Miskant - zdjęcia,opis,dyskusje
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miskant olbrzymi -- Miskant zebrinus zdjęcia i opis .
Ja moją zawsze ścinałem jesienią ponieważ nie jest osłonięta niczym tak trochę na środku sama rośnie i wiar wyłamuje ją gdy już jest sucha. Co do przyrostu to trawa rośnie prawie że w oczach, i po kilku ciepłych majowych tygodniach jest już konkretna. Moja kępa jest dość szeroka dzięki czemu przy wysokości 1,5 - 2m wydaje się być mniejsza niż faktycznie jest i człowiek czuje się przy niej taki malutki. Bo nagle się okazuje że stając przy niej nie jest taka mała. I że było to tylko złudzenie optyczne. Na wiosnę spróbuje robić zdjęcia z tygodnia na tydzień by pokazać siłę tego olbrzyma.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2013, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To też dobre wieścistalewiak pisze:... Marzec wkopujemy korzonki miskanta no i podlewamy do końca sierpnia
Październik około 2 metry w mojej ziemi .
Ścinanie marzec, kwiecień
Koniec czerwca początek lipca już jest max![]()
W przyszłym roku w kwietniu ścinam do kolan

Właśnie na wakacje potrzebuję intymności i dobrej zasłony. Widzieliście zdjęcia, rozumiecie... przyczepa za ogrodzeniem.
-
- 500p
Potrzebne Ci będzie milion tych 'korzonków' Miskant tworzy ogromne kępy które trudno się dzieli, przyjadą się piły widły i takie tam. Moja kępa już teraz ma dziesiątki 3-5cm zaczątków nowych źdźbeł które zimują i wiosną po prostu zaczynają rosnąć. Jutro mogę wrzucić zdjęcie jak nie będzie lało. Kępa która odgrodzi Cię zupełnie musiała by być dość gęsta i może to potrwać dłużej niż jeden sezon:(
-
- 20p - Rozkręcam się...
Wiem, posadziłam na wiosnę dobrze ponad 100 sztuk rizomów, podejrzewam że będzie w miarę gęsto dopiero latem w 2015 roku.
-
- 500p
Alterna policzyłem dziś ile źdźbeł ma moja kępa i wyszło mi 240 trochę to zajęło i sam nie mogłem uwierzyć że to robię ale jakoś dałem radę. Jest wielka i zauważyłem że środek powoli zamiera także będę musiał ją wykopać i może rozdzielić na 4 kępy przy czym wyciąć trochę ze środka. Kępa jest ponad 3 metrowa a jeszcze nie kwitnie także pewnie dobije do 4:)

Poprosiłem moją mamę (170cm) by stanęła przy trawie by było widać jak wielka jest.

Poprosiłem moją mamę (170cm) by stanęła przy trawie by było widać jak wielka jest.
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Nic nie trzeba wycinać , zetniesz ja zimą i znowu będzie ładna kępa ;)
I tak z 20 lat
I tak z 20 lat
Maniak roślin egzotycznych 

-
- 20p - Rozkręcam się...
vanyavala rozbawiłeś mnie szczerze, dzięki za poświęcenie, jesteś niemożliwy

vanyavala pisze:(...) policzyłem dziś ile źdźbeł ma moja kępa i wyszło mi 240 trochę to zajęło i sam nie mogłem uwierzyć że to robię ale jakoś dałem radę. (...)
-
- 500p
Alteria jak obiecałem zrobiłem kilka fotek trawy o której "rozmawialiśmy' w tym wątku (wydmuchrzyca piaskowa), miałem dziś okazje przejeżdżać obok 2 miejsc w poznaniu gdzie roślina ta rośnie.
Jedno ze zdjęć fajnie pokazuje jaką "ścianę" trawa ta może stworzyć, na drugim widać że została ograniczona krawężnikami co pozwala przypuszczać że głębokość 30cm mowa tu o ogranicznikach powinna być wystarczająca, krawężniki chyba nie są szersze. A ostatnie najwyraźniejsze (pierwsze 2 robiłem telefonem jadąc co widać po jakości) pokazuje niedawno wsadzone młode roślinki:)

Jedno ze zdjęć fajnie pokazuje jaką "ścianę" trawa ta może stworzyć, na drugim widać że została ograniczona krawężnikami co pozwala przypuszczać że głębokość 30cm mowa tu o ogranicznikach powinna być wystarczająca, krawężniki chyba nie są szersze. A ostatnie najwyraźniejsze (pierwsze 2 robiłem telefonem jadąc co widać po jakości) pokazuje niedawno wsadzone młode roślinki:)

- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na fotce nr 1 ona z czymś graniczy. Jakąś inną trawą. Możesz spróbować sprawdzić co to może być?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- 500p
Z tego co pamiętam to chyba nie jest trawa ale sprawdzę to następnym razem jak będę w tej części miasta to robię lepsze zdjęcie, może już nie koniecznie w ruchu.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Super te zdjęcie wiosną
Pozwiązywać i scinać , chociaz sie nie rozwala . Muszę to zastosować wiosną ;)

Maniak roślin egzotycznych 

Po ścięciu połamać na kawałki ciasno ściągnąć drutem i do kominka
Miałem palenia na cały dzień 

-
- 500p
Kwitną wam już wasze okazy? Mój zaczyna ma 2-3cm wystające srebrzyste wiechy. Pogoda ma sprzyjać może jeszcze zakwitnie. W weekend postaram się dodać foto.