Czosnek jary/wiosenny- uprawa, odmiany.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek wiosenny sadzenie
Witam , ja mam w domu czosnek biały (tylko tyle w opisie) bez tego badylka w środku. Jeżeli dobrze zrozumiałam to jest to czosnek jary??? Ale kraj pochodzenia to Chiny. Czy on sie nada do sadzenia?? Może jutro spróbowałabym w jakieś doniczki wsadzić kilka ząbków 

Pozdrawiam Agnieszka 

- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sama jestem ciekawa wyniku/efektu końcowego sadzenia czosnku zimowego jesienią i wiosną. Nadstan ozimego w lutym posadziłam do multidoniczek, w marcu powędrował na miejsce docelowe. Jak dotychczas, nie widać różnicy(wysokość liści). Jesienią z pewnością podzielę się spostrzeżeniami 

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
Posadziłam 15-go ten chiński biały czosnek dokładnie 4 ząbki . Dzis po 3 dniach w ziemi 2 z nich wypuściły zaczątki szczypiorku

Pozdrawiam Agnieszka 

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Zgadza się, szczypior puści, ale ząbków nie zawiąże
Ale skoro masz posadzone tylko 4 ząbki to eksperymentuj

Ale skoro masz posadzone tylko 4 ząbki to eksperymentuj

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
No proszę!
Znalazłam dwie dziewczyny w Norwegii w wątku o czosnku!
Aga26 - też chciałam zrobić eksperyment z czosnkiem (nie wiem czy to chiński, w każdym razie kupiony w markecie), może zaryzykuję kilka ząbków.
A tak w ogóle to czy to nie jest już za późno na sadzenie czosnku?

A tak w ogóle to czy to nie jest już za późno na sadzenie czosnku?
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
Jest. Ale "dla zabawy" można kilka sztuk posadzić. Czemu nie?baiana pisze:A tak w ogóle to czy to nie jest już za późno na sadzenie czosnku?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 cze 2012, o 18:33
czosnek wiosenny
Czosnek posadziłam dopiero na początku maja. Powiedzcie co robic. Końcówki liścia żółkną i obsychają mimo mokrej pogody.
kala
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Być może wyczuł, że juz jego czas, o tej porze czosnki tak mają, dlatego sadzenie w maju nie jest dobrym pomysłem.
Dorota
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Przy póżnym sadzeniu nie wykształcą się piórka i nie urośnie, czosnek lubi wczesne sadzenie
U mojego czosnku zimowego i wiosennego (!) pojawiły się już zaczątki kwiatostanów, takie wywinięte do dołu. Co mam z nimi zrobić? Poucinać? Obwiązać?
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Tnij, albo ułamuj, niektórzy wiążą w supełek, ale wg mnie to bez sensu.
Dorota
Listonosz właśnie mi przyniósł zamówione główki czosnku wiosennego Jaruś, niektóre skiełkowane. Czy są jakieś zalecenia co do sadzenia takich ząbków z kiełkami - płycej niż "normalne"?
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
A czy z takiego czosnku sklepowego (pochodzenie Polskie) jak się wsadzi na wiosnę do gruntu, to coś wyrośnie? Czy to są jakieś zimowe odmiany?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Kiedy zaczynacie wsadzać czosnek wiosenny? Ja mam cieżką i mokrą glebę i nie wiem jak postąpić...
A z jakiego czosnku tzn. wiosenego czy zimowego można zrobić takie "warkocze" z główkami do przechowywania?
Jak postepuje, aby uzyskac taki efekt? Jakieś porady?
A z jakiego czosnku tzn. wiosenego czy zimowego można zrobić takie "warkocze" z główkami do przechowywania?
-
- 50p
- Od: 12 paź 2012, o 00:22
- Kontakt:
Hmmm, jakoś nie chce mi się wierzyć, że Jarus już kiełkuje... Zamieść foto jak możesz.t271828 pisze:Listonosz właśnie mi przyniósł zamówione główki czosnku wiosennego Jaruś, niektóre skiełkowane. Czy są jakieś zalecenia co do sadzenia takich ząbków z kiełkami - płycej niż "normalne"?
W sklepie masz raczej odmiany zimowe. Harnaś, Arkus itp...danger325 pisze:A czy z takiego czosnku sklepowego (pochodzenie Polskie) jak się wsadzi na wiosnę do gruntu, to coś wyrośnie? Czy to są jakieś zimowe odmiany?
Sadzimy jak odmaraznie ziemia. W połowie marca mniej więcej. Warkocze zrobisz z każdego czosnku., Oczywimście łatwiej z wiosennego, gdyż ma miekszą łodygę, zimowy jest twardołodygowy. Przechowywać dłużej można także odmiany wiosenne. Przede wszystkim suche zacienione miejsce.Dziunia87 pisze:Kiedy zaczynacie wsadzać czosnek wiosenny? Ja mam cieżką i mokrą glebę i nie wiem jak postąpić...