Rhododendrony z Biedronki i innych marketów,doświadczenia
- niczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2015, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rhododendrony z Biedronki
asprokol Dziękuję za odpowiedź. Dałeś mi nadzieję, że przeżyją. Przystępuję do przygotowania gleby. I jeszcze raz, do znudzenia, czy wszystko dobrze zrozumiałam. Kupiłam dziś siarczan amonu, posypać ziemię czy roztwór 1 łyżka/ 10 litrów? Chcę od razu zakwasić całą rabatkę ok 15m2. Wymieszać z ziemią, wykopać dołki szersze niż głębsze i po garści do dołka tego siarczanu. Do każdego dołka suto torfu kwaśnego, z wora. aha jeszcze korzeń rozciąć i spulchnić. Posadzić wyżej niż poziom ziemi. A jakie odległości zachować od najbliższych nasadzeń? W pobliżu mam ok 15-letnie sosny, a z drugiej str. borówki. Jak coś źle zrozumiałam to mnie poprawcie, proszę. One biedne już kwitną w tych doniczkach...
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewelina , piękna ta CHeer ,też ją widziałam i już żałuję . Ale Ty sprawdź ,bo ona coś za jasna na CHeer .
Beata
Beata

- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Asprocol, czemu negujesz rady forumowiczów, rozumiiem masz kilkaset rododendronów i najprawdopodobniej wypada Ci kilka tylko o tym nie piszesz. Radzisz sadzić w słońcu, ale nie dodajesz, że w okresie wiosennym kiedy słońce już mocno grzeje ale jeszcze są mrozy to każdy tak posadzony rododendron jest narażony na śmierć. Nie lubię takiego traktowania roślin, że "mają rosnąć i już"
Niczka posadź swoje rododendrony gdzie Ci się podoba tylko pamiętaj, że one muszą mieć wilgotno nawet w zimie, bo podlewa się je w czasie odwilży. Przy sadzeniu pamiętaj o rozczochraniu korzeni.
ale najpierw namocz doniczki w wodzie i nie 15 cm torfu a 50 cm . Tak kwitnie mój Cunningham's White kupiony w ub.roku Biedronce

Niczka posadź swoje rododendrony gdzie Ci się podoba tylko pamiętaj, że one muszą mieć wilgotno nawet w zimie, bo podlewa się je w czasie odwilży. Przy sadzeniu pamiętaj o rozczochraniu korzeni.
ale najpierw namocz doniczki w wodzie i nie 15 cm torfu a 50 cm . Tak kwitnie mój Cunningham's White kupiony w ub.roku Biedronce

Pozdrawiam Ela
- niczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2015, o 19:48
Eliza52 dobrze, spokojnie, ostatecznie mam też trochę cienia, no pół, ale za to jest tam zdecydowanie bardziej wilgotno! Boję się, że gleba jest gliniasta więc na spód dorzucę trochę piasku, cały worek torfu (dziś się zaopatrzyłam w 3 x 80l) i rozczochrać korzenie. Na ryzyko (słoneczne) będzie później czas, jak się trochę wprawię. Wkleję zdjęcie po posadzeniu. Pozdrawiam Was!
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Eliza52
Rododendron narażony na śmierć bo słoneczko wiosną świeci mocno - a jak myślisz ile wiosen mają rododendrony które zbliżają się do 2 metrów ??? Czy w tym czasie słoneczko nie świeciło wiosną ??
Opisujesz sytuację która nie raz gościła na forum i przeważnie dotyczyła okrywanych na zimę - dogrzany krzak pod czarną włókniną. Nie mam zamiaru polemizować. Przecież masz wiedzę praktyczną straciłaś kilka krzaków przez słoneczko wiosenne ?? czy znasz to z opowiadań ?? Widzisz moje krzaki te na słoneczku są w komplecie ile posadziłem tyle mam i należę do tych co największą wagę przywiązują do sadzenia. Zrobić to raz ale idealnie a nie pół worka torfu trzy cegły dwa kamienie i skrawek miejsca. Oglądam te foto i szukam 50 cm wokół krzaka tego torfu nie widzę, czyżby się schował za kamieniem ? Tu nie ma nawet minimum 15 cm w każdą stronę od doniczki. Dlaczego Twoja teoria którą głosisz jest inna niż praktyka ?.
Niech Niczka sadzi jak chce może posłuchać Twoich rad
Tylko napisałem z praktyki że pięknie rosną na słoneczku na przekór wiedzy innych forumowiczów.

a to mój "trójkąt bermudzki" 20 krzaków na 7 metrach słońce od 10 rano do zachodu - mało miejsca więc kupiłem takie po 8 zł aby zatkać dziurę przy płocie a teraz nie chce mi się ich przesadzać

Rododendron narażony na śmierć bo słoneczko wiosną świeci mocno - a jak myślisz ile wiosen mają rododendrony które zbliżają się do 2 metrów ??? Czy w tym czasie słoneczko nie świeciło wiosną ??
Opisujesz sytuację która nie raz gościła na forum i przeważnie dotyczyła okrywanych na zimę - dogrzany krzak pod czarną włókniną. Nie mam zamiaru polemizować. Przecież masz wiedzę praktyczną straciłaś kilka krzaków przez słoneczko wiosenne ?? czy znasz to z opowiadań ?? Widzisz moje krzaki te na słoneczku są w komplecie ile posadziłem tyle mam i należę do tych co największą wagę przywiązują do sadzenia. Zrobić to raz ale idealnie a nie pół worka torfu trzy cegły dwa kamienie i skrawek miejsca. Oglądam te foto i szukam 50 cm wokół krzaka tego torfu nie widzę, czyżby się schował za kamieniem ? Tu nie ma nawet minimum 15 cm w każdą stronę od doniczki. Dlaczego Twoja teoria którą głosisz jest inna niż praktyka ?.
Niech Niczka sadzi jak chce może posłuchać Twoich rad
Tylko napisałem z praktyki że pięknie rosną na słoneczku na przekór wiedzy innych forumowiczów.

a to mój "trójkąt bermudzki" 20 krzaków na 7 metrach słońce od 10 rano do zachodu - mało miejsca więc kupiłem takie po 8 zł aby zatkać dziurę przy płocie a teraz nie chce mi się ich przesadzać

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Fotki lekko przekłamują bo kwiaty w rzeczywistości są lekko różowe a nie takie białe. Myślę, że to jednak Cheer bo wygląda tak jak na fotce dołączonej i do tych z sieci. Może jak rozwinie się wszystko to będzie bardziej siebie przypominać
. To mój jedyny egzemplarz i mi się podoba zobaczymy jak przezyje zimę i jak będzie wyglądał w kolejnych latach.

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Ja zaufałam w tamtym roku radom, które otrzymałam na forum i dobrze na tym wyszłam. Źle obliczyłeś powierzchnię, bo moje rododendrony mają każdy po 120 cm do dyspozycji oraz 50 cm mają zmienioną glebę w głąb. Każdy dostał worek torfu oraz worek kory. Rosną od wschodu i w dzień słoneczny do godz.11,30 mają słońce , ale są osłonięte przez dużą magnolię.Oprócz rodków mam
azalie japo i pierisy. Azalia wielkokwiatowa może rosnąć na słońcu Powierzchnia mojego kwitnącego rododendrona to 70 cm.

azalie japo i pierisy. Azalia wielkokwiatowa może rosnąć na słońcu Powierzchnia mojego kwitnącego rododendrona to 70 cm.

Pozdrawiam Ela
- asprokol
Eliza52 pisze: Źle obliczyłeś powierzchnię, bo moje rododendrony mają każdy po 120 cm do dyspozycji

Fajnie że to rady z forum pozwoliły Ci się cieszyć rododendronami o to w tej bajce chodzi. Ten rododendron to odmiana miniaturowa a 70 cm powierzchni ma krzaczek o średnicy 30 cm.
Życzę aby pewnego dnia się połączyły.
- ewelkacha88
Witam. Czy ktos jeszcze zakupił Cheer w Biedronce ? Tak przyglądałam się i już. sama nie wiem czy to ta odmiana czy jakaś. pomyłka.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Ewelinko ,nie martw się ,jeżeli to nie CHeer , to na pewno ładniejszy jest od Cheer
Beata

Beata

- ewelkacha88
No brzydki to nie jest
, jak rozkwitnie całkiem to może wtedy ktoś pozna co to może być za odmiana. W każdym razie ten różanecznik różnił się zdecydowanie od reszty pokrojem. Wszystkie były takie wysokie a ten był taki niski zgrabny i gesty. Skusiłam się ... a co. Zobaczymy co z niego będzie w przyszłości. Pozdrawiam
.

- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
Witam- bardzo proszę o pomoc i podpowiedz co mam robić?
W ubiegłym sezonie kupiłam 2 różaneczniki Nowa Zembla i Cannighams Wite, owszem miały pąki kwiatowe i zakwitły,ale w tym roku mają dużo pąków,tylko nie kwiatowych ale liściowych.krzewy są w dobrej kondycji więc dlaczego? Pozostałe rododendrony,które mam kwitną mi obficie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Wanda.
W ubiegłym sezonie kupiłam 2 różaneczniki Nowa Zembla i Cannighams Wite, owszem miały pąki kwiatowe i zakwitły,ale w tym roku mają dużo pąków,tylko nie kwiatowych ale liściowych.krzewy są w dobrej kondycji więc dlaczego? Pozostałe rododendrony,które mam kwitną mi obficie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Wanda.
- ewelkacha88
- asprokol
Moim zdaniem nie jest Cheer który powinien być jak lalka Barbie delikatnej różowej sukience z czerwonym dekolcikiem tak wygląda mój taki wolno rosnący z tendencją do "tańczenia" jesienią.

zachodzące słońce zmienia trochę kolorystykę tu masz inne foto dużo lepsze
http://www.kvetiny-siblova.cz/kvetiny-s ... brid-Cheer
ale to mnie mogli oszukać a Ty dostałaś prawdziwą Cheer !!
Jest tu sporo ekspertek więc sprawa Cheer-leading znajdzie wytłumaczenie.
Nazwij go Antoś i miej w nosie co to za odmiana
ja tak robię !

zachodzące słońce zmienia trochę kolorystykę tu masz inne foto dużo lepsze
http://www.kvetiny-siblova.cz/kvetiny-s ... brid-Cheer
ale to mnie mogli oszukać a Ty dostałaś prawdziwą Cheer !!
Jest tu sporo ekspertek więc sprawa Cheer-leading znajdzie wytłumaczenie.
Nazwij go Antoś i miej w nosie co to za odmiana