białych że ciemnieją po ugotowaniu.Też to mam.
ps.
http://www.odr.pl/produkcja-rolinna/prz ... totniejszy
Wnioski nasuwają się same,do białych ziemniaków -żółte okulary gratis
ps.2
żółte uważane są za smaczniejsze bo nie widać na nich tak jak na białych że ciemnieją po ugotowaniu.Też to mam.
-
O to właśnie biega ,że białe zaraz są czarne a żółte nie zmieniają koloru bo moje ziemniaki nie dostają nawozu sztucznego tylko od kur ; witaminki ;
Bożena