Róże w donicach

Zablokowany
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża w donicy - balkon

Post »

Ta biała to może być Pascali...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
rumiankowa
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 16:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Róże w donicach

Post »

Nowe nabytki do donic :) obie teoretycznie zalecane przez szkółkę m. in. do donic :)

1. Larissa
2. Mini Eden Rose
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 21:54

Post »

Dzień dobry:)
Witam w tym wątku mile. Zauroczyły mnie róże.Jest przy domu prostokąt trawnika około 10m x 6m(zwany szumnie) ogrodem. płot który tworzą iglaki, potrzebna zasłona od ulicy, ponieważ ten fragment jest od wschodniej strony domy, iglaki rzucają cień na trawnik potem jest troszkę słońca, otóż na tym trawniku dziadek posadził klapsę, daje ona cień również..jest starym drzewem...w równoległej linii do gruszy posadziłam dwa tygodnie temu Chopina sztamowego..i więcej na tym trawniku się nie zmieści....(tzn jest jeszcze lawenda kępkami posadzona na długościach trawnika , też niedawno:):) i tu rozpacz :oops: bo nie zmieszczę tu już róż(iglaczki na szerokościach prostokąta).

Jedynym wyjściem dla mnie wydaje się być taras i róże w donicach. Zakręcona jestem maksymalnie, podczytująca forum w każdej chwili :heja ... odkryłam Was niedawno.I zatem na balkonie pragnęłąbym Souvenir de la Malmaison oraz Boule de Neige.Zakręciło mnie na biel w różach bądź kremowość....teraz założenie ogródka różanego na tarasie jest niemożliwe...już chyba za późno bo szkólki wyprzedały asortyment wiosną(ruch zaczyna się chyba już od stycznia w szkółkach).
Nie odmawiam urody różom o innych barwach..ale mnie trafiło tylko na jasności....Dlaczego Comte de Chambord nie jest biały lub kremowy:):):)!. Czy jest wyjście dla mnie teraz jeszcze aby do jesieni poszaleć z różami na tarasie???? od wschodu i gorący do 14.....
Sylwia
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Witaj Allhambra,tez uprawiam w donicach i tez biale albo blade.Souvenir de la Malmaison juz zamowilam,nigdy jej nie widzialam,ale sie naczytalam i musze miec! Teraz dostaniesz jeszcze cos w doniczkach,ale raczej popularne odmiany,np.Aspirin.
Pozdrawiam
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Najnowsze cudo-"Comte de Chambord".
Pozdrowienia
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p

Post »

alexia...jakie piękne (Tfu, tfu , tfu....)
a mój Chopin załapał chyba przędziorka....
, oglądając takie zdjęcia uzależnię sie....C de Ch jest niesamowita( czy jest różowa , lekko?)..bo uzależnie od "takiego" różu....normalnie się napatrzeć nie mogę.... ;:162 ;:333
Sylwia
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Allhambra sezon różany zaczyna się na jesieni i to właśnie wtedy jest największy wybór róż. Jeżeli masz coś na oku to właśnie wtedy masz największe szanse na kupno. Wiosna to końcówki magazynowe z jesieni. Proponuję więc odłożyć już teraz fundusze bo jak się zaczyna kupować to chciejstw przybywa. Do doniczek możesz spokojnie kupować z gołym korzeniem posadzisz od razu i przezimujesz je sobie w chłodnym miejscu.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ona wpada w lila.Pachnie odlotowo. ;:167
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p

Post »

alexia, dziękuję za odpowiedź:)
bardzo się boję że złamię si dla C de Ch:):):) , oglądałam takę Winchester Cathedral..jako jedyna z angielskich złapała mnie chba za serce:):):)
ale bardzo myślę o Madam de Plantier jeszcze, Boule de Neige, Louisie Odier. taras jest jeszcze pusty, tylko mebelki ciemnozielone, balustrada zostałą zakryta od ulicy taką podłużną matą z cieniutkich gałązek... i pragnienie ozywienia tarasu różami jest wielkie:):):) tylko niestety w tym roku się nie uda:):) bo już sierpień za pasemm. szkółki hm :) asortyment wyprzedały:) a Lm, czy inne...mają tylko miniaturki i z gośćmi,ale mój Chopin po pierwszym kwitnieniu wypuszcza nowe zielone jeszcze nie wiem co , ale chyba to są liście:) nawet z tego się cieszę:)
Doczytałąm że skórki od bananaów są fajne dla róż ( bo mają potas) (posiekane i do gleby):):)
Sylwia
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Historyczne chyba bedziesz musiala zamawiac (rosarium chyba prowadzi).W jak duzej donicy masz Chopina,to przeciez wielkie krzaczysko.Tez bym chciala go miec,ale boje sie gabarytow.Mam balkon 20 m.2 ,kilkanascie donic i zaczyna sie robic ciasno,a mam raczej niewysokie odmiany.
A to kilka moich blado-sinych ,moze spodobaja Ci sie:
ObrazekAspirin pienna
ObrazekMargaret Merril
ObrazekLittle White Pet ;:167
ObrazekWeiße Grüß an Aachen
ObrazekNovalis
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p

Post »

:)
Chopin sztamowy (pienny)jest w gruncie przed domem , na niewielkim trawniku otoczonym iglakami. A blado-sine są piękne...pierwszy raz widzę te odmiany . Są niesamowite. Dziękuję za wklejenie zdjęć. Mój taras ma około 40m kwadratowych, ale jest od wschodniej strony, słońce cały czas-aż czasem męczy.Jest na wysokości pierwszego piętra i dlatego bardzo muszę ostrożnie dobrać odmiany róż, bo donice z ziemią będą wnoszone przez dom i po schodach w górę..no i na zimę zabezpieczyć je będzie trzeba.. to wtedy na dół do piwnicy kub garażu ...Ja nie jestem zbyt silna fizycznie....Sztamowe róże (te w formie drzewa) wywierają na mnie silne wrażenie:):):)...i mam wrażenie, że może uda się ograniczyć ich rozrost.Piękna róża obok Chopina to też Jan Paweł drugi, też profesora Żyły.
Nie potrafię wstawiać zdjęć, mam dwie lewe łapki do tego ;:14 , ale może sie nauczę , będę mieć motywację:):)
Sylwia
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super pomysl z Chopinem sztamowym!Mam jeszcze jedna odpowiednia donice.Myslalam o Cafe,bo przekonalam M.,ze ona jest pomaranczowa,a on takie lubi.(gadaj z chlopem o kolorach).
40m taras to mozna juz poszalec,wystawa wschodnia jest OK.(szybciej osuszone sa liscie).
Moje zimuja na balkonie,sa zabezpieczone i osloniete od wiatru.Mieszkam w domu 6-cio rodzinnym,2.p.,poddasze,wiec nie ma innej opcji.
O rozy J.P.II.czytalam,ale nigdy nie widzialam.
Wklejanie zdjec nie jest takie trudne,jak mnie sie udaje,ja z tego starszego semestru,nawet napisanie SMS-u sprawia mi klopot.
na pewno stworzysz "Tarasowe rosarium".
ObrazekPink Hit
ObrazekKurfürstin Sophie
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p

Post »

alexia .
I znów wkleiłaś piękne zdjęcia:):)
a ja muszę czekać rok cały:)
Poza tym zauważyłam , że pięknie dobrałaś donice do swoich róż..będę miała jesień i zimę na zastanawianie się nad barwami:)
Mój Małż ma za to całkiem fajny zmysł kolosystyczny czasem zgadzamy się czasem nie, ale ogólnie jest ok:)
i bardzo ciągnie mnie do Comte de Chambord a to nie tylko uroda róży, ale widziałam w necie zdjęcia zamku Chambord we Francji..i marzenie ściętej głowy to wycieczka doliną Loary:):);)
Bardzo możliwe że przekonam się do róż o innych barwach:):0 dla chcącego nie ma nic trudnego:)
i drzewko oliwne w donicy też byłoby ok:):) ..pienne..

.nie wytrzymałam i kupiłam dziś w C.....jedyna różę jaka była tam , a jest to New Dawn. Nie ma żadnych kwiatów, inne stojące również nie miały....ale ta miałą żywe zielone barwy na łodydze i liściach, wydała się być w najlepszym stanie---wszystkie natomiast stojące tam mają przędziorkana sobie, naprawde dorosła i upasiona postać, kupiłam dziś Magus 200 SC (bo ma działać na wszystkie postacie przędziorka) i Superam 10 AL jako dodatek jako nośnik do rozcieńczenia.
Sylwia
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Allhambra,New Dawn ;:224 ,gratuluje ;:215
Pryskaj,przedziorek to najwiekszy problem "balkonowych".Ja tez musze pryskac,po 3 dniach upalow zobaczylam to badziewie.
Oby Ci sie nowa pupilka zdrowo rosla ;:136 .
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Allhambra,przeczytałam Twój wcześniejszy post,jakie róże masz zamiar posadzić do donic.I wszystkie które wymieniasz to z reguły parkowe lub pnące.Madame Plantier , Boule de Neige ,Louise Odier ,Comte de Chambord.To ogromne róże, do 2 m.szybko rosnące i nie wiem jak Ty sobie z nimi poradzisz w donicach na tarasie.Są specjalne odmiany które sadzi się w donicach i one dobrze w donicach się czują.Pokażę Ci jak wygląda Louise Odier w drugim sezonie swojego życia.Wyobraź ją sobie w donicy na tarasie.

Louise Odier

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Róże”