Sumak - uprawa ,pielęgnacja,cięcie, wysiew nasion,sadzonkowanie

Drzewa ozdobne
Bea_ta
50p
50p
Od: 7 wrz 2012, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sumak octowiec

Post »

Ja mam problem z usuwaniem korzeni i rozłogów ponieważ są wśród silnych, starych korzeni świerków (których też już nie ma). Czasami nie wiem czy to, co ciągnę, to korzeń sumaka czy może jednak z tego świerka. Nie wszędzie da się rozkopać ziemię, żeby to cholerstwo wyjąć. Faktem jest, że rośliny potraktowane w ubiegłym roku (dwukrotnie) roundapem zginęły, o czym przekonałam się dopiero wiosną, kiedy nie pojawiły się na nich nowe liście. Niemniej wciąż pojawiają się jakieś drobiazgi. Nie wiem czy uszkodzenie korzeni przez Roundap nie spowoduje kolejnego wysypu. Może spróbuję znowu je opryskać (mam przygotowaną mieszankę gotową zawsze do użytku), tylko to czekanie na efekty mnie drażni bo przez dwa tygodnie nie widać nic, a potem też nie ma pewności co do efektywności działań.
Przy okazji niszczenia sumaka musiałam poświęcić dwa krzaki pigwowca, które jednak lekko odbijają. Ale nie wiem czy coś z nich będzie i czy chcę żeby coś było.
Sumak to piękne drzewo, ale drugi raz go nie posadzę.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam taki problem ,że przy pniu mam posadzoną wisterię i nie wiem czy nie uszkodzę jej przy wyrywaniu tego pniaka,szczerze nie wiem jakie ma duże korzenie przy pniu,bo to że daleko sięgają to chyba wie każdy :)Osobiście znam z 3 drzewa które śmiało mogą zastąpić sumaka a będą miały podobny pokrój i liście.
LEGENDS NEVER DIE
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

vinetou80
a możesz zdradzić,jakie to drzewa??
Pozdrawiam Ewa
Bea_ta
50p
50p
Od: 7 wrz 2012, o 21:33

Post »

Korzenie ma dosyć spore, no i dluuuugie ;)
Mój sumak został przez wiatr wykręcony z korzenia, nie wykopywałam tego co zostało bo było stanowczo za duże i poprzeplatane korzeniami świerku. Na razie w tym miejscu niczego nie sadzę, uporządkowałam tylko to miejsce, tak potwornie zarośnięte różnym zielskiem, które w odrostach sumaka świetnie się miało.
Obawiam się, że wyrywając sumaka uszkodzisz nie tylko wisterię, ale i kilka innych nieco dalej rosnących.
KiFi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2011, o 12:08

SUMAK PORAZ "eN"ty, mój jest jakiś kopnięty...

Post »

Dzień dobry
o SUMAKu sporo już było - jaki to chwastliwy i niegrzeczny. Jednak muszę poruszyć temat PRZYCINANIA SUMAKA.
Wszędzie napisane i wciąż piszą, że owy egzotycznie wyglądający chwast ozdobny to akurat za przycinaniem nie przepada.
Ale co w przypadkugdy ma około 4m wysokości a łodygi-gałęzie całe łyse i tylko na ich końcach drobne palemki bardzo rzadkie i duże przerwy pomiędzy poszczególnymi gałęziami?
Formą przypomina raczej typowe drzewko np. jarzębinę i nie rozkłada się na boki jak parasol: od dołu dwa grube przewodniki, od nich odchodzi siedem grubych i długich gałęzi na końcach ktorych sa te typowe drobinki parasolkowate, ale cała proporcja jest zaburzona w porównaniu ze zdjeciami typowych sumaków niezależnie odmiany.
Może ktoś ma doświadczenie z zagęszczeniem pokroju tego typa, bo -jak na moje amatorskie oko- nie wygląda na taki rodzaj rośliny co mu w miejscu obcięcią wyrośnie coś nowego. i dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: SUMAK PORAZ "eN"ty, mój jest jakiś kopnięty...

Post »

Witaj nie jestem specjalistą od sumaka , ale posadziłem go bo [szybko rośnie tak dla osłony ] 10lat temu i żałuję co roku tnę go na łyso na 150 cm żeby zgęścić go na dole i co roku się zagęszcza i niestety rośnie ,"rozłazi się "jak perz nawet 4 metry potrafi się ujawnić jako niepozorne sadzoneczki . Nie wiem jak to jest z kwiatostanami po takim goleniu nie zwracałem uwagi ,
Zdun Darek B
50p
50p
Od: 16 maja 2015, o 13:35
Kontakt:

Post »

Goliłem czubki aż w końcu całkowicie zrezygnowałem z tego zbyt szybko rosnącego zielska, sprawdził się jedynie podczas budowy aby szybko zasłonić dom przed okiem wścibskich "sąsiadów" z ławeczki przed sklepem . ;:215
Tak po prostu lubię to co robię , wielu docenia to co już zrobiłem , tym bardziej mam motywację do następnych działań.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wydaje mi się, że cięcie korony spowoduje masowe odrosty korzeniowe.To logiczne, drzewo w ten sposób chce przetrwać.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

Ewao4 np.Platykaria szyszkowata,Bożodrzew,Xantoceras czy Mydleniec wiechowaty,chociaż z tego co wiem mydleńce dużo się rozsiewają,jak klony,ale lepsze to niż odrosty na pół podwórka.Ja mam plagę dębów bo mi ptaki znoszą a dęby rosną koło kościoła,czyli nie daleko mnie i orzechy włoskie też znikąd mi rosną :)

Mydleniec jest piękny,dziwne bo jak wyciąłem tego sumaka to na początku były te odrosty jak widać na zdjęciach,ale padły ,pniaka jeszcze nie usunąłęm bo to delikatny temat,obok mam wisterię i nie chcę uszkodzić,ale nic nie odrasta z niego na szczęście.
LEGENDS NEVER DIE
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Re: Łatwy (?) Sumak octowiec

Post »

No i pozbyłam się sumaka. Tu na forum przestrzegano mnie, ale ja mądrzejsza! Zryliśmy trawnik na którym rósł sumak, 5m na 3m
W zasadzie musiałam posiać trawę od nowa. ;:124
Pozdrawiam Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Nie wiem co ludzie widzą w tym paskudztwie. Jakoś tam wygląda tylko na jesieni. A czy ktoś próbował sumaka jadowitego? Mógłby być z niego fajny (i bardzo skuteczny) żywopłot.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Dobre pytanie. A co ludzie widzą w milinie ? Paskudztwo ładne jak kwitnie, a wredne gdy wybija w okolicy jak sumak
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

I przemarza. Ale jednak ładnie kwitnie.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Benka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2010, o 00:23

Re: Co to za piękny krzew?

Post »

Piękny ale bardzo inwazyjny. Odrosty wychodzą z ziemi w odległości 2-3 metrów.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Re: Co to za piękny krzew?

Post »

A ja sobie na żywopłot posadziłem ;:306 (w czasach kiedy internetu nie było ) bo nie wiedziałem co to jest a raczej jak rośnie dwa lata walka trwała z tym gostkiem i padł ! Ładne drewno ma skubaniec miękkie i zielone z białym przeplatane :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”