Pisklę. Jak uchronić je/ uratować przed śmiercią...

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Jestem pod wrażeniem i to ogromnym. Od lat wychowuje ptaki i wiem jaki to kłopot, odpowiedzialnośc i wiem że to niełatwe a często niemożliwe, zwłaszcza u ptaków typu szpak, kos czy wróbel. Są potwornie wrażliwe i wymagaja ogromnego zaangażownia i determinacji. GRATULUJE wspaniale że Ci się udało. . a jeszcze wspanialej że Ci sie chciało. Patrząc na moich podopiecznych można zwątpić w ludzi. Myszołów bez nóg, pustułka ze złamanym skrzydłem (przestrzelone) dwa gołębie: jeden postrzelony a drugi zwyczajnie wycieńczony i odrzucony (włąścicel miał gołębnik z lotniarzami i zamknął interes, kiedy trafił do mnie wykończony gołąb zaobrączkowany zgłosiłam się do niego, powiedził że mogą go zjeść) co roku sowy niepotrzebnie zabrane z okolic gniazd.. najwięcej jest ptaków postrzelonych, które cudem przeżyły.. tylko czasem myślę.. że szkoda że nie celowali dokładniej. Bo co może ptak bez skrzydła czy nogi (mialam jednego który nie miał obu nóg i jednego skrzydła-> ktoś go postrzelil a później znalazły go dzieci, związały nogi, wyrzucały w powietrze i robiły latawca. Łzy mi leciały kiedy na niego patrzyłam. miał połamane wszystko.. poza karkiem. )
Jesteś wspaniała :) Gdybym częściej spotykała takei osoby jak Ty to może uwierzyłabym że ludzie nie są aż tacy źli ;)
Życzę dalszych sukcesów :)

ps: dodam jeszcze że dpuściłaś się czynu karalnego zagrożonego wysoką grzywną lub nawet odsiadką! (to tak na pocieszenie) :cry:
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:Iwonko pozwalasz mu latać po całym mieszkaniu, a szczególnie po kuchni?

Ja nie pozwalam swojemu na takie fanaberie, bo po pierwsze, nie lubię guana ptasiego w potrawach, po drugie nie lubię potrawy ze szpaka (mam obawy czy nie wyląduje na rozgrzanym garnku, lub palniku).

Nie pozwałam Mu latać po całym mieszkaniu nawet nie jest tym zainteresowany.Jego ulubionym miejscem jest duży bluszcz który jest powieszony do sufitu. Siedzi w donicy o ile Mietka nie zawołam lub spóżnie się z posiłkiem. I nie mam rzadnego problemu z guanem :wink: nawet nie potrzebuje klatki czy pudełka wszystk zostaje w donicy ( he nawozić nie musze).
Ziarna powoli je ale za to boi się wody, strzykawką go poje.

Obrazek

i na głowie mojego M
Obrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale fajne historie!!!! :D
Iwonko -druga ptasia mamko ,czy on nie wybiera się poza dom? :shock: :D :D :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Aniu na czym polega moje przestępstwo? ;:112

Chcę zameldować, że mój Wrzaskun już poszedł (poleciał) "na swoje".

Mojego jedzenia (dżdżownic) już miał dosyć zaczął żywić się sam.
Bardzo pracowicie zbierał różne przysmaki po ogrodzie. Na noc jeszcze wracał do domu.

Od trzech dni nocuje poza domem, nie zdradził tajemnicy gdzie. :(
Gdy jestem na ogrodzie, przylatuje, daje znać, że żyje, i leci dalej, do swojego ptasiego towarzystwa.
Czy zaakceptowały go inne szpaki, nie wiem, przylatuje sam.

Właściwie robi się już trochę dziki. Niechętnie daje się wziąć do ręki czy na ramię, przedtem to uwielbiał.

Jestem zadowolona, że wraca do swojego "ptasiego" świata. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ooooooooooooo, :( smutne to i radosne jednocześnie.
Jestem w rozterce - Lilu ,czy widzisz go w towarzystwie innych szpaków,nie jest samotnikiem ...chyba bym się martwiła.
Nie wiem sama...
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

lila GRATULACJE sukcesu!!!!!!!!
Ja mam zamiar wypuścić Mietka na wolność ale nim pójdzie na pierwszy spacer musi umieć pić wode sam!!!!
poza tym mam wiele obaw , nie boi się nikogo ( psów i kotów), ja nie mam kotów ale sąsiadki mają po 4-5 kotów :roll: , dlatego wolą zakładać ptaki gniazda na moich choinkach.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Jakie piekne ptasie historie! Rzeczywiscie to trochę smutne też, ale już chyba lepiej żeby ptaszki dziczały, żyły jak ich bracia i stroniły od ludzi, inaczej pewnie długo by nie pożyły jakby były takie oswojone :cry:
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

No i wyfrunęło "dziecię" z gniazdka rodzinnego...

Jak się czujesz Lilu??
Pewnie mieszanka uczuć ;-)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Iwika czy Mietek jeszcze nie był na spacerze?
Nie zakosztował przyjemności latania w słoneczku?

Przyznam się, że jeszcze gdy wychodzę na ogród, to zdarzy mi się go wołać, ale nic z tego, nie ma go.
Poleciał sobie i już.
Od znajomego weterynarza dowiedziałam się, że szpaki jeszcze w tym samym roku, w którym się wykluły, łączą się w pary i zakładają swoje gniazda.
Mam nadzieję, że spotkał piękną szpaczycę, i będzie miał dużo małych szpaczątek. :D :D :D
Troszkę mi go brakuje. :(
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:D piękna historia i pięknie zakończona.
Lilu otrzyj łzy tak jest lepiej dla niego, ciesz się uratowałaś go i to najważniejsze.
Może odwiedzi Cię z dzieciakami szpakami. :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Oooo.. :shock: A jednak odleciał w siną dal ? A już myślałam, że przez całą zimę będzie trwał ornitologiczny
serial? Chyba jednak lepiej. Ptaszkowi należy się to co ptasie ... A i Ty Lilu masz chyba więcej spokoju
i zadowolenia, że zrobiłaś wszystko, aby przywrócić szpaczkowi dalsze szpacze życie w naturze. :D

Niech lata i opowiada współbraciom o Twojej dobroci :D :D

Z wielkim uznaniem.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:Iwika czy Mietek jeszcze nie był na spacerze?
Nie zakosztował przyjemności latania w słoneczku?

Przyznam się, że jeszcze gdy wychodzę na ogród, to zdarzy mi się go wołać, ale nic z tego, nie ma go.
Poleciał sobie i już.
Od znajomego weterynarza dowiedziałam się, że szpaki jeszcze w tym samym roku, w którym się wykluły, łączą się w pary i zakładają swoje gniazda.
Mam nadzieję, że spotkał piękną szpaczycę, i będzie miał dużo małych szpaczątek. :D :D :D
Troszkę mi go brakuje. :(
Mietek już odleciał, nie ma Go :cry: . Może przyleci mnie odwiedzić, nie wiem. Cały czas wyglądam za nim, wołam ale nie przylatuje.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

lila31 pisze:Aniu na czym polega moje przestępstwo? ;:112
Bez zgody Głównego Konserwatora Przyrodu nie wolno przetrzymywać w domu ptaków ani piór. Nie ważne czy się znęcasz czy opiekujesz grozi Ci ta sama kara. Masz obowiązek oddać ptaka do najbliższego azylu lub zoo ( gdzie go uśpią bo jeszcze ich tak nie porąbało żeby ratować wróbla albo szpaka, wszędzie lata tego w piguły jasne)
Jak widzisz łamiesz ten wspaniały przepis nie bardzo wiem, co mający na celu :) Ja zresztą też nagminnie :D Ale sądzę że w tym miesiącu pustułka Laila poleci w świat. To już mi tylko 3 ptaki zostaną do łamania teo przepisu
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

O, no patrzcie, to ja też jestem z prawem na bakier, mam w pokoju białe piórko zatknięte za lampę :wink:
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilu piękna historia, jak zaczęłam czytać to wszystkie inne prace poszły na bok, musiałam doczytać do końca. Wielkie brawa ;:138 dla Twojego wielkiego zaangażowania. Wierzę, że Twój pupil przyleci do Ciebie pochwalić sie rodziną.

Serdecznie Pozdrawiam

Anu-La
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”