Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )

Post »

monika pisze:
jarson64 pisze:Szpinak tak zasiany, wiosną bardzo szybko rośnie.
Jarson przysięgnij się :lol:
bo na to liczę, a jeśli nie ;:14
Jarson faktycznie, rośnie w oczach ;:3
Adam rotos dzięki za fachową jesienna instrukcję, pięęknie przezimował
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko, nie odpowiedziałem na Twój post, bo w dniu, w którym go napisałaś byłem jeszcze wątpiącym ogrodnikiem (w swoje własne rady :wink: ) . Wszystko przez tę dziwną wiosnę, przez ten śnieg zalegający do 10 kwietnia. Gdy ustąpił, szpinak zimowy olbrzym przedstawiał obraz nędzy i rozpaczy.
Ale doszedł do siebie i nawet zaczął już kwitnąć. Najlepszy to znak, że pora na zbiory.

Obrazek

Pozdrawiam smakoszy potraw ze szpinakiem (naleśniki ze szpinakiem - pycha! :) )
Adam
Awatar użytkownika
qwak
50p
50p
Od: 18 lut 2012, o 21:27

Post »

Właśnie dzisiaj ścięłam swój szpinak zimowy. Pojawiały się pąki kwiatowe. W ubiegłym roku posiałam go mało "na próbę' i muszę przyznać, że jestem zadowolona z efektów. A szpinak siany wiosną, czy na zbiór jesienny nigdy mi jeszcze urósł.
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to mój matador siany bezpośrednio do gruntu

Obrazek

Obrazek
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Mój szpinak wzeszedł dość gęsto - kilka roślinek na centymetr. Czy trzeba go przerywać, czy puścić na żywioł?
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Nigdy nie przerywałem szpinaku. Chyba większe zagęszczenie mu bardzo nie przeszkadza. Problem jest wówczas, gdy szpinak wzszedł za rzadko, bo z kilku listków trudno cokolwiek przygotować.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Według mnie trzeba przerwać i to dość solidnie. z ubiegłorocznych spostrzeżeń wynika, ze więcej plonu zebrałem z roślin które były oddalone od siebie o co najmniej 30cm. Łatwiej było tez opryskać te rośliny od mszyc, mszyc było na nich znacznie mniej a liście były solidne i ogromne. Ja to w tym roku mam zaledwie jakieś 30 siewek szpinaku, za to oddalonych od siebie o jakieś 40 cm jedna od drugiej. z tym ze to szpinak z gatunku Orbita F1 i moze rośnie większy niz matador. Wsadzałem z rozsad.

Jedno jednak wiem na pewno. Przykrycie włókniną sprawia, ze krzaki szpinaku rosną dwa razy większe i mszyce tak bardzo ich nie atakują, dlatego na pewno przykryję swój szpinak. Jeszcze jedna sprawa. Obserwujcie swój szpiank uwaznie. Gdy liście w środku zaczną się robić ciemne i grubieć sprawdzcie koniecznie, czy nie atakują go wtedy mszyce. Ja w tamtym roku przegapiłem termin oprysku, musiałem pryskać pózniej, przez co następnie musiałem czekać za długo, az minie karencja a wtedy mszyce zaatakowały ponownie, z nową siłą. Wyszło na to, ze więcej zbierałem na koniec z kilku roślin okrytych włókniną, niz z całego poletka rosnącego bezpośrednio w gruncie, bo tam z uwagi na mszyce było mnóstwo odrzutów. Musiałem odrzucać najbardziej poskręcane liście i te, które zostały opryskane za późno z uwagi na plamy od martwych mszyc. Dlatego uważnie obserwujcie, lepiej opryskać za wcześnie niz za pózno i regulujcie populację mrówek w ogródkach, bo jak wiadomo są one roznosicielami mszyc.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Krzaczki szpinaku co 30 cm? To nie jest kapusta. Proponuję wpisać w wyszukiwarkę grafiki Googla wyrażenie uprawa szpinaku i zobaczyć jak gęsto rośnie szpinak na plantacjach. Jeśli szpinak ma dobre warunki rośnie na tyle szybko, że żadne szkodniki i choroby nie powinny go dopaść.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Na plantacjach, to szpinak jest koszony automatycznie i nie ma szans zbierać po prostu dolnych liści pozostawiając te górne. Tez z początku sugerowałem się rozstawem umieszczonym na opakowaniu, ale szybko okazało się, ze szpinak rozrasta się mniej więcej na taką szerokość jak sałata.
Poza tym rośliny rzadziej rozsadzone później wykwitają.
x-xm-a

Post »

No niestety dzisiaj się pożegnałam ze szpinakiem zimowym, mnóstwo pięknie urosło, tak duży i dużo, że pierwsze mrożonki będą. Pierwszy raz tak mi się udało
Jeszcze raz Adam dzięki ;:136
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bury86
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 21:07

Post »

a mój szpinak sadzony prosto do gruntu został ugotowany na gęsto i zjedzony do obiadku i był przepyszny
w większości zerwałem tylko dolne liście więc będzie jeszcze jeden zbiór
a z ziemi wyszedł bardzo gęsto ale widzę że wcale mu to nie przeszkadzało
Bury86
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 21:07

Post »

No i mam kolejną porcje szpinaku i niestety chyba ostatnią bo zostały resztki na grządce :(
pyszny szpinak z jajkiem bardzo gorąco polecam :D
x-xm-a

Post »

A ja dostałam dzisiaj od znajomej nasiona szpinaku. Właściwie to zobaczyłam szpinak w jej ogrodzie, miał wieeelkie liście i był bardzo dorodny a wiem, że ziemię ma bylejaką.. Od słowa do słowa okazało się, że nasiona zostały przywiezione wiele lat temu z Francji i on się u niej sam rozsiewa i rośnie...Nie wiem jak to możliwe, ale się przysięgała. Muszę dopytać o zimowanie, bo z wrażenia zapomniałam.
No to stałam się posiadaczką nasion i trochę dzisiaj wysiałam.
Awatar użytkownika
elam1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 kwie 2013, o 07:47

Re: Kiedy zbierać szpinak?

Post »

Obrazek

Dzis zbieralismy pierwsze plony :D
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kiedy zbierać szpinak?

Post »

Norberto - zobacz tylko czy nie jest to hybryda (z F-ką), bo jak tak, to nie licz na to, że wyrośnie taki sam.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”