Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?

Post »

Marku, ja ze swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że nie polecam nawożenia obornikiem czy gnojówką z niego rzodkiewki. 3 lata temu podsypałam właśnie granulowanym obornikiem przed wysianiem rzodkiewki, marchewki i sałaty. Beznadzieja. Rzodkiewkę i marchewkę zeżarły mi robale. Później się dowiedziałam, że to była śmietka, i doczytałam, że tak może być i że się nie powinno nawozić obornikiem. W ogóle wyczytałam też, że rzodkiewka ma małe wymagania pokarmowe, ale z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy, gleby wymaga dość dobrze nawiezionej, dlatego lepiej stosować dla niej nawożenie mineralne. Tutaj jest fajna informacja o wymaganiach, nawożeniu i uprawie tego warzywka: http://www.rzodkiewka.com.pl/
Pozdrawiam, Dorota
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na pierwszym zdjęciu odmiana krajowa a na trzech pozostałych odmiana holenderska Rondello. Jej małe listki i liścienie są super w sałatkach.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje tegoroczne zakupy, nie licząc tych, których nasiona zostały mi z poprzedniego sezonu.

Gigant
chińska olbrzymia
Cherry Belle
krakowianka
Carmen
szkarłatna z białym końcem
Agata
Lidka
Zlata
Sopel Lodu
Carmen
Krasa
Mila
Cherry Belle
Pasja
Kaja

Chyba mam rzodkiewkowego fioła. :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Zdecydowanie :wink:
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

W foliaku posiałem już Chery Bell i Pasje.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p
Od: 31 sty 2013, o 23:34

Post »

Moi faworyci z działu rzodkiewki to ;CHERRY BELL i FIESTA.Mają krótki okres wegetacji -od 23,24 dni do 30 dni.
W tym roku nigdzie nie mogę kupić FIESTY ;:145 .W poprzednich latach miałem taki sam problem z CHERRY BELL a teraz jest w każdym ogrodniczym.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Przemku, dziękuję za podpowiedź odnośnie sposobu siania rzodkiewki, wykorzystam :-)
Jak Ty to robisz ze Twoja rzodkiewka ma takie ładne liście? Moje są całe podziurkowane chyba przez pchelki, czy pryskasz czymś? Przeczytałam ze pomidory odstraszają pchelki więc wysieje w sobotę następna partię pomiędzy nimi. Coś mi też zaczęło korzonki obgryzać, niektóre wyglądają jakby miały skórkę obgryzioną i mają biały jakby nalot (ale tylko rosnące na grzadce podwyższonej, na zwykłej już jest ok). Co mozna po rzodkiewce posiać?
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Jakie odmiany polecacie do wysiania teraz?
Wiosenna uprawa rzodkiewki niestety u mnie się nie powiodła. Pierwszy rzut zżarły pchełki, a drugi trzeci był bogaty w liście, niestety na niekorzyść korzenia. Tak więc wszystko poszło na kompost. Dodam ,że siałam 3 różne odmiany.
Pozdrawiam, Marta.
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36

Post »

A mojej rzodkiewce bardzo przesłużyło się ochłodzenie i opady bo w końcu poza masą liści są i śliczne zgrubienia.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ika2008 pisze:Jakie odmiany polecacie do wysiania teraz?
Charito, Diego, Caspar, Lidka.
Ale jak przyjdą upały to może być kiepsko. Ja wysiewam latem w cieniu i czasem się uda a czasem nie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kwapisz_ogrod
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 sty 2013, o 09:13

Post »

Ika2008 pisze:Pierwszy rzut zżarły pchełki, a drugi trzeci był bogaty w liście, niestety na niekorzyść korzenia. Tak więc wszystko poszło na kompost. Dodam ,że siałam 3 różne odmiany.
STOP :wit Na jaki kompost ;:oj
Liście rzodkieweczki bierzemy i dokładnie myjemy z piaseczku, siekamy i przesmażamy na masełku z czosnkiem, przyprawiamyczym tam chcemy (np fetą :heja ) i mamy rewelacyjne nadzienie do naleśników na ten przykład. Surowe po wymyciu są świetnym dodatkiem do sałatek i na kanapki. Gotowane doskonale zastępują szpinak.
Piszę to z własnego doświadczenie bo w zeszłym sezonie "inteligentnie" wysiałam rzodkiewką w tunelu w końcu kwietnia i był jej zbyt ciepło więc masy liści to szpinak mógł jej tylko pozazdrościć.
A zatem - NIE wyrzucać liści rzodkiewki tylko do gara i zajadać - smacznego ;:136
"Niecierpliwość to okropnie brzydka wada"
Trzeba nad nią ciężko pracować :)
Lila
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Comcia pisze:
Ika2008 pisze:Jakie odmiany polecacie do wysiania teraz?
Charito, Diego, Caspar, Lidka.
Ale jak przyjdą upały to może być kiepsko. Ja wysiewam latem w cieniu i czasem się uda a czasem nie.
Dzięki za podpowiedź, spróbuję po raz ostatni ...

-- 5 cze 2013, o 09:50 --
kwapisz_ogrod pisze:
Ika2008 pisze:Pierwszy rzut zżarły pchełki, a drugi trzeci był bogaty w liście, niestety na niekorzyść korzenia. Tak więc wszystko poszło na kompost. Dodam ,że siałam 3 różne odmiany.
STOP :wit Na jaki kompost ;:oj
Liście rzodkieweczki bierzemy i dokładnie myjemy z piaseczku, siekamy i przesmażamy na masełku z czosnkiem, przyprawiamyczym tam chcemy (np fetą :heja ) i mamy rewelacyjne nadzienie do naleśników na ten przykład. Surowe po wymyciu są świetnym dodatkiem do sałatek i na kanapki. Gotowane doskonale zastępują szpinak.
Piszę to z własnego doświadczenie bo w zeszłym sezonie "inteligentnie" wysiałam rzodkiewką w tunelu w końcu kwietnia i był jej zbyt ciepło więc masy liści to szpinak mógł jej tylko pozazdrościć.
A zatem - NIE wyrzucać liści rzodkiewki tylko do gara i zajadać - smacznego ;:136
No, no niezły pomysł... Dziękuję!
Pozdrawiam, Marta.
EdytaRojek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2013, o 21:41
Kontakt:

Post »

Wiesz co moja rzodkiewka rośnie na bardzo mokrym gruncie, gdzie jest w większości w cieniu. Ale rośnie jak na drożdzach, zazwyczaj nie zdążymy jej przejeść:) niczym nie nawożę, ani nie stosuje żadnych środków do pielęgnacji.
Nie ma nic piękniejszego od budzącej się do życia przyrody. monitoring i czujesz się bezpiecznie.
Kalla_repkowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 maja 2013, o 20:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ciepło.
Chciałam zapytać o dwie rzeczy :
1.Co można siać teraz po rzodkiewce? Tzn w miejscu gdzie ona dotąd rosła? Mam glebę niezbyt żyzną,nienawiezioną niczym,obecnie totalnie przemoczoną (grządka położona jest w dolince w nie za bardzo słonecznym miejscu (zresztą gdzie teraz jest słonko? :? za chmurami..)

2.Czy można siać rzodkiewkę po rzodkiewce na to samo miejsce? Myślę że pewnie nie,ale nie wiem jakie miejsce *po czym,byłoby dla niej najbardziej wskazane? Czy powinnam czymś użyznić glebę
(czymś ekologicznym,bo nie chcę stosować żadnego nawozu sztucznego),jeśli tak to czym by można?

Serdecznie pozdrawiam wszystkich fanów rzodkiewki :wit

ps faktycznie jej listki są pycha,potwierdzam,bo też je jadam :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadzenia rzodkiewki po rzodkiewce nie polecam - niezależnie od tego, że dodałoby się do gleby składników odżywczych to jest większe zagrożenia szkodnikami - zjadały mi rzodkiewkę jakieś robale, jak zaczęłam zmieniać miejsce co roku to jest ok.

Ja osobiście po rzodkiewce sadzę w dołki z kompostem sadzonki cukinii - jeśli się wysieje w doniczki w ostatnim tygodniu czerwca i wysadzi to zaczną owocować ok. 15 sierpnia i do mrozów jest pyszne jedzonko. Jeśli wysiejesz już to będą oczywiście wcześniej.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”