Uwiąd -Askochytoza- więdnięcie i zamieranie pędów powojników

Powojniki
ODPOWIEDZ
kasia1234321
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2010, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dziwne liście ?

Post »

Witam, jestem początkującym ogrodnikiem, wiosną zakupiłam 3 powojniki, jeden pięknie zakwitł, drugi całkiem usechł (ale dopiero niedawno, ze 2-3 m-ce rosnął, z końcem czerwca wypuścił na czubku pąka kwiatowego i usechł :?: ) a trzeci natomiast ma troszkę dziwne liście, przynajmniej tak mi się wydaje. Niektóre mają brązowe plamy, inne obsychają na krawędziach, jeszcze inne się przebarwiają, a od dołu pomalutku obsycha (chyba tak jak ten poprzedni). Ponadto te liście są malutkie w porównaniu z tyn co zakwitł... Jeśli może mi ktoś poradzic o co tu chodzi, czy to jakaś choroba, czy może jakieś braki pierwiastków, będę wdzięczna.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: Dziwne liście ?

Post »

W jakiej glebie rosną ? Były ostatnio użyte nawozy mineralne ?
kasia1234321
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Owszem, chciałam dla nich dobrze i podsypałam nawozem mineralnym. Czyżby moje dobrze wyszło im na niekorzyśc? Rosną na piaszczystej ziemi.
Łysy
200p
200p

Post »

kasia1234321 pisze:podsypałam nawozem mineralnym(...) Rosną na piaszczystej ziemi.
W czasie suszy łatwo o przenawożenie - w glebie koncentrują się nie wykorzystane składniki z poprzedniego nawożenia.

Powojniki lubi próchnicę i pH bliskie 7 ...
kasia1234321
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A przenawożenie doprowadziło do uschnięcia jednego z powojników czy do tych przebarwień na liściach albo tych brązowych plam? Czy też może wszystkie te wady mogły byc spowodowane przenawożeniem? Coś teraz zrobic? Przesadzic? Przyciąc?
Łysy
200p
200p

Post »

kasia1234321 pisze:A przenawożenie doprowadziło do...(...)
Ja tylko zgaduję - nie mam pojęcia, ile nawozu użyto na m2 :roll:

Czasami na opakowaniu jest podpowiedź, jak przeliczyć kg na garści nawozu, ale nie zawsze...
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Jeśli miałabym obstawić co to za powojniki, to powiedziałabym, że "Asao" lub "Ville de Lyon".
One mają "dziwne" liście, szybko schnące, z przebarwieniami, z plamami. U innych tego nie obserwuję. Być może więc to cecha osobnicza.
Listki usychające, plamiaste - szybciutko obcinam i clemki kwitna i rosną nadal dobrze, tyle że na wysokoch pędach. :)
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Witam!
Mam prośbę odnośnie konsultacji na temat: Clematis Patricia Ann Fretwell zaczeła mi schnąć i nie potrafi się pnąć do góry. Proszę mi podpowiedzieć jaka jest przyczyna i jakich mam posunięć dokonać.
Obrazek Obrazek
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wytnij ten uschnięty pęd przy samej ziemi, część rośliny została zaatakowana przez uwiąd, nic na to nie poradzisz. Roślina wytworzy w przyszłym roku nowe pędy, jednak niestety taka sama sytuacja może znów się powtórzyć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ogrodnik77
50p
50p
Od: 27 sie 2010, o 21:00

Re: plamki na liściach

Post »

Jeżeli to tylko te kilka listków to je obetnij i spal.
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Jak uratować clematis (powojnik)?

Post »

Kupiłam na wyprzedaży nędznie wyglądający powojnik... Czy warto spróbować odciąć mu kilka gałązek i wstawić do wody? Puszczą korzenie :?: :?: Przepraszam za naiwność, ale to mój pierwszy clematis w życiu i nie mam bladego pojęcia, jak się nim obchodzić... :oops:
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
aga_zg
50p
50p
Od: 27 cze 2010, o 21:21

Re: Jak uratować clematis (powojnik)?

Post »

Uważam że jeśli ma on korzonki i jest w doniczce to wsadź w ziemię i daj mu szansę przecież na wiosnę i tak byś go przycinał ,ja kupiłam 2m ale po dowiezieniu do domku niestety okazało się że mi się złamał. Odciełam tak na 50cm od ziemi i wsadziłam ,niech rośnie do wiosny
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Dodam tylko, że nie ukorzenisz clematisa w wodzie ;-)
Chyba nie ma wyjścia - do ziemi marsz...
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Myślałam, żeby do ogródka wysadzić tę biedotę (jest w doniczce)... ale przedtem odciąć kilka łodyżek i starać się jakoś ten clematis "rozmnożyć". Rozumiem, że w wodzie ich nie uchowam... :( a co by było, gdybym te łodyżki trzymała w doniczce z ziemią w domu :?: Dadzą radę się ukorzenić :?:
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”