Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
drzyzanek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2009, o 16:10

Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Post »

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Wczoraj znalazłem to w doniczce pod liściami Juki. Proszę o rozpoznanie owadu.

Obrazek
Dawid
agathas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 cze 2008, o 13:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Drzyzanek! Poczytaj sobie o turkuciu podjadku. Wydaje mi się, że to właśnie ten szkodnik. :wit
Proponuję oddać go wędkarzom :D .
Awatar użytkownika
geophagus
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Veene2 to mszyca. Masz do wyboru oprysk eko bądź chemię. U mnie mszyca uciekła po oprysku z czosnku, tzn. 3 główki czosnku siekasz, zalewasz wodą ok 2-3 litry, zostawiasz na dobę i potem odcedzasz i opryskujesz zaatakowane rośliny, możesz solidnie bo tego nie można przedawkować. Z chemii można użyć środka Calypso 480 SC - z całej gamy jeden z najmniej "chemicznych". Pamiętaj oprysk robimy pod wieczór ok 18-19. Deszcz nie może spaść przynajmniej przez 6 godzin - jeśli spadnie , oprysk powtórzyć.
NO GMO
lukas3339
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2010, o 20:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani czy możecie pomóc z identyfikacją tych paskudów? Nie wydaje mi się, żeby to był słodyszek. Bo jak czytam opis na necie to jego wielkosc to 2-3mm a te moje to krowy wielkie są, myślę, że mają ok 7mm długości i 3-4mm szerokości. Do tego zżerają mój warzywnik w zastraszającym tempie. Żrą własciwie wszystko - paprykę, cebulę, rzodkiewkę, kapustę - no szok. Pomocy bo za chwilę będzie koniec moich upraw.
Obrazek
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54

Post »

lukas3339 a może to strąkowiec grochowy? wygląd, rozmiar by się zgadzał no i -> "Kiedy dorosłe są zaniepokojone udają martwe i spadają z rośliny, na której siedzą" (wiki pedia) :) a na twoim zdjęciu wydaje mi się że jeden udaje martwego, ten co leży na "plecach"
Evvie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2010, o 12:34

Post »

Witam serdecznie,

mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w zidentyfikowaniu owadów, które opanowały moją wirzbę iwę.

Zaczęło się od zwijania o opadania najmłodszych liści. Zrobiłam przegląd i to co udało mi się zaobserwować. Owad jest zielony, troszkę podobny do mszycy ale zdecydowanie większy. I potrafi bardzo wysoko skakać.
Wygląda tak:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Na liściach są też poprzyklejane jakby wylinki tego owada. Kształtem identyczne jak żywe, zielone egzemplarze ale to w zbliżeniu widać, że jest przeźroczystą "skórą".
Wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Na liściach są też narośla (zgrubienia), jak się je przełamie na pół to widać wewnątrz otworek i prawdopodobnie jaja.
Wyglądają tak:
Obrazek

Jakieś pomysły?
aneczka200
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2012, o 12:33

Post »

mam pytanie o kilka żyjątek w napotkanych w ogródku, jeśli rozpoznacie któregoś będę bardzo wdzęczna ;:196 wiec tak:
1. objadał listki przewrotnika ostroklapowego:
Obrazek
2.na róży
Obrazek
3. to pienik śliniaka na różach, w tamtym roku na paprociach, mam pytanie jak mu zaradzić
Obrazek
4.większość paproci jest tak pozwijana na końcach, siedzą w nich gąsienice czegoś, mam podejrzenia że mimo braku piany - pienika śliniaka może to być on ponieważ a tamtym roku sie w nich zagnieździł, teraz wyglądają tak:
Obrazek Obrazek
5. a ten jegomość także na paprociach:
Obrazek
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54

Post »

aneczka200 nr 5 to biedronka :) , a właściwie to poczwarka zamknięta biedronki
siarczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2012, o 21:05

Post »

aneczka200 -to co siedzi na paproci to na 100% biedronka ale a z j a t y c k a. zobacz na mój wczorajszy post " robaki na śliwie węgierce" oraz zerknij do Wikipedii gdzie zobaczysz wyraźne zdjęcia tego gada w różnych fazach rozwoju. Szujaj w pobliżu wydłużone robaki o czarnej obwódce i z dwoma podłużnymi pomarańczowymi lub żółtymi paskami na środku grzbietu.Strasznie toto żarłoczne.
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43

Post »

Witajcie, siarczki, wczoraj stwierdziłam tego mnóstwo na swojej działce. jest wszędzie, na drzewach, krzakach, w truskawkach na ziemi, szkoda, że nie zrobiłam zdjęć. Walczyć z tym czy nie? Biedronka to przecież, ale azjatycka to jakiś mutant. Jak zwalczyć to w truskawkach? Co mi zje? Pierwszy raz to widzę i aż tyle :twisted: ;:134 Ratujcie !!!!!!
Pozdrawiam Grażyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Evvie, to przedstawiciel b. licznej rodziny skoczków. Mogą być zwalczane jak mszyce. Pozdr, Francik.
Francik
aneczka200
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki killer19 i siarczki, czyli biedronkę azjatycką zwalczać a zwykłą nie bo przydaje w walce z mszycami. A to larwa zwykłej zdaje sie:
Obrazek
i jakby ktoś poradził jeszcze co jest z moimi zwijającymi się paprociami to będę bardzo wdzieczna ;)
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43

Post »

No właśnie takich zatrzęsienie jest u mnie jak ma aneczka 200. To ich nie tępić ? tylko przeczekać ?
Pozdrawiam Grażyna
siarczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2012, o 21:05

Post »

Oczywiście,że njabardziej ekologiczną formą likwidacji zagrożenia jest ręczne zbieranie i niszczenie szkodników. Ale jeżeli normalna biedronka w stosunku do azjatyckiej jest np. jak 1 : 100 to nikt nie będzie się rozczulał nad ta jedną. Doczytałem, że stonkę azjatycką można niszczyć związkami z grupy pyretroidów, a takim jest Karatre zeon. Przy okazji zniszczysz tym mszyce. Próby jeszcz nie przeprowadziłem ze względu na powtarzające się opady deszczu.
aneczka200
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

KARATE zeon zakupiłam z myślą pozbycia się mszyc, które w tym roku zjadaja totalnie wszystko od róż, dali, szałwi, żeniszków, hibiskusów, rozchodników po różaneczniki i piwonie. Raz opryskałam ale po niedługim czasie spadł deszcz więc będę musiała powtórzyć. U mnie azjatki jakoś w wiekszej licznie nie zaobserwowałam ale po tym zabiegu skoro tak twierdzi siarczki pewnie jej się nieco oberwie ;:134 Zastanawiam się czy taki oprysk może zaszkodzić pąkom kwiatowym i samym kwiatom, starałam się ostrożnie ale mimo wszystko lepiej wiedzieć takie rzeczy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”